Petra
Petra Ben ik zwanger? 23 Nov 2014

Zwanger ondanks pil

Als je aan de pil bent, dan slikken veel vrouwen deze als betrouwbaar anticonceptiemiddel omdat ze op dat moment niet zwanger willen worden. Toch zijn er situaties dat je toch zwanger kunt raken als je aan de pil bent. De pil is betrouwbaar, maar hij werkt ook minder als er sprake is van diarree, overgeven en medicijnen. Het is belangrijk dat je de pil iedere dag inneemt en hem niet vergeet. Wanneer je een keer ziek bent kan het zijn dat je over moet geven en wanneer je dan net de pil op hebt, is hij niet betrouwbaar. Als je antibiotica hebt kan de werking van de pil ook verminderd zijn. Ook is de pil niet betrouwbaar als je een pil bent vergeten te slikken of als je de pil alleen slikt voordat je gaat vrijen. Als je de pil binnen vier uur na het slikken van een piltablet hebt overgegeven of diarree hebt gehad of als je antibiotica gebruikt is hij ook minder betrouwbaar. Als je de pil slikt kun je dus toch zwanger worden, al is de kans wel erg klein.

Aan de pil en toch zwanger

Het kan zijn dat jij aan de pil bent en dat je toch zwanger bent geworden. Het kan altijd even duren voordat je dat in de gaten hebt. Het kan zijn dat je gewoon iedere maand een bloeding hebt. Dat komt doordat de bloeding door de pil wordt geregeld en dus in feite een nepmenstruatie is. Je kunt bijvoorbeeld wel zwangerschapsverschijnselen hebben, maar het kan ook lijken op menstruatieklachten dus je denkt niet meteen aan zwanger zijn. Maar let goed op want de zwangerschapsklachten zullen steeds heviger worden, de baarmoeder groeit namelijk en je buik ook. Je voelt het na een tijdje wel en anderen kunnen het ook aan je zien wanneer je een paar maanden zwanger bent zal je dat ook opmerken aan je buik. Als je weet dat je zwanger bent kun je ook maar beter stoppen met de pil. Bij twijfel kun je altijd een test doen of naar de huisarts gaan voor advies.

Zwanger raken na de pil

Ben je aan de pil en wil je graag zwanger worden? Dit kan dan wanneer je gestopt bent met de pil. Vaak wordt er gezegd dat het even kan duren, maar er zijn ook veel vrouwen die al snel zwanger worden als zij met de pil stoppen. Dit is bij iedereen anders. Maar ook al slik jij de pil, dit sluit niet voor de volle 100% uit dat je niet zwanger kunt worden. Wanneer je in de ochtend vaak misselijk bent, kun je een test doen om er achter te komen of je zwanger bent. Ook bij een vermoeden is het beter om een test te laten doen want als je zwanger bent moet je stoppen met de pil. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de arts en bespreken wat de mogelijkheden zijn.

 

Reageer op artikel:
Zwanger ondanks pil
Sluiten