Voedingsschema baby maand per maand volgens experts

baby voedingsschema
Veel jonge ouders vragen zich af hoeveel voeding ze hun nieuwe kroos het eerste jaar moeten geven. Maar hoe weet je nu hoeveel voeding voldoende is? Dankzij onderstaande tips en vuistregels kun je op een veilige en eenvoudige manier een goed voedingsschema gebruiken.

In het algemeen is het voedingsschema het eerste jaar als volgt:

Voedingsschema baby bij Borstvoeding

hoe vaak je borstvoeding aan je baby geeft is afhankelijk van de behoefte en leeftijd van het kind. Jonge baby’s drinken gemiddeld acht tot tien keer per dag.

Voedingsschema baby bij flesvoeding

is afhankelijk van het gewicht van het kind. In het algemeen is de vuistregel van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Voedingsschema baby bij vaste voeding

wanneer je kind tussen de vier en zes maanden is kun je starten met bijvoeding maar dit is geen vereiste. Drinkt jouw baby met plezier voldoende borst en of flesvoeding? Dan is dat ook prima. Na zes maanden dien je te starten met bijvoeding.

Wanneer je eerder start met bijvoeding dan is de kans dat je baby minder aan de borst wil drinken en de baby tekorten oploopt.

Voedingsschema Baby maand tot maand

Om het nog specifieker te maken hebben we een overzicht per maand gemaakt. Dit voedingsschema geeft een richtlijn, het is vanzelfsprekend dat niet elke baby even veel en vaak drinkt. Het belangrijkste is dat de baby gezond is en goed groeit, wanneer dit het geval is hoef je je niet druk te maken. Mocht je toch om de een of andere reden twijfelen dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

LeeftijdBorstvoedingFlesvoeding(bij)voeding en aanvullingen
1 maandNaar behoefteTussen 7x 80 en 6x 120 mlAanvulling:Vitamine D: 10 mcg Vitamine K: 150 mcg (vanaf de 8ste dag van de geboorte t/m 12 weken. Alleen voor kinderen die borstvoeding krijgen).
2 maandenNaar behoefte5x 150-180 mlAanvulling:Vitamine D: 10 mcg Vitamine K: 150 mcg (geldt alleen voor kinderen die borstvoeding krijgen)
3 maandenNaar behoefte5x 150-180 mlAanvulling:Vitamine D: 10 mcg Vitamine K: 150 mcg (geldt alleen voor kinderen die borstvoeding krijgen).
4 maandenNaar behoefte5x 150-180 mlEventueel: starten met één oefenhapje (theelepel) gepureerde groenten zonder zout of gepureerd fruit  Aanvulling: Vitamine D: 10 mcg
5 maandenNaar behoefte5x 150-180 mlEventueel: 1 a 2 theelepels gepureerde groenten zonder zout of 1 a 2 eetlepels gepureerd fruit                      Aanvulling: Vitamine D 10 mcg
6 maandenNaar behoefte3 – 4 x 200 mlVoorbeeldmenu:

 • 1 groentehapje: fijngemaakte groente zonder zout, geprakte aardappel, rijst of bonenpuree zonder zout
 • 1 fruithapje: vruchtensap of fijngemaakt fruit
 • (fruithapje en warme maaltijd: zelfgemaakt of kant en klaar in potjes voor baby’s vanaf 6 maanden)
 • Broodkorst als tussendoortje
Aanvulling: Vitamine D 10 mcg
7 maandenNaar behoefte1 – 2 x 200 mlVoorbeeldmenu:

 • 2 voedingen: (licht) bruin brood besmeerd met margarine uit een kuipje en smeerbaar beleg als smeerkaas (zoutarm), smeerleverworst of bijv. jam of een bordje pap
 • 1 warme maaltijd: fijngesneden gekookte groenten zonder zout, geprakte aardappel, rijst, macaroni of spaghetti zonder zout, ± 1 eetlepel vlees, vis, kip of ei zonder zout, 1 theelepel olie of zachte margarine, een toetje, bijv. magere yoghurt zonder suiker
 • 1 fruithapje: fijngemaakt fruit (fruithapje en warme maaltijd: zelfgemaakt of kant en klaar in potjes voor baby’s v.a. 6 tot 8 maanden)
 • Een tussendoortje als een broodkorst of een babyrijstwafel
Aanvulling: Vitamine D 10 mcg
Van 8 tot 12 maandenNaar behoefte1 – 2 x 200 mlVoorbeeldmenu:

 

 • 2 voedingen: bijv. een broodmaaltijd en een yoghurtje
 • 1 warme maaltijd (zonder zout) met e.v.t. een toetje (zelfgemaakt of kant en klaar in potjes voor baby’s v.a. 8 maanden)
 • Tussendoor: fruithapje , water, verdund vruchtensap, slappe thee zonder suiker, (kinder)biscuit, toastje, beschuit, cracker, brood(korst), babyrijstwafel etc.
Aanvulling: Vitamine D 10 mcg

 

Baby voedingsschema volgens experts

Experts zijn het erover eens dat een voedingsschema als een richtlijn gezien moet worden, het is niet de heilige graal.

Voor iedere fase is er een apart schema. De vermelde hoeveelheden kunnen afwijken van wat jouw baby nodig heeft. Het is dan ook belangrijk om met het consultatiebureau, de huisarts of voedingsdeskundige te overleggen wanneer je twijfelt aan de hoeveelheid voeding die jouw baby nodig heeft.

De signalen die je ontvangt van je baby zijn het belangrijkst. Mocht je baby onrustig worden  na het nuttigen van de voeding in een bepaalde fase of bijvoorbeeld in slaap vallen tijdens het toedienen van de borstvoeding dan is dit bijvoorbeeld een reden om de huisarts te raadplegen.

Het in slaapvallen van je baby tijdens het voeden is een veel voorkomend fenomeen. Daarom is het belangrijk goed de luisteren naar de signalen van je baby. Wanneer je baby haar lippen tuit en tongetje uitsteekt dan is dat een signaal dat je baby toe is om voeding te ontvangen. Rek de tijd tussen het signaal en toedienen van voeding niet. Wanneer je je baby voedt op de momenten dat je baby het wil dan zal je baby goed groeien. Door het ritme van je baby te volgen herken je sneller de honger signalen en zal je baby beter drinken. Hou in gedachten dat huilen vaak een signaal is dat je baby eerder had willen drinken.

Zolang je baby goed groeit, goed eet, dan zijn afwijkingen op het standaard schema niet heel erg zorgwekkend. In alle gevallen geldt: raadpleeg je huisarts mocht je twijfelen.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.