De prikpil

Prikpil
De prikpil is een injectievloeistof die één keer per drie maanden in de bilspier wordt geïnjecteerd. Het zorgt er voor dat de zaadcellen niet in de baarmoedermond kunnen komen, remt de eicelrijping en zorgt voor een dun baarmoederslijmvlies. Hierdoor kunnen de zaadcellen zich niet innestelen. Het dunne slijmvlies kan voor doorbraakbloedingen zorgen. Dit kan tegengehouden worden door de injecties één keer per twee maanden te geven in plaats van één keer per drie maanden of door tijdelijk (14 dagen) een tablet met oestrogeen hormoon te geven.

Een groot nadeel van de prikpil is; na het stoppen met de injecties kan het wat tijd kosten voordat de menstruatie weer regelmatig is, met als resultaat dat het langer kan duren voordat een vrouw zwanger raakt.

De prikpil wordt vaak gebruikt bij (jonge) vrouwen die verstandelijk gehandicapt zijn, omdat andere vormen van anticonceptie makkelijk vergeten worden. De prikpil kan een uitkomst bieden voor vrouwen die allergisch zijn voor oestrogene hormonen. 

Voordelen van de prikpil:

  • Wordt één keer in de drie maanden toegediend
  • Geen onderbreking bij geslachtsgemeenschap
  • Erg betrouwbaar
  •  Minder risico op borst-, eierstok- en baarmoederkanker 

Nadelen van de prikpil:

  •  Mogelijke bijwerkingen als doorbraakbloedingen, vasthouden van vocht, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn en stemmingswisselingen.
  •  Biedt geen bescherming tegen soa’s
     
 

1 REACTIE

  1. Een vraagje, na het zetten van de prikpil heeft een patiënte enorm veel (abnormaalveel) pijn rond de injectieplaats overgehouden. Pijnstilling doet niets geen nsaid’s pcm of wat dan ook. Is er iemand met een passende oplossing voor dit euvel? met vriendelijke groet

Reageer op dit bericht!