Petra
Petra Gezondheid baby 4 Nov 2017

Gif in de rijstwafels voor je baby?! [Nieuws]

Eerlijk gezegd gaf ik onze oudste vroeger altijd gewone rijstwafels. Ik at ze zelf ook en was in de veronderstelling dat het ook prima voedsel was voor een 1-jarige. Totdat ik hoorde dat er in rijstwafels eigenlijk veel te veel zout zit. Toen besloot ik dat ik voortaan alleen nog baby rijstwafels zou geven en dat heb ik ook zo gedaan met onze andere kinderen. Je kunt je voorstellen dat ik geschokt was toen ik afgelopen week in de krant las dat baby rijstwafels vol gif zouden zitten!

Arsenicum uit de grond

Rijstwafels worden gemaakt van rijst (ja, verrassend ;)). In rijst blijkt echter heel wat arsenicum te zitten. Arsenicum is een stof die in gesteente voorkomt. Via grondwater komt het terecht in de rijstgewassen. Niet zo mooi, want deze stof is ontzettend giftig en kan hart- en vaatziekten en zelfs kanker veroorzaken. Helaas krijgt ieder mens de stof wel binnen, ook bijvoorbeeld via ons leidingwater.

Normen voor schadelijke stoffen

Net zoals voor bijvoorbeeld zout geldt er ook voor arsenicum een norm van de maximale hoeveelheid die je per dag mag binnenkrijgen. Voor baby’s en jonge kinderen ligt die norm uiteraard nog lager. In babyvoeding mag maximaal 0,1 milligram arsenicum per kilo zitten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby rijstwafel eten giftig

Boven de norm volgens Foodwatch

Foodwatch, een consumentenorganisatie die vaak metingen laat verrichten, heeft 24 rijstproducten voor baby’s laten testen op arsenicum. Wat blijkt? Van deze 24 producten scoren er 6 boven de norm. In deze 6 producten zit dus meer arsenicum dan eigenlijk zou mogen!

Wat doen met deze uitslag?

Foodwatch heeft de bevindingen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doorgegeven. Deze NVWA reageert vrij laconiek: deze autoriteit grijpt pas in wanneer een norm met meer dan 20 procent wordt overschreden. Dit wordt gedaan om meetfouten uit te kunnen sluiten. Foodwatch vindt die marge van 20 procent veel te ruim en vindt dat de NVWA wel zou moeten ingrijpen.

En wat doe jij?

Alle rijstproducten blijven dus gewoon in de winkel liggen. Oók de producten waarin volgens Foodwatch te veel arsenicum in zit. Tja, en wat doe je dan als bezorgde ouder? Geef je je kind nu wel of geen rijstwafels of rijstepap? Het Voedingscentrum meldt dat rijstproducten passen in een gevarieerd dieet, maar dat het niet handig is om je kind het dagelijks te geven.

Reageer op artikel:
Gif in de rijstwafels voor je baby?! [Nieuws]
Sluiten