De ontwikkeling van je baby in het eerste levensjaar

Gedurende veertig weken zwangerschap, gebeurt er ontzettend veel. Vanuit één cel ontwikkelt zich een mini-mensje, dat er klaar voor is om de wereld te gaan verkennen. Die ontwikkeling stopt echter niet na de geboorte. Zeker in de eerste paar levensjaren van je kindje gebeurt er ontzettend veel. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen van maand 1 tot en met maand 12 na de geboorte hieronder voor je op een rij.

Ontwikkeling baby in maand 1

In de eerste maand na de geboorte volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Wanneer je kindje geboren wordt, is het nog volslagen hulpeloos. Toch zie je al in de eerste week dat hier langzaamaan verandering in komt. De eerste dagen slaapt je kleine bijna continu, maar in de tweede en derde week komt er steeds meer interactie. Als de baby wakker is, kijkt hij of zij graag om zich heen. In eerste instantie wordt je voornamelijk herkend aan je stem en je geur, want het zicht van je kleine is nog maar zo’n 30 centimeter. Maar als je je gezicht dicht bij het gezicht van je kleine houdt, zal je baby flink naar je staren! De eerste paar weken lukt dat alleen wanneer je ervoor zorgt dat je je hoofd direct in het blikveld houdt van je kleine. Met een week of 3 lukt het hem of haar echter al om het hoofd te draaien in de richting van een geluid.

Ontwikkeling baby in maand 2

De eerste weken moeten jij en je baby flink aan elkaar wennen. Samen moeten jullie een nieuwe ritme zien te vinden. Gelukkig lukt dat meestal al heel redelijk in de tweede maand. Je weet wanneer je baby honger heeft en wanneer het tijd wordt voor een dutje. Probeer je rust te pakken wanneer dat kan, want je kleintje zal je ‘s nachts nogal eens uit de slaap houden. Geef je nog borstvoeding? Dan is de kans op gebroken nachten groot. Het voordeel van borstvoeding is echter wel dat je lichaam tijdens het voeden hormonen aanmaakt die er onder andere voor zorgen dat je na de voeding heerlijk in slaap valt.

Wat trouwens het allerleukste is in maand 2? Met een week of 6 beginnen de meeste kindjes te lachen. En wie kan zo’n lieve, vrolijke babylach nou weerstaan?

Ontwikkeling baby in maand 3

Werk je? Dan is in maand 3 waarschijnlijk je bevallingsverlof afgelopen en zul je dus weer aan de slag moeten. Als je kindje naar de opvang of gastouder gaat, is het handig om alvast een paar keer te oefenen. Ook is het handig om al op tijd te bedenken hoe het geregeld gaat worden met de voedingen. Geef je borstvoeding en wil je dat na je verlof blijven doen? Ga dan op zoek naar een goed kolfapparaat en begin er vast mee te oefenen. Ook zal je baby dan moeten wennen aan het drinken uit een fles, dus start hier ook op tijd mee!

Je kleintje is nu flink aan het oefenen met klanken en geluiden, omdat hij merkt dat er op gereageerd wordt. Klanken zoals ‘ah’ en ‘oh’ worden nu veel gebruikt, waarbij er flink wordt geëxperimenteerd met volume!

Ontwikkeling baby in maand 4

Je kleintje wordt op motorisch gebied steeds handiger. Met vier maanden leert hij of zij te zwaaien en gezichtsuitdrukkingen te laten zien. Ook kan je kindje nu de lippen tuiten, waardoor het mogelijk wordt om klanken als ‘wwww’ of ‘vvvv’ uit te spreken.

Slaapt je baby nog steeds in een wieg? Dan zal je deze maand merken dat die eigenlijk te krap begint te worden. Daarom is het goed om te verhuizen naar een ledikantje, hoewel je kindje daarin eerst nog wel weer ontzettend klein zal lijken. Maak het bedje kort op, zodat je baby niet met het hoofd onder de dekens terecht kan komen.

Ontwikkeling baby in maand 5

Je baby wordt steeds beweeglijker! Leg hem vanaf maand 5 eens op z’n buik en je zult zien dat hij druk gaat bewegen met armen en benen. Wanneer je kindje op de rug ligt, zal hij proberen op de buik te draaien. Ligt hij op z’n buik, dan besluit hij dat hij toch liever op z’n rug ligt. Laat je baby zoveel mogelijk bewegen, dat zorgt voor een goede motoriek en sterke spieren. Vastzetten in een wipstoeltje of maxi-cosi kan voor jou als ouder heel handig zijn, maar voor je kindje dus niet altijd goed. Laat hem oefenen en veel bewegen, dat stimuleert de ontwikkeling.

