De beste slaaproutine voor je baby (0 – 21 maanden oud)

Een middagdutje is voor je kleintje een must. Maar hoe voorkom je dat je kind overdag wakker ligt, of juist te lang slaapt en daardoor ’s nachts veel wakker is? Met de juiste routine kom je een heel eind!

Hoe het niet moet

Onze oudste zoon was een lastige slaper. Ik vroeg me iedere keer weer af of het zou lukken om hem even een dutje te laten doen. En zou hij dan wel genoeg slapen om voldoende rust te krijgen? Het onrustige slapen maakte hem af en toe zo moe, dat hij ’s nachts nog moeilijker sliep en vaak wakker schrok. Ik heb in die tijd een paar boeken gekocht over slapen, maar was toen door al die gebroken nachten te moe om ze echt te lezen. Gelukkig was ik beter voorbereid toen ons tweede kind werd geboren. Resultaat: zoonlief nummer 2 sliep keurig door, had geen moeite met middagdutjes en maar heel af en toe een onrustige nacht. Toen wist ik dat een goede slaaproutine heel erg belangrijk is.

Slaaproutine baby 0 – 3 maanden

Fijn voor alle jonge ouders die het ouderschap nog even moeten oefenen: pasgeboren baby’s redden zichzelf meestal prima als het op slapen aankomt. Ze vallen in slaap in je armen, in de wipstoel en in de kinderwagen. Je hoeft er weinig moeite voor te doen om hen in slaap te krijgen. Toch is het wel slim om al in deze periode je kindje regelmatig te laten slapen waar hij ’s nachts ook slaapt: in zijn eigen bed. Let er ook op dat tijdens het slapen de kamer wat donker en relatief rustig is. Het allerbelangrijkst is echter dat je je pasgeboren kindje niet langer dan twee uur achter elkaar wakker houdt. Oververmoeidheid ligt dan namelijk op de loer. Wordt je kindje minder actief, begint hij te gapen en kijkt hij van je weg, alsof hij niet meer geïnteresseerd is? Dan is het echt tijd voor een dutje!

Slaaproutine baby 3 – 6 maanden

Wanneer je kind een maand of 3 is, volstaat het niet meer om te wachten tot hij of zij in slaap valt in de wipstoel. Heb je nog geen patroon in de slaapjes van je baby kunnen ontdekken? Dan is het nu tijd voor actie. Doe dit door je kind iedere dag op dezelfde tijden te laten slapen. Op die manier zorg je ervoor dat de biologische klok ingesteld raakt op deze tijden, waardoor je kindje automatisch slaperig wordt. Om het natuurlijke slaappatroon van je kind te ontdekken, is het van belang om hem op tijd in bed te stoppen en niet te wachten tot er sprake is van oververmoeidheid. Op deze manier zal je kleine in slaap vallen zonder te hoeven huilen. Als je dat slaperige moment mist, maakt het lichaam van je kindje hormonen aan om wakkerder te worden. Dit maakt het moeilijker om alsnog in slaap te vallen. Baby’s tussen de 3 en 6 maanden oud hebben normaal gesproken 3 of 4 dutjes overdag nodig, met een periode van twee uur daartussen. Wordt je kindje ’s ochtends om 7.00 uur wakker? Dan is het rond 9.00 uur weer tijd voor een dutje. Houdt ook bij de volgende dutjes een periode van twee uur aan waarin je kindje wakker is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

slapende baby in groene pyjama

Routine introduceren

Als je kindje onregelmatig slaapt, kan het lastig zijn om zo’n routine te introduceren. Dus hoe krijg je dat dan toch voor elkaar? Als het tijd is voor het eerste dutje, stop je kindje dan lekker in bed, ook als hij of zij nog wakker is. Gaat je kindje huilen? Ga dan met een vaste interval van 5 minuten even kijken, voor maximaal een uur. Dit betekent dat je even de slaapkamer binnengaat, bij het bedje kijkt, zonder dat je je kindje aanraakt, en zachtjes iets zegt zoals: ‘Tijd om te slapen, welterusten schatje.’ Slaapt je kleine na een uurtje nog niet? Haal haar dan weer uit bed, maar probeer het twee uur later opnieuw.

Hazenslaapjes

Nog een probleem waar je kindje last van kan hebben: in slaap vallen en binnen 20 minuten weer wakker worden. Denk dan niet dat het slaapje dan over is. Er zijn kindjes die van nature alleen hazenslaapjes doen, maar de meeste hebben toch wel een dutje van zo’n 45 minuten nodig. Dus als je je kindje in bed legt, zorg dan dat hij of zij er minimaal een uur in ligt. Zo voorkom je dat de hazenslaapjes een routine worden.

Slaaproutine kind 6 – 9 maanden

Ergens gedurende deze periode zal de routine van je baby veranderen. Nadat je kleine ontwaakt is uit het ene dutje, zal hij of zij pas moe worden na een uur of drie (dus niet meer na twee). Natuurlijk kun je hem wel eerder naar bed brengen als hij moe is. Maar zo rond de 9 maanden zal je kindje nog maar twee in plaats van drie dutjes nodig hebben overdag. Voor sommige kinderen wordt de periode tussen het laatste dutje en het naar bed gaan voor de nacht dan te lang. Je kunt dan wat schuiven met de bedtijden, zodat die periode korter wordt.

Slaapproblemen

Gaat het niet zo goed met slapen? Bekijk dan eerst eens hoe veel slaap je kindje ’s nachts krijgt. Het zou kunnen zijn dat je kindje te laat naar bed gaat. Een andere veelgemaakte fout is dat je wacht tot je kindje volledig uitgeput is, voordat je hem of haar naar bed brengt. Te korte nachten kunnen ervoor zorgen dat je kindje ’s morgens alweer moe is voordat het tijd is voor een dutje. De hele routine raakt zo dus door de war. Een oververmoeide baby zal moeilijker in slaap vallen en moeilijker doorslapen. Om goed dutjes te kunnen doen moet je kind ook ’s nachts goed slapen. Een kind dat overdag lekker slaapt, zal ook ’s nachts beter slapen.

Slaaproutine kindje 12 – 21 maanden

Er komt een moment waarop één dutje per dag voor je kindje voldoende wordt. Bij de meeste kinderen vindt deze transitie plaats tussen de 15 en 21 maanden. Dit kan best een lastige verandering zijn. Er kan een periode zijn waarin twee dutjes teveel lijken, maar waarin één dutje niet volstaat. De meeste kinderen blijven uiteindelijk totdat ze een jaar of 3 zijn één dutje per dag nodig hebben, ook al lijkt het er soms op dat ze daar helemaal geen zin in hebben.

Reageer op artikel:
De beste slaaproutine voor je baby (0 – 21 maanden oud)
Sluiten