Kaas eten tijdens zwangerschap

A: Het is echt heel belangrijk om tijdens de zwangerschap te letten op wat je eet, aangezien bepaalde voedselwaren een risico vormen op je zwangerschap. Dat geldt ook voor kaas. Het eten van rauwe kaas is bijvoorbeeld niet toegestaan, omdat dit de kans vergroot op het krijgen van een bacterie genaamd “listeria”. Deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je baby. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot een miskraam, te vroeg geboren baby of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit komt natuurlijk maar zelden voor, maar het is wel verstandig om op te passen met rauwe kaas.

Welke kaas mag ik wel eten?

Een volledig verbod op kaas tijdens je zwangerschap is er natuurlijk niet. Je kan er namelijk voor kiezen om harde kaas of gepasteuriseerde kaas te eten. Dit kan je gewoon in de supermarkt krijgen. Deze soorten zijn verhit en geven de bacterie geen schijn van kans om te overleven. Deze kan je dus gewoon met een veilig gevoel gaan eten. We krijgen vaak de vraag of het toegestaan is om brie of geitenkaas te eten. De kans is klein dat je de bacterie krijgt als de kaas van gepasteuriseerde kaas is gemaakt. Het is dus gewoon toegestaan. Overleg dit wel eerst met een specialist.

Welke kaas mag ik niet eten?

Het is dus niet toegestaan om kazen te eten die gemaakt zijn van rauwe melk. Deze worden gelukkig voor jou bijna niet in ons land geproduceerd, maar ze worden wel geïmporteerd uit onder andere Frankrijk. Dit zijn vaak kazen die niet te vinden zijn in een verpakking. Het is verstandig om dit na te vragen in de supermarkt, zodat je toch niet de verkeerde kaas hebt. Als je gewoon de gepasteuriseerde kaas neemt of de harde kaas, dan zit je altijd wel veilig!

 

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Kaas eten tijdens zwangerschap
Sluiten