10x zo maak je je baby aan het lachen!

Zodra je baby z’n eerste schaterlach laat horen, doe je er alles aan om die nog eens tevoorschijn te toveren! Daarom is het handig om te weten wat op welke leeftijd jouw kindje het meest laat lachen.

3 maanden oud: Ollekebolleke!

Als je kindje rond de 3 maanden oud is, vind hij of zij spelletjes zoals ‘Ollekebolleke’ en ‘Er komt een muisje aangelopen…’ ontzettend lachwekkend. Dit komt doordat je kleine jou gedrag probeert te kopiëren. In z’n hersenen zitten zogenaamde spiegelneuronen, die ervoor zorgen dat jouw kindje jou nadoet. Dat begint al met het gedachteloos reageren op je glimlach door ook te glimlachen. En binnen een paar weken zal hij ook gaan lachen als jij hard moet lachen. Het meest grappige is misschien nog wel dat je baby nog geen idee heeft wat er nou precies zo grappig ís. Wat je kindje zeker weten wel heel grappig vindt: als mama of papa gek doet. Dus speel kiekeboe, trek gekke bekken bij ollekebolleke en kriebel in de nek alsof er een muisje komt aangelopen. Hoe gekker hoe beter!

6 maanden oud: Ik ben een aapje!

Het kan voor jezelf wat gênant voelen, maar dit staat garant voor een flinke lachbui van je kleine: doen alsof je een aapje bent. Gek doen, met gekke bewegingen en rare gezichten vinden kindjes van ongeveer een half jaar oud gewoon ontzettend lachwekkend. Ook het nadoen van een oud vrouwtje, doen alsof je een baby’tje bent of door de kamer stampen als een olifant zijn de moeite waard. Hoe gekker je doet, hoe beter je kindje je zal bestuderen. Hij zal namelijk willen ontdekken of je gewoon aan het spelen bent of echt hartstikke gek bent geworden. Door om jezelf te lachen, en te roepen dat je het leuk vindt om zo gek te doen, maak je je baby duidelijk dat er geen reden is tot paniek. Zo geef je aan: ‘Dit is niet eng, maar juist leuk!’. Van ironie heeft je kindje op deze leeftijd nog geen kaas gegeten, dus wees vooral duidelijk.

9 maanden oud: zet een schoen op je hoofd

Zet voor de grap een schoen op je hoofd in plaats van een pet. Het is bizar, maar je kindje moet heel wat mentale gymnastiek doen om deze grap te snappen. Eerst moet je kleine namelijk weten dat schoenen aan voeten horen en niet op je hoofd. Als het goed is is dat iets wat hij of zij in de afgelopen maanden heeft ontdekt door te kijken naar de mensen in de omgeving. Op een leeftijd van 9 maanden kan een kind door al dat observeren aanvoelen wanneer iets gek is. Daardoor vindt hij het geweldig om rare dingen te ontdekken. Onze oudste zoon kwam ooit niet meer bij toen ik een jas over mezelf heen gooide, daarna af deed, ‘hoi’ zei en de jas daarna weer over me heen gooide. Het makkelijke van deze leeftijd is dat je een goede grap zo 10 keer kan herhalen, terwijl je kindje al die keren net zo hard zal lachen. Dat kan wel wat van je eigen uithoudingsvermogen vergen trouwens ?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby moet hard lachen

12 maanden oud: de hond blaft!

Als je kind ouder wordt, wordt het steeds zelfstandiger. Dit geldt ook als het gaat om vaststellen wat grappig is en wat niet. Eerder had je kindje jou nog nodig om te laten zien dat iets gek of lollig was. Maar vanaf een jaar of 1 zoekt je kind z’n eigen grappen wel uit. Vreemde geluiden zijn altijd goed. Kijk maar eens op YouTube. Daar vind je een heleboel filmpjes van baby’s die hysterisch moeten lachen omdat pap een gek geluid maakt. Alleen het woord ‘boe’ kan al een lachsalvo opleveren. Experts hebben eigenlijk geen idee waarom bepaalde woorden en geluiden zoveel hilariteit oproepen. Maar wat maakt het uit. Het werkt!

15 maanden oud: ik kietel mama!

Deze keer laat je kindje jou lachen! Kindjes van deze leeftijd vinden het geweldig om er achter te komen wat andere mensen leuk vinden. Dat begint al vanaf een maand of 8. Moet papa steeds lachen wanneer je kindje een gek gezicht trekt? Dan zal je kindje dat gezicht zo vaak mogelijk laten zien. Die ervaring wordt steeds verder uitgebreid. Met 15 maanden kan daar een kietelaanval bij horen, waar mama niet meer van bijkomt! De hond brokjes voeren, of papa op z’n hoofd slaan; wat één keer leuk is, is voor je kindje ook na 20 keer nog heel erg leuk.

18 maanden oud: expres fouten maken

Als je kindje ongeveer 1,5 jaar oud is, kent de wereld wat hem betreft geen geheimen weer. Hij weet precies wat goed is – en doet het daarom graag fout. Als je kindje bijvoorbeeld expres een liedje verkeerd zingt, betekent dat dat hij of zij cognitieve fouten kan herkennen. Je kind weet wat er eigenlijk moet gebeuren, maar er gebeurt wat anders en dat werkt op de lachspieren. Onze dochter heeft mij bijvoorbeeld een tijdje papa in plaats van mama genoemd. Iedere keer dat ze het zei moest ze weer schaterlachen.

Zo voed je een grappig kind op

Gevoel voor humor is een eigenschappen die veel ouders graag in hun kind terugzien. Er zijn alleen niet echt regels waarmee je die grappigheid tevoorschijn kunt toveren. Deze tips kunnen helpen:
– Lach om de grapjes van je kind. Of hij nu een gek gezicht trekt of jou heel enthousiast kietelt; lach! De meeste kinderen hebben er alles voor over om hun ouders te laten lachen. Als jij niet meer bijkomt van het lachen, zal je kindje extra gemotiveerd zijn om aan zijn of haar grappen te werken;
– Giechel vaak. Door te lachen laat je je kind zien wat er grappig is. Wijs hem of haar op de grappige dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt en lach er samen om;
– Speel meer. Lachen helpt spanning te verminderen. En door samen met je kind gek te doen, verstevig je de band tussen jullie beide. En als bonus wordt je kind dan later misschien ook nog een geweldige grappenmaker!

Reageer op artikel:
10x zo maak je je baby aan het lachen!
Sluiten