Petra
Petra Gezondheid baby 21 Jun 2019

5x babyhoestjes en hun betekenis

Het hoestje van een baby kan veel verschillende dingen betekenen. Het onhandige is dat je baby je niet kan vertellen wat er aan de hand is. Soms is het lastig om te weten of je de huisarts moet bellen, of dat er eigenlijk niets aan de hand is.

Wat is hoest?

Hoesten is een manier voor je lichaam om zichzelf te beschermen. Het is de manier om de luchtwegen schoon te houden, om slijm uit de keel te halen of een stukje voedsel uit de keel te verwijderen. Hoest is eigenlijk in te delen in twee soorten:

1. Droge hoest. Deze hoest komt voor bij je baby als er sprake is van een verkoudheid of allergie. Het helpt om slijm of irritatie in de keel op te lossen;
2. Productieve hoest. Deze hoest ontstaat meestal door een combinatie van een luchtweginfectie met een bacteriële infectie. Hierdoor vormt zich slijm in de luchtwegen.

Kinderen jonger dan vier maanden hoesten niet veel, dus als ze het wel doen is het een serieuze zaak. Zeker in de winter kan het RS-virus op de loer liggen. Vanaf het moment dat je kind een jaar oud is, hoeven bij hoesten niet direct alarmbellen te gaan rinkelen. In de meeste gevallen gaat het dan om een simpele verkoudheid. Door goed te luisteren naar de hoest van je kind, kun je vaak zelf een inschatting maken over de ernst van de situatie.

Hoest type 1: droge hoest bij verkoudheid

Een babyhoestje dat door een verkoudheid lijkt te komen, gaat meestal samen met een verstopte neus of juist een loopneus. Ook keelpijn hoort daarbij. Heeft je baby hier last van? Dan kan je dit merken doordat hij of zij bijvoorbeeld slecht drinkt. De verkoudheidshoest is meestal droog, maar als het een wat ernstiger verkoudheid is kan er ook slijm opgehoest worden. Tegen hoest bij verkoudheid past eigenlijk maar één advies: veel drinken en veel rusten. Misschien heb je de neiging om je kindje medicijnen te geven tegen het hoesten. Uit onderzoek blijkt echter dat deze medicijnen meestal weinig effect hebben bij kleine kinderen. Huis- tuin en keukenmiddeltjes kunnen wel verlichting bieden; denk bijvoorbeeld aan honing (alleen voor baby’s die ouder zijn dan een jaar). Heeft je kind verkoudheidsklachten in combinatie met een flinke koorts? Dan kan er sprake zijn van griep. Als je baby jonger is dan 4 maanden is het algemene advies om dan te overleggen met de huisarts, omdat koorts snel kan verergeren.

Hoest type 2: blaffen bij kroep

Het meest duidelijke signaal van kroep: als je baby ’s nachts wakker wordt met een blaffende hoest en een flinke benauwdheid. De virusinfectie zorgt ervoor dat de randen van de luchtpijp opzwellen en daardoor de luchtwegen vernauwen. Daardoor krijgt je kindje het benauwd. Wanneer je kindje inademt, gaat dit gepaard met een hoest die lijkt op het geluid van een zeehond. Kroep komt het meest voor bij kinderen die jonger zijn dan vijf jaar. Het start meestal overdag, als een gewone verkoudheid. Binnen 3 of 4 dagen moeten de klachten weer verdwijnen. Je kunt de symptomen verlichten door een kleine sauna te creëren: zet de warme douche aan, doe de badkamerdeur dicht en laat je kindje de stoom inademen. Ook de vochtige lucht laat op de avond kan helpen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby op schapenvacht

Hoest type 3: piepen door bronchitis

Bronchitis ontstaat uit wat op het eerste gezicht een normale verkoudheid lijkt, met hoesten en een loopneus. Een piepende hoest kan ontstaat door verschillende omgevingsfactoren, zoal bijvoorbeeld stof. Bij baby’s jonger dan een jaar is het RS-virus de belangrijkste oorzaak van bronchitis. Dit virus veroorzaakt een simpele verkoudheid bij kinderen die ouder dan 3 jaar zijn, maar kan de longen van jongere kinderen flink aantasten. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Omdat een piepende hoest zowel een symptoom van bronchitis als van astma kan zijn, kan het lastig zijn om te ontdekken wat het probleem is. Over het algemeen geldt dat bronchitis het meest voorkomt in de herfst en winter en vaak gepaard gaat met verhoging en een gebrek aan eetlust. Om te herstellen van bronchitis is het belangrijk om te zorgen dat je kindje voldoende vocht en voldoende rust krijgt. Is er opeens sprake van een oppervlakkige, zeer snelle ademhaling? Dan is het advies om direct contact op te nemen met de (huis)arts.

Hoest type 4: gierende ademhaling van kinkhoest

Deze levensbedreigende bacteriële infectie was een belangrijke doodsoorzaak van jonge kinderen, totdat in de jaren ’60 het DTP-vaccin werd ontwikkeld. Hoewel de ziekte dus een stuk minder voorkomt, zijn er af en toe toch nog uitbraken. In de meeste gevallen heeft je baby bij kinkhoest geen symptomen van verkoudheid. Wel is er sprake van frequente en ernstige hoestaanvallen, uitpuilende ogen, een bleek gezicht en een tong die uit de mond steekt. Bij kinkhoest is preventie een belangrijke eerste stap: zorg dat je kindje gevaccineerd wordt tegen deze levensgevaarlijke ziekte. Je kindje is pas volledig beschermd wanneer hij of zij drie keer een DTP-vaccin heeft gehad. Vermoed je kinkhoest? Dan is snel handelen noodzakelijk. Tijdens de hoestaanvallen krijgt je kindje het ontzettend benauwd. In het ziekenhuis is er apparatuur aanwezig om extra zuurstof toe te dienen. Onderneem dus op tijd actie. Als kinkhoest is geconstateerd, wordt daarnaast antibiotica gegeven. Omdat de ziekte zeer besmettelijk is, wordt dit meestal niet alleen aan de zieke, maar ook aan de gezinsleden preventief voorgeschreven. Herstel kan daarna nog maanden duren.

Hoest type 5: benauwde hoest door verstikking

Voedsel, zoals een stukje wortel of bloemkool, is de meest voorkomende oorzaak van verstikking. Als je kindje opeens naar adem snakt en gaat hoesten tijdens het eten of het spelen met klein speelgoed, check dan of er iets vastzit in de keel. In de meeste gevallen kan je kind dit gelukkig zelf weer loshoesten. Toch is het mogelijk dat een vastzittend stukje dagenlang onopgemerkt blijft. Signalen dat er iets mis is zijn de volgende:

• Een flinke hoestbui, met daarna een doorlopende hoestje of piepje, terwijl er geen sprake is van een verkoudheid of grief;
• Longontsteking kan ook een gevolg zijn van voedsel dat op de verkeerde manier is ingeslikt en daardoor in de longen terecht is gekomen.

Als iets de luchtwegen volledig blokkeert, herken je dit aan de volgende signalen:

  1. Je kindje is extreem onrustig;
  2. Maakt geen geluid;
  3. Wordt bleek of blauw.

Denk je dat dit veroorzaakt wordt door iets dat vastzit in de luchtwegen? Draai je baby dan direct op de rug en sla vijf keer tussen de schouderbladen. Heeft dit geen effect? Bel dan direct 112.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
5x babyhoestjes en hun betekenis
Sluiten