Snurken tijdens zwangerschap

Misschien is het jou helemaal niet opgevallen en heb je het te horen gekregen van je partner. Maar het is in ieder geval iets wat voor irritaties kan zorgen. Dan heb ik het natuurlijk over snurken. Het kan zo zijn dat je tijdens je zwangerschap opeens begonnen bent met snurken, terwijl je voor het zwanger zijn daar helemaal geen last van hebt. Het kan zo zijn dat je je irriteerde aan je partner die snurkte en nu kan jij wel eens de boosdoener zijn. We willen je geruststellen, dit komt namelijk door je zwangerschap. Wanneer je namelijk zwanger bent is de kans heel groot dat je gaat snurken. Het is eigenlijk bijna onvermijdelijk. Maar hoe komt het nu dat je snurkt? En kan je eigenlijk wel iets doen om het snurken te stoppen? Ja, dat kan gelukkig. Hieronder gaan we uitgebreid bespreken hoe je dit kan doen en wat de beste manier is om te stoppen met snurken.

Snurken en zwanger

Het voorkomen van snurken tijdens het zwanger zijn is bijna onmogelijk, toch zijn er wat dingen waar je je aan kan houden om ervoor te zorgen dat het snurken minder zal worden. Bij sommige vrouwen zorgen deze tips er zelfs voor dat ze helemaal niet meer zijn gaan snurken. Snurken is een serieus “probleem” tijdens de zwangerschap. Waar je je voorheen misschien heel erg irriteerde aan het snurkgedrag van je partner, ben jij nu diegene die aan het snurken is. Dit kan als heel irritant worden ervaren, aangezien het snurken bij een zwangere vrouw erger is dan het normale snurken.

Voorkomen van snurken

Hieronder staan enkele tips waar je je aan kan houden om ervoor te zorgen dat het snurken mindert of dat je zelfs helemaal niet meer gaat snurken.

#1 – Gewichtstoename

Een van de oorzaken waardoor je kan gaan snurken is gewichtstoename. Natuurlijk zal je altijd gewicht aankomen tijdens je zwangerschap door je baby en je baarmoeder, maar dat is niet het gewicht waar ik het over heb. Ik heb het namelijk over extra gewicht door bijvoorbeeld het ongezond eten of door het weinig bewegen. Ik raad je dan ook aan om tijdens je zwangerschap gezond te eten en om genoeg te bewegen. Zo is fietsen of wandelen een goede oefening tijdens je zwangerschap.

#2 – Op je zij slapen

Ik wil je graag het advies geven om te proberen op je zij te slapen. Wanneer je namelijk niet op je zij slaapt zorg je er namelijk voor dat je lichaamsgewicht op je luchtwegen drukt. Hierdoor heb je dus een grotere kans dat je gaat snurken. Daarnaast is op je zij slapen ook de beste positie wanneer je een grotere buik hebt gekregen. Dit is gewoon heel aangenaam voor jezelf. Probeer dit dus aan te leren als je dit nog niet kan. Overigens zal op je zij slapen steeds makkelijker gaan. Op een gegeven moment gaat je buik namelijk in de weg zitten en is op de zij liggen de enige comfortabele houding. Met 32 weken of meer zwangerschap is er eigenlijk geen andere optie meer!

#3 – Zoutoplossing

Wanneer jij of je partner merkt dat je wat vaker aan het snurken bent door je zwangerschap kan je ervoor kiezen om een zoutoplossing aan te schaffen en hiermee je luchtwegen vrij te maken. Dit zorgt er dan voor dat je minder of zelfs helemaal niet meer gaat snurken.

#4 – Goede ventilatie in de kamer

Het is heel belangrijk dat er een goede ventilatie is in de kamer waar je slaapt. Verse en goede lucht is namelijk belangrijk voor je luchtwegen. Zet dus een raampje open wanneer dit mogelijk is. Wanneer het koud is in de winter is het natuurlijk niet verstandig om een raampje open te zetten.

Wanneer komt snurken voor bij de zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent is eigenlijk de kans groot dat je gaat snurken. De grootste oorzaak die hiervoor zorgt is het vasthouden van vocht door je lichaam. De slijmvliezen in je neus zullen hierdoor opzwellen waardoor er dus minder ruimte is voor lucht om haar doorgang te vinden. Dit resulteert vervolgens in snurken. In de beginfase van je zwangerschap zal je merken dat dit nog niet het geval is, maar wanneer je 15 weken zwanger bent zal je merken dat dit steeds meer het geval zal zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voorkomt dat je lichaam vocht vasthoud.

Behandeling tegen snurken tijdens de zwangerschap

Zoals je eigenlijk hebt kunnen lezen is het vasthouden van vocht een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van snurken. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk vocht zal vasthouden tijdens je zwangerschap. De belangrijkste tips die wij je mee willen geven kun je hierboven al lezen. Het is vooral belangrijk om genoeg te bewegen tijdens je zwangerschap en gezond te eten. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je zo min mogelijk vocht zal vasthouden.

Wanneer naar de dokter?

Als je merkt dat je snurkt hoef je niet naar de dokter om van het snurken af te komen. Je kan namelijk zelf stappen ondernemen. Wanneer je alles hebt geprobeerd en na de bevalling nog steeds last hebt van dit probleem dan kan je altijd naar de dokter. De dokter zal zich voornamelijk richten op het vrijmaken van je luchtwegen. Deze zal je vooral een zoutoplossing of neusspray adviseren. Hiervoor hoef je echter niet naar de huisarts, aangezien je dit bij je plaatselijke apotheek kan krijgen zonder recept.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Snurken tijdens zwangerschap
Sluiten