Brie tijdens zwangerschap

Elke dag kan ik wel genieten van de lekkerste combinaties met een stokbrood of gewoon normaal brood en jij vast ook. Wanneer je nog niet zwanger bent hoef je nergens rekening mee te houden, tenzij je zelf gezond wilt leven en alleen gezond wilt eten. Maar normaal gesproken kan je gewoon brie eten, maar wanneer je zwanger bent kan dit veranderen. Je moet namelijk letten op wat je eet, aangezien sommige voedsel niet goed kan zijn voor de zwangerschap. Sommige dingen kunnen zelfs gevaarlijk of schadelijk zijn voor je kindje en dat wil je natuurlijk niet. Je wilt de risico’s vermijden zodat je baby zo gezond mogelijk ter wereld komt. Maar hoe zit dat dan met brie eten en zwanger zijn? Mag je eigenlijk wel brie eten dan? Hieronder gaan we daar dieper op in. We zullen bespreken wat de risico’s zijn en welke kaas je bijvoorbeeld wel mag eten.

Brie en zwanger

Tijdens je zwangerschap moet je nu niet alleen rekening houden met jezelf, maar ook met je kindje. Jouw kindje groeit met de dag en ontwikkelt zich elke week steeds meer en beter. Wanneer je tijdens een ontbijt of ergens in de middag een broodje of stokbrood met brie wilt eten moet je jezelf eerst afvragen of dit mag. Wij kunnen je vertellen dat het toegestaan is om brie te eten, maar wel onder voorwaarden. Zo mag je namelijk geen brie eten die van ongepasteuriseerde melk is gemaakt. Dit houdt eigenlijk in dat de brie dan is gemaakt van rauwe melk en dat is niet toegestaan vanwege de listeriabacterie die het kan bevatten.

Dus welke brie mag je wel eten?

  • Je mag dus brie eten die gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

In Nederland wordt brie hier het meest van gemaakt, maar het is wel belangrijk om even navraag te doen bij de winkel om zeker te zijn.

Risico’s van brie eten

Rauwe melk tijdens je zwangerschap is dus niet toegestaan, aangezien de kans groot is dat je de listeriabacterie kan krijgen. Deze bacterie kan ervoor zorgen dat je een miskraam krijgt of dat je complicaties tijdens je zwangerschap kan ervaren. Dit geldt niet alleen voor rauwe melk, maar bijvoorbeeld ook voor rauwe vis. Zo mag je bijvoorbeeld geen gerookte zalm tijdens je zwangerschap eten. De risico’s op een rijtje:

  • De kans op een miskraam is heel groot dankzij deze bacterie
  • Grote kans op complicaties
  • Grote kans op een vroeggeboorte
  • Je kan zelf ook nog eens onwijs ziek worden

Welke kaas mag ik wel en niet eten?

Bijna alle kazen in Nederland bevatten deze listeriabacterie niet, maar het is wel belangrijk om je toch aan de regels te houden. Zorg er dus voor dat je geen kaas van rauwe melk eet, maar gewoon gepasteuriseerde kaas. Alle andere kazen dan de gepasteuriseerde kazen zijn niet toegestaan om te consumeren tijdens je zwangerschap. We raden je dan ook sterk aan om je aan deze regels te houden, aangezien je echt geen risico’s moet nemen tijdens je zwangerschap. Dit is gevaarlijk voor jou en ook voor je kindje!

Wil je weten of je geitenkaas mag eten tijdens je zwangerschap? Lees dat artikel dan!

Reageer op artikel:
Brie tijdens zwangerschap
Sluiten