Petra
Petra Opvoeding 23 Sep 2019

Zo bepaalt de positie in het gezin het karakter van je kind!

Het middelste kind zorgt altijd voor problemen, de oudste speelt altijd de baas en de jongste krijgt altijd wat hij wil. De vraag is: kloppen die redeneringen wel, of zijn het slechts vooroordelen?

Volgorde van geboorte

Volgens experts heeft de volgorde van geboorte maar heel weinig invloed op je karakter. Er kan wel veel verschil bestaan tussen de karakters van broers en zussen. Dat ligt aan de rol die je als kind op je neemt tussen de rollen van je broers en zussen. Deze verschillende rollen zorgen voor verschillen in gedrag. Er zijn een aantal oorzaken waardoor de persoonlijk van een enig, oudste, jongste of middelste kind kan verschillen.

Karakter van het oudste kind

Omdat de eerstgeborene de volledige aandacht krijgt van zijn of haar ouders, heeft hij vaak veel zelfvertrouwen. Je oudste heeft geen last van oudere broers of zussen die hem kunnen plagen wanneer hij bijvoorbeeld leert fietsen of verstrikken. Volwassenen nemen hem serieus, en dat komt de zelfverzekerdheid ten goede. Je herkent het misschien zelf ook wel: als ouder ben je vol bewondering wanneer je oudste leert lopen. Bij het volgende kind is het ook nog best leuk, maar juichen zoals bij de eerste is er vaak niet meer bij. Dat zelfvertrouwen kan heel prettig zijn. Zo lijkt het erop dat oudste kinderen vaker leidinggevende posities innemen in hun volwassen leven. Er zit ook een keerzijde aan: ambitieuze oudste kinderen zijn vaak heel perfectionistisch. Ze zien hun ouders als voorbeeld: ‘Als mama een glas melk in kan schenken zonder te knoeien, moet ik dat ook kunnen!’ Van oefenen houdt je oudste niet, hij wil alles in één keer onder de knie hebben. Streng zijn voor zichzelf hoort daarbij.

Een oudste kind opvoeden

Een aantal tips om je oudste kind te helpen:

• Ouders hebben vaak de neiging om de oudste als voorbeeld voor jongere broers en zussen te laten fungeren. Dat kan alleen heel veel druk en stress bij de oudste veroorzaken. Kijk daarvoor uit! Gebruik ook geen zinnen als: ‘Als oudste moet je toch beter weten!’. Ja, je kind is de oudste, maar tegelijkertijd ook gewoon kind;
• De oudste krijgt vaak ook meer verantwoordelijkheden toebedeeld. Wanneer je dat doet, vergeet dan niet om hem ook extra privileges te geven. Laat hem bijvoorbeeld wat later naar bed gaan dan z’n kleine broertjes en zusjes;
• Je oudste vindt het vast heel leuk om af en toe even op de baby te passen, of met z’n kleine broertje te spelen. Dat is fantastisch. Waak er alleen wel voor dat dit geen vaste afspraken worden. Je kind moet ook nog gewoon kind kunnen zijn. Daar past geen agenda vol babysitafspraken bij. Zorg dat je kind voldoende tijd voor zichzelf heeft.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

broers in de tuin

Karakter van je middelste kind

Middelste kinderen zijn vaak heel anders qua karakter dan oudste kinderen. Het kind dat als tweede geboren wordt, zal op zoek gaan naar een eigen rol in het gezin. Vaak is dat hierdoor een compleet andere rol dan die van de oudste. Dat aanpassen maakt het lastig om algemene labels op het middelste kind te plakken. Het hangt er namelijk sterk van af hoe dat middelste kind reageert op het oudste kind. Is het oudere kind iemand die graag iedereen tevreden houdt? Dan is de kans groot dat het middelste kind de rebel in het gezin is. In de ogen van het middelste kind worden oudere kinderen voorgetrokken, terwijl jongere kinderen alles krijgen waar ze om vragen. Middelste kinderen leren daardoor onderhandelen om hun doel te behalen. Ze zijn makkelijk in de omgang, diplomatiek, zoeken naar compromissen en gaan goed om met teleurstellingen. Hun verwachtingen zijn realistisch en ze zijn vaak het meest onafhankelijk van alle kinderen in het gezin. Dit kan ze helaas ook het gevoel geven dat ze er alleen voor staan. Daardoor zijn middelste kinderen vaak meer gericht op vrienden dan op familie.

Een middelste kind opvoeden

Handige hulp in de opvoeding van het middelste kind:

– Bedank je kind als hij of zij probeert als mediator op te treden tussen ruziënde broertjes en zusjes;
– Geef hem de ruimte om te spelen met vriendjes. Zorg dat er na school voldoende tijd en gelegenheid is om samen tijd door te brengen;
– Middelste kinderen moeten soms vechten om een beetje aandacht van papa of mama. Zorg ervoor dat je ook tijd doorbrengt met je middelste kind alleen. Even alleen zijn met papa of mama is voor ieder kind belangrijk, maar voor je middelste kind nog net iets meer.

Karakter van je jongste kind

Als ouder wordt je bij de jongste vaak wat makkelijker. Je bent niet langer een nerveuze jonge ouder, maar weet precies hoe het werkt. Hierdoor komen jongste kinderen vaak makkelijker weg met dingen dan hun oudere broers of zussen. Ze hebben minder verantwoordelijkheid, dus jongste kinderen staan vaak zorgeloos in het leven. Ook zijn ze makkelijk in de omgang, houden ze van lol maken, knuffelen en kletsen en ze maken anderen graag aan het lachen. Toch gaat ook het leven van de jongste niet alleen over rozen. De jongste kijkt op naar de oudere kinderen, die allemaal groter, sneller en slimmer lijken te zijn. In een poging om op te vallen zullen jongste kinderen wat kunnen rebelleren. Ze laten zich graag gelden. En als de oudere kinderen wat ouder zijn en daardoor ook over hun jongste broertje of zusjes moederen, kan die ook nog eens verwend raken.

Een jongste kind opvoeden

Handig om te weten bij de opvoeding van het jongste kind:

– De jongste in het gezin voelt zich vaak niet serieus genomen. Laat hem of haar daarom af en toe beslissingen nemen voor het hele gezin. Laat hem bijvoorbeeld kiezen bij welk restaurant jullie gaan eten, of welke film jullie gaan kijken;
– Schenk ook bij de jongste aandacht aan het eerste stapje, het zelf kunnen veter strikken of de eerste plas op het potje. Natuurlijk heb je dat allemaal al bij je oudere kind(eren) gezien, maar bedenk dat dit net zo bijzonder is!
– Geef je jongste wat verantwoordelijkheden, zodat ze volwaardig meedraaien in het gezin. Ook al is hij of zij nog zo klein, hij kan net als oudere broers en zussen best wat taken vervullen. Al is het maar het neerleggen van de vorken voor het eten.

Reageer op artikel:
Zo bepaalt de positie in het gezin het karakter van je kind!
Sluiten