Petra
Petra Bevalling 10 Jun 2018

Kon jij zonder hulp van de kraamverzorger?

Ik vond het allemaal nog best wel spannend, die eerste weken na de geboorte van onze oudste. Nog moe van de bevalling kwamen we direct in een nieuw ritme terecht. Ik wilde borstvoeding geven en merkte al direct dat onze zoon in de baarmoeder de dag en nacht had omgedraaid. Ons ventje was ’s nachts regelmatig wakker en hongerig en sliep overdag vrij veel. Overdag moest er echter van alles gebeuren: badderen, voeden en tig schone luiers per dag voor ons kindje. Wat was ik blij met de kraamverzorger die ons de eerste week hielp! Ik schrok dan ook toen ik las dat kraamverzorgers het momenteel heel zwaar hebben.

Geen tijd voor vakantie of ziekte

Uit een enquête onder meer dan 1000 kraamverzorgers komt een naar beeld naar boven. Veel kraamverzorgers draaien structureel te veel uren, maar krijgen die extra uren niet eens uitbetaald. In sommige gevallen is het zelfs zo extreem dat er geen ruimte is om vakantie op te nemen of je ziek te melden. Wat daarbij opvalt is dat de hoge werkdruk geen tijdelijk, maar een structureel probleem is. Wat best gek is, want het is niet zo dat er opeens sprake is van een enorme geboortegolf, die voor meer werk zorgt. Het aantal geboorten blijft stabiel, dus dan zou je denken dat werkgevers in staat zijn een goede inschatting te maken van de hoeveelheid werknemers die ze nodig hebben. Helaas lijkt dit dus niet zo te zijn. Als gevolg van de hoge werkdruk zijn er steeds meer kraamverzorgers die werk gaan zoeken in een andere sector. Begrijpelijk, maar hierdoor zal de werkdruk voor deze beroepsgroep nog verder gaan toenemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lucht wolken waslijn

Minder kraamzorg dan je nodig hebt

Op een aantal plekken in Nederland zal het probleem ook de komende zomermaanden nog groter worden. Zo is al bekend gemaakt dat in de provincie Brabant en in het Groene Hart van de zomer een tekort aan kraamzorg dreigt. Hierdoor is het mogelijk dat het aantal kraamzorguren gemaximaliseerd gaat worden. Daardoor loop je kans als kersverse moeder niet het aantal uren zorg te krijgen dat je eigenlijk nodig hebt. Met wat geluk heb je dan naast familie of kennissen die bij kunnen springen. Maar wanneer ik terugdenk aan die eerste week na de geboorte van onze oudste, weet ik niet wat ik had gemoeten zonder de steun, uitleg, zorg, zelfverzekerdheid en vriendelijkheid van onze kraamverzorger.

Ervaringen gezocht

Ben jij zwanger en woon jij in een regio waar je kans loopt niet de door jou benodigde hoeveelheid kraamzorguren te krijgen? We horen graag hoe dat voor je is. Stuur een berichtje naar info@ikenmama.nl en we nemen contact met je op.

Reageer op artikel:
Kon jij zonder hulp van de kraamverzorger?
Sluiten