Petra
Petra Gezondheid baby 10 Mar 2018

Zo belangrijk is schone lucht voor je kindje!

Weet je dat verontreinigde lucht kan leiden tot gedragsproblemen bij je kindje? Tenminste, volgens dit onderzoek zit hier echt een link tussen. Best schokkend, als je daar over nadenkt!

Nederlands onderzoek naar gevolgen fijnstof

Een internationaal onderzoeksteam met onder andere wetenschappers van het Erasmus MC, hebben hiernaar onderzoek gedaan. Bij een grote groep vrouwen in Nederland maten zij tijdens de zwangerschap de mate van luchtvervuiling in huis op. Als vervolgonderzoek werden er van 783 kinderen uit deze zwangerschappen een hersenscan gemaakt. Dit gebeurde op het moment dat zij tussen de 6 en 10 jaar oud waren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ooievaar vliegen baby

Uitslagen onderzoek

En wat bleek uit het onderzoek? Bij de kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap in een huis woonden met een grotere hoeveelheid fijnstof, werd vaker een dunnere hersenschors gemeten. Dit probleem zat vooral in het gedeelte van de hersenen waarin impulsen onder controle moeten worden gehouden. Dit was te merken in de ontwikkeling van de kinderen: ze hadden relatief vaak last van gedragsproblemen. Ze vertoonden bijvoorbeeld impulsief gedrag, hadden ADHD, of bleken gevoelig voor verslavingen. Ongeboren kinderen bleken extra gevoelig voor dat fijnstof, doordat hun afweermechanisme nog niet optimaal werkt.

Onder de norm van de EU

Opvallend bij dit onderzoek is dat de hoeveelheid fijnstofdeeltjes die werd gevonden lager was dan de limiet die de Europese Unie hieraan stelt. Daarom geven de onderzoekers aan dat het goed is om die limiet strenger moet worden. Overigens benadrukken de wetenschappers daarnaast ook dat zwangere vrouwen zich niet direct ongerust hoeven te maken. Te veel fijnstofdeeltjes kunnen een gevaar vormen, maar roken is altijd nog veel slechter dan dat. Ook de effecten van roken op het ongeboren kind zijn veel groter dan de effecten van een hoge concentratie fijnstof. Het onderzoek maakt echter wel opnieuw duidelijk hoe belangrijk schone lucht is voor de ontwikkeling van je kindje. En dat start dus al vóor de geboorte!

Reageer op artikel:
Zo belangrijk is schone lucht voor je kindje!
Sluiten