Geitenkaas tijdens zwangerschap [wel of niet + 3 redenen]

Zoals je waarschijnlijk weet kun je sommige voedingsmiddelen beter niet eten tijdens je zwangerschap. Zo wordt afgeraden om rauwe kazen of rauwe vis te eten, omdat deze de listeria bacterie kunnen bevatten. Deze bacterie kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor je zwangerschap. Het kan zelfs leiden tot een miskraam of doodgeboren kindje. Daarom is het van groot belang dat je let op wat je eet. Maar mag je dan helemaal geen kaas eten tijdens je zwangerschap? Hoe zit het dan met geitenkaas?

Geitenkaas tijdens zwangerschap

Geitenkaas en het zwanger zijn gaan volgens de meeste experts in Nederland goed samen. De meeste kazen in Nederland worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en deze bevatten over het algemeen geen listeria bacterie. Naast geitenkaas kun je ook gewoon brie en feta eten tijdens je zwangerschap. Gewone kaas eten tijdens je zwangerschap is sowieso altijd prima. Zolang het met mate is, want kaas bevat namelijk veel vetten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

geitenkaas tomaten brood

Geitenkaas tijdens de zwangerschap: wel of niet?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kán het eten van rauwe kaas heel gevaarlijk en schadelijk voor de zwangerschap zijn. De kazen die in de Nederlandse supermarkten liggen worden echter gemaakt van gepasteuriseerde. De listeria bacterie is dan al dood en we kunnen dus zeggen dat geitenkaas over het algemeen gewoon gegeten kan worden door zwangere vrouwen. Koop je kaas? Vraag dan bij twijfel na of de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Bij voorverpakte kaas staat dit op het etiket vermeld. Voor rauwe melk wordt ook wel de Franse term ‘au lait cru’ gebruikt.

3 redenen om geitenkaas te eten

Drie goede redenen om wél geitenkaas van gepasteuriseerde melk te eten tijdens je zwangerschap:

  • Het is een bron van zuivel. Goed voor de botten!
  • Vet uit geitenkaas is net iets anders dan het vet uit gewone kaas. Vet uit geitenkaas wordt minder snel door je lichaam opgeslagen;
  • Geitenkaas is lichter verteerbaar dan gewone kaas. Fijn alternatief dus bij misselijkheid of een opgeblazen gevoel!

Geitenkaas gegeten tijdens je zwangerschap en onzeker?

Er zijn vrouwen die geen weet hebben of hadden van het feit dat rauwe kaas de listeria bacterie kan bevatten en dus kunnen ze besmet zijn met deze bacterie. Wanneer jij rauwe kaas hebt gegeten en denkt dat er iets mis is is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of specialist om dit te bespreken.

Reageer op artikel:
Geitenkaas tijdens zwangerschap [wel of niet + 3 redenen]
Sluiten