Petra
Petra Zwangerschap 8 Jun 2015

Ontslag tijdens zwangerschap

Als we tegenwoordig kijken naar de arbeidsmarkt dan is die niet meer zoals die vroeger was. Tegenwoordig is het heel makkelijk om ontslagen te worden en dus wordt het steeds moeilijker om jezelf in te vechten binnen een organisatie. Werkgevers zoeken betrouwbare mensen die niet ziek zijn of lang verlof zullen nemen, wat des te lastiger voor vrouwen is die graag zwanger willen worden. In de praktijk komt het tegenwoordig dan ook vaak voor dat zwangere vrouwen om een andere reden ontslagen worden, terwijl het dus echt om de zwangerschap gaat. Maar hoe ga je hier dan als zwangere vrouw mee om? Hoe ga je hier überhaupt mee om wanneer je een wens hebt om zwanger te worden?

Het is in ieder geval belangrijk om je rechten te kennen. Hieronder bespreken wij je rechten en plichten ten opzichte van de werkgever. Daarnaast geven we je ook tips wat je het beste kan doen wanneer je toch ontslagen wordt. Samen hopen we het verschil te maken. We hopen dat je dankzij de tips hieronder toch je baan kan houden!

Zwanger en ontslag

Ondanks dat het niet toegestaan is om ontslagen te worden zien we dat het steeds vaker voor komt in de praktijk en dat is iets waar we jou graag van willen behoeden. Wanneer je merkt dat je onjuist wordt behandeld vanwege je zwangerschap is het belangrijk om direct aan de bel te trekken. Zorg ervoor dat je juridisch sterk staat. Je mag dus nooit worden ontslagen omdat je zwanger bent of omdat je verlof aan wilt vragen voor je zwangerschap. Dat is namelijk een van je rechten bij je werkgever.

Hieronder gaan we dieper in op enkele vragen die veel gesteld zijn door zwangere vrouwen. Dankzij het antwoord op deze vragen weet je precies wat je rechten en plichten zijn.

Moet je tijdens je sollicitatie melden dat je zwanger bent?

Nee, en wij raden je ook aan om dit dus echt nooit te melden tenzij het werk schadelijk kan zijn voor je zwangerschap. Zo kan je bijvoorbeeld met giftige stoffen in aanraking komen en dan is het uiteraard wel belangrijk om te melden dat je zwanger bent zodat ze je aangepast werk kunnen geven.

Mag je worden ontslagen als er ontslag bij zwangerschap in het contract staat?

Nee, nooit, maar dan ook echt nooit. Het is niet toegestaan om überhaupt dit zinnetje in een contract op te nemen, aangezien dit tegen de wet ingaat. Mocht je werkgever dit erin willen dan zou ik hiermee akkoord gaan. Wanneer je werkgever hier beroep op doet kan je altijd juridische maatregelen nemen. De rechter zal je altijd gelijk geven, aangezien dit tegen de wet ingaat.

Moet je aan je werkgever melden dat je zwanger bent?

Je hoeft niet direct te melden dat je zwanger bent, maar het behoort wel tot een van je plichten om tijdig voor je zwangerschapsverlof aan te geven dat je dit aan wilt vragen. Je werkgever kan dan een vervanger voor je vinden indien dat nodig is. Dit zorgt ook voor onderlinge vertrouwen en dat je werkgever niet verrast wordt door je zwangerschap.

Mag je ontslagen worden als je ouderschapsverlof aanvraagt?

Nee, dit mag niet. Wanneer je merkt dat je werkgever je wilt ontslaan is het belangrijk om aan te geven dat dit tegen de wet in gaat. Mocht je werkgever je toch ontslaan dan kan je succesvol juridische stappen ondernemen tegen je werkgever. Het is aan de rechter om te beslissen welke acties er worden ondernomen.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Ontslag tijdens zwangerschap
Sluiten