Ontwikkeling baby in maand 6

De eerste zes maanden van het leven heeft een baby voldoende aan moedermelk of flesvoeding. Vanaf zes maanden is het echter van belang dat er meer voedingsstoffen binnen komen; tijd voor het eerste hapje! Overigens is de ene baby hier eerder klaar voor dan de andere; begint je baby met een maand of vijf te smakken als jij aan het eten bent? Grote kans dat je kleine graag een hapje wil proeven! Begin voorzichtig, met bijvoorbeeld rijstepap. Gaat het goed met eten en slikken? Probeer dan andere dingen uit. Het advies is om te starten met groentehapjes en pas daarna fruit aan te bieden. Fruit is namelijke veel zoeter en dat maakt het lastiger om te wennen aan groenten.

Ontwikkeling baby in maand 7

Je kindje heeft inmiddels een aantal tandjes en zet die tandjes dan ook overal in; of het nu gaat om voedsel of om andere dingen. Dit verandert vanzelf. Op een gegeven moment worden andere zintuigen, zoals zicht en tastzin steeds belangrijker bij het ontdekken van de wereld. Hou tot die tijd alles wat gevaarlijk is en ingeslikt kan worden uit de buurt!

Mentaal gaat de ontwikkeling ook nog steeds razendsnel. Langzaamaan krijgt hij met een maand of 7 het begrip ‘oorzaak-gevolg’ door: ‘Als ik huil, komt mama kijken’ en ‘Als ik iets laat vallen, gaat het kapot’. Voor jou als ouder is dat niet altijd even prettig!

Ontwikkeling baby in maand 8

Grote kans dat je als je baby acht maanden oud is, af en toe flink schrikt. Je kleine komt namelijk steeds meer in beweging en wil het liefst alles uitproberen wat maar mogelijk is. Belangrijk dus om goed op de veiligheid te letten. Kijk nog eens om je heen; is je huis wel ‘peuter-proof‘? Het zal niet lang meer duren voordat je baby gaat kruipen en dan is niets meer veilig voor die kleine handjes! Daar komt bij dat je vanaf een maand of 8 zal gaan merken dat je baby steeds meer een eigen willetje krijgt. Blijven opletten dus!

Ontwikkeling baby in maand 9

Ook in maand 9 kan je baby nog flink last hebben van doorkomende tandjes. Is hij hangerig, koortsig, heeft hij rode wangen en met een beetje pech ook nog luieruitslag? Dan is de kans groot dat er weer een tandje door komt. Vervelend, maar wel noodzakelijk. Als je kleine zich goed voelt zal het druk bezig zijn met het ontdekken van de wereld. Het is weer tijd voor een sprongetje in de ontwikkeling! Al kruipend of tijgerend maakt hij huis en tuin onveilig. Als je baby goed zelfstandig rechtop kan zitten, kan hij ook op ontdekkingstocht buiten de tuin: bij jou op de fiets!

Ontwikkeling baby in maand 10

Tijd voor een nieuw stadium: ‘Zelluf doen!’. Zelf aankleden, zelf eten, zelf tanden poetsen; je kleintje wil het allemaal uitproberen. En laat hem, als de tijd het toe laat, maar lekker z’n gang gaan. Je baby wordt namelijk ook steeds energieker en in het ‘zelluf doen’ kan flink wat energie gestoken worden! Neem ook het voedingspatroon van je kleine nog eens onder de loep: hoe staat de hoeveelheid energie die verbruikt wordt in verhouding tot de hoeveelheid energie die via voeding binnen komt? Het kan heel goed zijn dat je kindje nu wat meer nodig heeft. Zeker wanneer hij of zij opeens aanstalten maakt om te gaan lopen. Vanaf een maand of 10 is dit namelijk heel goed mogelijk, al zijn er ook kindjes die door blijven kruipen tot ze een maand of 16 zijn.

Ontwikkeling baby in maand 11

Spelen met papa of mama wordt nu steeds leuker. Niets leuker dan lekker verstoppertje spelen en als jullie moe zijn op de bank kruipen met een boekje. Je kindje vindt het ontzettend gezellig om samen dingen te doen en zal dan ook het liefst de hele dag ‘meehelpen’ bij jouw bezigheden. Daarom zal maand 11 ook de maand zijn waarin het stellen van regels belangrijker wordt. Je kindje begrijpt steeds meer, maar wil ook steeds meer. Daarom is het van belang dat jij aangeeft wat wel en niet mag. Al zijn er ook nog genoeg dingen waar je kindje gewoon nog te jong voor is; samen spelen bijvoorbeeld is nog erg lastig, omdat je kindje het concept ‘delen’ nog niet begrijpt.

Ontwikkeling baby in maand 12

Maand 12: je kindje is al bijna 1 jaar! Wat gaat de tijd ongelooflijk snel. Er zit een wereld van verschil tussen het hulpeloze baby’tje dat een jaar geleden werd geboren en de eigenwijze dreumes die je nu ziet. Deze maand zal je kleine druk zijn met leren lopen, eten proeven en nieuwe dingen ervaren. Er is zelfs kans dat je baby deze maand het eerste duidelijk verstaanbare woordje uitspreekt. Wat zal het worden: ‘papa’ of ‘mama’…?

Reageer op artikel:
De ontwikkeling van je baby in het eerste levensjaar
Sluiten