5 tips voor autorijden met kinderen achterin

Je bent de straat nog niet uit of ze krijgen ruzie op de achterbank. Of; je moet nog een uur rijden, terwijl je kleine achterin honger begint te krijgen en het op een huilen zet. Tja, zie dan je aandacht nog maar op de weg te houden. Hopelijk wordt dat met behulp van deze 5 tips voor autorijden met kinderen achterin makkelijker!

1. Speel geen scheidsrechter

Heb je twee of drie kinderen op de achterbank zitten? In zo’n krappe ruimte is de kans op ruzie natuurlijk enorm. Een elleboog die per ongeluk in het oog van een medepassagier komt, of duw- en trekwerk over wie dat stripboek mag lezen… Zit jij aan het stuur? Zorg er dan voor dat jij niet de scheidsrechter bent bij zulke ruzies. Laat ze het zo veel mogelijk zelf uitzoeken. Reageer dus niet te veel op uitroepen als: ‘Mama, Sofie slaat mij!’, of ‘Papa, ik mag niet op meedoen van Giovanni!’. Zo geef je een duidelijk signaal af dat je aan het stuur zit en nu geen tijd hebt om ze te helpen. Ze zullen het dus even zelf moeten uitzoeken!

2. Een goede autoverzekering is van groot belang

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar vraag jezelf toch eens af: ‘Ben ik goed verzekerd?’ De WA-verzekering moet je voor je auto verplicht afsluiten. Rijd je per ongeluk tegen een auto van iemand anders aan? Dan is de schade aan de auto van de ander verzekerd via die WA-dekking, maar je eigen schade is niet verzekerd! Uitbreiding van de verzekering naar beperkt casco of allrisk kan goed zijn. Ook een ongevallen inzittendenverzekering is aan te raden. Als jij of je een medepassagier dan letsel krijgt wanneer jullie bij een ongeval zijn betrokken, kan de verzekering een bepaald bedrag uitkeren voor die letselschade. Kijk voor meer informatie over verzekeringsmogelijkheden eens op https://www.allianzdirect.nl/autoverzekering.

3. Zorg voor afleiding op de achterbank

De kans op ruzie op de achterbank is het grootst wanneer er sprake is van verveling. Zorg er daarom voor dat je kinderen zich voldoende kunnen vermaken. Als ze niet zo snel last hebben van wagenziekte, kun je een stapel Donald Ducks of een paar leuke boeken meenemen. Of regel een vel met raamstickers, die ze op het raam van de auto kunnen plakken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

peuter met speelgoedauto

4. Goed zicht voorkomt ongelukken!

Opstaan, kleren aan, ontbijten… En dan zo snel mogelijk de kinderen naar school brengen. Haastig stap je in de auto, start te motor en merkt dan dat je bijna niets ziet. Er zit vocht aan binnenkant van de voorruit, of de ruiten zijn bevroren. Helaas, geen tijd om schoon te maken of te wachten tot het wegtrekt, dus je rijdt weg. Advies: doe dat niet! Goed zicht is van groot belang, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wilt toch niet dat je kind op de achterbank iets overkomt? Stap uit, krab die ruiten en ga dan pas rijden. Dan maar wat later op school!

5. Op tijd voor de onderhoudsbeurt

Je garage biedt ze vast aan: zomer- en winterchecks. Je auto wordt dan even helemaal nagekeken, zodat je zeker weet dat je het seizoen goed doorkomt. Zo’n check kost meestal weinig, dus daar hoef je het niet voor te laten. Maar wanneer er toch mankementen worden ontdekt, kan de rekening snel oplopen. De gedachte aan zo’n pittige rekening kan je doen besluiten om de check nog maar even uit te stellen. Denk dan nog even verder: je wilt toch niet plotseling stil komen te staan, midden op de snelweg, met je kinderen op de achterbank? Een regelmatige check vergroot de betrouwbaarheid en de levensduur van je auto. Sla ‘m dus niet over!

Reageer op artikel:
5 tips voor autorijden met kinderen achterin
Sluiten