Tillen tijdens zwangerschap

Je tilt met je zwangere buik je kind uit de box, of een zware tas vol boodschappen uit de auto en bedenkt dan opeens: Hoeveel mag je eigenlijk tillen tijdens je zwangerschap? Is het eigenlijk wel goed om iets te tillen? Moet je dit niet overlaten aan anderen?

Tillen eerste fase zwangerschap

In principe mag je tijdens de eerste fase van je zwangerschap net zoveel tillen als toen je nog niet zwanger was. Er is wel een ding waar je voor moet oppassen: duizeligheid. Doordat je lichaam meer bloed nodig heeft voor dat extra leventje in je buik, kan je je hierdoor af en toe licht in je hoofd voelen. Het is natuurlijk niet handig wanneer je een duizeling ervaart net op het moment dat je een zwaar object (boven je macht) optilt.

Tillen tweede en derde fase zwangerschap

Begint je buik flink te groeien? Dan is er nog meer reden om op te letten als je zwaardere objecten moet tillen. Je hebt door die grote buik bijvoorbeeld meer kans om uit balans te raken. Wanneer je een krat vol spullen voor je buik optilt, kun je je voorstellen dat je al snel topzwaar wordt. De kans op vallen wordt dus groter. Er is nog een andere reden om tijdens deze periode extra op te passen. Je lichaam ondergaat namelijk allerlei veranderingen, waaronder de verweking van het bekken. De elasticiteit van de bekkenbanden neemt toe. Dat is goed voor de zwangerschap (want; meer ruimte voor je kindje) en de bevalling, maar heeft ook negatieve gevolgen. De kans op bekkeninstabiliteit neemt toe. En deze kans neemt nog meer toe bij (te) zware belasting van je lichaam. Voorzichtig zijn met tillen en bukken is dus van groot belang!

Tillen op het werk

Verricht je op je werk veel fysiek zware werkzaamheden? Dan is het aan te raden om op tijd in gesprek te gaan met je werkgever en/of (bedrijfs)arts over aanpassingen in je werk. Minder tillen of minder zware objecten tillen kan bijvoorbeeld helpen. Niet iedere werkgever is helaas even soepel in dergelijke aanpassingen. Het is daarom goed om te weten dat het simpelweg je recht als zwangere is om noodzakelijke aanpassingen in je werkzaamheden te krijgen. Kijk voor meer informatie over je rechten als zwangere werknemer bijvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid.

Tips voor tillen tijdens de zwangerschap

Bukken en tillen zijn helaas nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn een paar handige tips die je hierbij kunnen ondersteunen:
• Een kind optillen? Buk niet, maar buig door je knieën om je kind op te pakken. Kom vervolgens zo recht mogelijk omhoog. Houd je kind daarna zo mogelijk zo vast, dat hij/zij aan je beide zijden een been heeft. Wanneer je je kind op je heup zet, loop je namelijk scheef en heb je meer kans op klachten;
• Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Boodschappen naar binnen dragen, terwijl je partner thuis is? Vraag om hulp! En probeer je peuter alvast zo zelfstandig mogelijk te maken. Laat hem bijvoorbeeld zelf de trap op lopen (terwijl je er zelf achter loopt) in plaats van dat jij hem de trap opdraagt;
• Ben jij ook zo iemand die voor een boodschapje naar de supermarkt loopt en er uiteindelijk met twee tassen vol weer uitloopt? Ken jezelf en neem voldoende stevige tassen mee als je gaat shoppen of boodschappen doen. Zo kun je zware items makkelijker verdelen en eventueel in etappes naar huis of naar de auto dragen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw zwanger blauwe jurk

Miskraam mogelijk door zwaar tillen?

Door te veel druk op je lichaam, komt er veel spanning te staan op de bloedvaatjes in je baarmoeder. Druk door bijvoorbeeld te zwaar tillen, maar ook vrijen of zelfs niezen, kunnen ervoor zorgen dat de bloedvaatjes springen. (Licht) bloedverlies kan het gevolg zijn. Er is echter geen verband aangetoond tussen dergelijke bloedingen en een miskraam. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt doordat er iets mis gaat in de ontwikkeling van het embryo. Het is dus vaak een genetische oorzaak, die niet beïnvloed wordt door zaken zoals tillen of bukken.

Rugpijn of buikpijn bij het tillen?

Kwaaltje zoals rugpijn of buikpijn horen bij de zwangerschap. Heb je echter het idee dat je specifiek last hebt bij bukken of tillen? Dan is het aan te raden de verloskundige of (huis)arts te raadplegen. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn – ook tijdens de zwangerschap. Een fysiotherapeut kan namelijk zien of je houding tijdens het tillen/bukken goed is en je oefeningen geven om je spieren te versterken. Voor dit laatste kan ook een zwangerschapscursus nuttig zijn. Blijf goed en voldoende bewegen tijdens de zwangerschap en voorkom zo klachten op het gebied van tillen en bukken!

Reageer op artikel:
Tillen tijdens zwangerschap
Sluiten