Petra
Petra Blog 18 May 2016

Opvallend: Indiase wordt Moeder op haar zeventigste!

Bijzonder nieuws uit India: daar beviel begin deze maand een moeder van haar eerste kindje. Niets bijzonders, zo op het eerste gezicht. Daar denk je echter vast anders over wanneer je hoort wat de leeftijd is van deze ‘jonge’ moeder: Daljinder Kaur is maar liefst zeventig jaar oud! Ook de vader van het kindje is niet de jongste meer. Hij is namelijk al 78 jaar oud.

Zwanger met een beetje hulp

Je kunt je voorstellen dat een zwangerschap op zo’n hoge leeftijd niet meer vanzelf gaat. Daljinder heeft dan ook een aantal IVF-behandelingen ondergaan, waarbij bevruchte donoreitjes in haar baarmoeder werden geplaatst. Hun arts, dokter Bishnoi, is erg trots op het succes. Volgens hem is de jonge moeder waarschijnlijk zelfs nog ouder dan 70. Op basis van onofficiële papieren schat hij haar op 72 jaar. Aanvankelijk had de dokter zijn bedenkingen bij de behandeling van een vrouw van die leeftijd. Volgens hem bleek echter uit de medische tests dat ze kerngezond was en in staat zou moeten zijn om een baby te voldragen.

Moeilijk verleden, prachtige toekomst

Ongewenste kinderloosheid kan veel verdriet veroorzaken. In India komt daar echter ook nog een sociale component bij kijken: volgens de jonge ouders werden zij hun hele leven niet voor vol aangezien, vanwege hun kinderloosheid. Het was zelfs zo dat de vader, Gill, bijna de erfenis van zijn vader misliep, omdat kinderlozen geen recht op de erfenis zouden hebben. Dit was echter niet het enige verdriet in hun leven. In de jaren tachtig besloten ze een zoon te adopteren. Om hem en zichzelf te verzekeren van een goede toekomst, lieten de ouders hun adoptiezoon in Amerika studeren. Helaas kwam hij nooit meer terug en waren Daur en Gill weer alleen. Aan hun eenzaamheid is nu, met de geboorte van hun zoon Arman, een eind gekomen.

Leeftijdsgrens aan zwangerschap moeder?

In de meeste landen is er voor de vrouw een leeftijdsgrens ingesteld wanneer het gaat om vruchtbaarheidsbehandelingen. Toch zijn er dus ook landen waarin anders met deze leeftijdsgrens om wordt gegaan. De jonge ouders in India krijgen veel kritiek te horen vanwege hun hoge leeftijd. De kans dat zij overlijden voordat hun zoon volwassen is, is erg groot. De tijd zal moeten uitwijzen hoe het met deze ouders en hun zoon afloopt. Het is te hopen dat, nu hun zoon op de wereld is, het gezin nog lang van elkaar mag genieten. Vader Gill zelf heeft hier geen twijfels over en vertelde aan dagblad The Guardian dat hij erop vertrouwt dat God hen zal bijstaan.

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Opvallend: Indiase wordt Moeder op haar zeventigste!
Sluiten