Petra
Petra Bevalling 1 Sep 2015

Thuis bevallen met verloskundige net zo veilig als in ziekenhuis

Thuis bevallen met verloskundige net zo veilig als in ziekenhuis

31 augustus 2015

Bevallen bij de verloskundige is even veilig als een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. Dat concluderen gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in Amsterdam naar aanleiding van onderzoek onder 80.000 zwangeren

Thuis bevallen veilig

Dit is positief nieuws voor de verloskundige zorg in Nederland. Wederom laat een onderzoek zien dat voor gezonde zwangeren het verantwoord en veilig is om thuis te bevallen. Dankzij het Nederlands verloskundig systeem kunnen moeders kiezen om thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis te bevallen. Dit sluit aan bij het uitgangspunt van de KNOV: de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste zorgverlener. Met andere woorden: verloskundige zorg als het kan en specialistische zorg als het moet.

Dit onderzoek laat een heel ander resultaat zien dan de uitkomst van een eerdere, kleinere Utrechtse studie die in 2010 voor grote ophef zorgde over het verband tussen babysterfte en het verloskundig systeem. Het gebeurde in een periode met verontrustende publicaties over de hoge babysterfte in Nederland, vergeleken met andere Europese landen. Deze discussie heeft zo blijkt onterecht het vertrouwen in de verloskundige zorg een deuk opgelopen.

​Studie onder 80.000 zwangeren

Gynaecologische en verloskundige onderzoekers hadden destijds kritiek op de opzet van het Utrechtse onderzoek. Vier ondertekenaars van een kritische brief aan het British Medical Journal zijn nu mede-auteur van het Amsterdamse onderzoek. Dit keer met een heel andere uitkomst. De nieuwe studie is groter, met bijna tweemaal zoveel (ruim 80.000) bevallingen en heeft een nauwkeuriger uitslag. Wel zijn gegevens uit dezelfde periode gebruikt.

Beide onderzoeken keken, vooral om onderzoekstechnische redenen, alleen naar babysterfte bij zwangeren waarbij de bevalling na een normale zwangerschapsduur al begonnen is. Bij die zwangeren vindt ongeveer een tiende van de totale babysterfte plaats.

Het onderzoek staat deze week in het tijdschrift Midwifery.

Bron: KNOV

Reageer op artikel:
Thuis bevallen met verloskundige net zo veilig als in ziekenhuis
Sluiten