Petra
Petra Opvoeding 26 Sep 2019

Je introverte kind opvoeden – 7 tips

Onze oudste zoon moet na een lange schooldag altijd eerst even een half uurtje rustig op de bank zitten. Ik kan hem dan vragen hoe zijn dag was, maar meer dan wat gebrom komt er dan niet uit. Pas wanneer hij weer een beetje is bijgetrokken komen de verhalen. Ook in de klas is hij wat stil. Hij observeert, je hoort hem amper. Toch gaat hij met plezier naar school. En hoewel ik me af en toe zorgen over hem maak, weet ik dat hij wel tegen een stootje kan. Hij is introvert, maar tegelijk sociaal en vaak heel grappig. Is jouw kind introvert? Deze 7 tips helpen je bij de opvoeding van je introverte kind.

1. Wacht niet op de hulpvraag

Introverte mensen hebben de neiging problemen zelf op te willen lossen. Dat is natuurlijk op zich een heel goede eigenschap, maar dat betekent dat je als ouder je kind zelf goed in de gaten moet houden. Als er wat aan de hand is, is de kans klein dat je kind dat direct aangeeft. Wordt hij gepest op school? Dan kan het best zijn dat hij dat aan niemand vertelt, maar liever zelf op zoek gaat naar oplossingen. Laat hem niet in z’n eentje worstelen. Vraag regelmatig hoe het gaat en vraag ook door. Let daarnaast op het humeur van je kind. Bij problemen zal hij of zij zich vaak sneller afzonderen. Als je dat merkt is dat een teken dat er iets anders aan de hand kan zijn.

2. Introvert is niet hetzelfde als verlegen

Als introverte tiener hoorde je mij ook niet zo vaak in de klas. Op het moment dat ik dan voor de klas moest staan voor een presentatie of spreekbeurt, waren medeleerlingen vaak stomverbaasd over hoe goed ik dat kon. Terwijl ze in de klas weinig van me hoorde, had ik daar vooraan opeens het hoogste woord. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat er verschil zit tussen introvert zijn en verlegen zijn. Een kind dat verlegen is, durft niet goed van zich te laten horen. Een kind dat introvert is, heeft er vaak gewoon niet zoveel behoefte aan om zich te laten horen. Je kind durft waarschijnlijk meer dan je denkt!

3. Een grote vriendengroep is echt niet nodig

Ik hoorde laatst een bezorgde moeder over het kinderfeestje van haar dochter. Die dochter wilde maar twee kindjes uitnodigen voor dat feestje. Gewoon, haar twee beste vriendinnen. Moederlief was bezorgd: had haar dochter dan zo weinig vrienden? Voor introverte kinderen (en volwassenen) is het heel normaal om weinig vriendschappen te hebben. De vriendschappen die er zijn, zijn dan weer wel heel hecht. Introverte mensen geven meestal de voorkeur aan diepgaand contact, in plaats van aan vluchtige gesprekken. Daarnaast kan het onderhouden van (veel) vriendschappen introverte mensen ook energie kosten, in plaats van dat ze het ervan krijgen. Is je kind introvert? Voor hem of haar is het waarschijnlijk prima om slechts een paar goede vrienden te hebben. Aan die vriendschappen kunnen ze veel hebben!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje in het stro

4. Afzondering is niets persoonlijks

Moet je zuchten, omdat je kind zich voor de zoveelste keer in z’n eentje terugtrekt op z’n kamer? Begin je je af te vragen of het misschien aan jou ligt dat hij of zij zo weinig tijd met je doorbrengt? Tip: maak je niet direct zorgen. Introverte kinderen hebben regelmatig tijd voor zichzelf nodig. Ze trekken zich terug op hun kamer, gaan in een hoekje van de bank muziek luisteren of verdwijnen uren met hun neus in een boek. Vat dit niet persoonlijk op. Dit zijn de momenten waarop je kind zichzelf oplaadt. Hierdoor kan het daarna met nieuwe energie weer het sociale leven in.

5. Wees blij met het karakter van je kind

Ben je zelf (redelijk) extravert van karakter? Dan kan het soms lastig zijn om jezelf te verplaatsen in je introverte kind. Misschien irriteert het je zelfs weleens, wanneer je kind zich weer terugtrekt of z’n mond niet open doet tijdens familiebezoek. Bedenk dan dat introvertie niet alleen lastige eigenschappen, maar ook hele mooie met zich meebrengt. Vriendelijkheid bijvoorbeeld. Maar introverte mensen hebben ook een hele goede concentratie, letten op anderen en hebben vaak veel interessants te melden. Als jij maar het geduld hebt om te luisteren. Zorg als ouder voor een veilige omgeving, waarin de ruimte is om je af toe terug te trekken en iedereen z’n zegje kan doen. Zo breng je het beste in je kind naar boven, of hij of zij nu introvert is, heel extravert, of er iets tussenin.

6. Let op in de klas

Introverte kinderen houden zich in de klas vaak een beetje op de achtergrond. Dat is niet erg, zolang de docent ze maar regelmatig actief bij de les betrekt. Introverte kinderen kunnen echter ook muurbloempjes worden, die niet worden gezien in de klas. Aan de ene kant is het begrijpelijk dat een docent meer aandacht besteedt aan de erg aanwezige, drukke of vervelende kinderen. Aan de andere kant mis je door gebrek aan aandacht een kans om het kind zichzelf te laten zien. Heb je het idee dat de docent je kind een beetje over het hoofd ziet? Aarzel dan niet en ga in gesprek. Een docent kan die teruggetrokkenheid namelijk ook aanzien voor luiheid en desinteresse. Wanneer dat zo is, is het belangrijk om jouw visie met de meester of juf te delen. Door een beetje extra aandacht zou je kind zomaar uit zijn schulp kunnen kruipen!

7. Geef hobby’s de ruimte

Introverte mensen hebben vaak veel interesses. Ook jouw introverte kind kan een voorliefde hebben voor bepaalde hobby’s. Misschien is hij heel geïnteresseerd in het sterrenstelsel, of tekent hij heel graag. Je hoeft er ook niet van op te kijken wanneer jouw kind wel 10 verschillende hobby’s heeft. De interesse in alles is nu eenmaal groot. Geef ruimte om aan die hobby’s te kunnen doen, want dat zijn de dingen je kind gelukkig maken. Let er daarbij wel op dat er genoeg tijd overblijft om gewoon lekker rond te hangen en zich even terug te trekken. Met een vol dagprogramma maak je een kind echt niet blij. En toon als ouder ook interesse in de interesses van je kind. Wie weet zijn er dingen die je gezellig samen kunt doen, zoals het verzamelen van postzegels of het natekenen van een vlinder. Zo kan je kind doen waar het gelukkig van wordt en kun jij daar als ouder ook nog deel van uitmaken.

Reageer op artikel:
Je introverte kind opvoeden – 7 tips
Sluiten