Overgewicht bij je kind voorkomen (of verminderen)

Overgewicht komt steeds vaker voor en helaas niet alleen bij volwassenen. Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas stijgt ook rap.

Is jouw kind ook iets te zwaar? Of wil je voorkomen dat je kind te zwaar wordt? De tips uit dit artikel helpen je om overgewicht op een gezonde manier te voorkomen en verminderen.

1: Houd het positief

Breng veranderingen in je kinds eetpatroon op een positieve manier. Zeg bijvoorbeeld niet: “Je mag niet meer snoepen omdat je te dik bent/wordt.” In plaats daarvan kan je beter zeggen: “We gaan gezonder eten, om goed voor ons lichaam te zorgen, zodat ons lichaam gezond en sterk blijft.”

Als je kind oud genoeg is, kan je uitgebreidere uitleg geven over welk eten wel en niet gezond is.

2: Geef je kind water te drinken

Sapjes, siroop en ook diksap bevatten veel suiker. Diksap en sommige fruitsappen bevatten alleen natuurlijke fruitsuikers, maar ook deze kan je beter zoveel mogelijk beperken*. Geef je kind in plaats daarvan water te drinken. Of kies gezonde drankjes uit dit artikel.

* Dit geldt niet voor hele fruitstukken. Deze bevatten uiteraard ook fruitsuiker, maar een stuk minder dan een glas appelsap. Bovendien bevat fruit ook vezels, waardoor het verzadigt en de suiker niet zo snel wordt opgenomen als bij suikerrijke drankjes.

3: Vermijd suikerrijk eten

Suiker is een van de belangrijkste oorzaken van de toename van overgewicht. Geef je kind daarom zo min mogelijk suiker te eten. Beperk snoepjes, koekjes en gezoete zuivel.

Bij het kiezen van gezondere alternatieven, is het verstandig om de ingrediëntenlijst even te bekijken. Sommige producten lijken namelijk gezond, maar bevatten stiekem toch een hoop suiker. Dit is bijvoorbeeld bij veel ontbijtgranen en “gezonde” koekrepen het geval.

4: Meer groentes

Groentes zijn rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels en ze bevatten juist weinig suiker en calorieën. Hierdoor kan je kind er lekker veel van eten zonder aan te komen.

Eet je kind moeilijk groentes? Deze tips kunnen je helpen.

5: Gezonde tussendoortjes

Zorg ervoor dat je altijd genoeg gezonde tussendoortjes voor je kind in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan snackgroentes, fruit, een gekookt eitje, een schaaltje yoghurt of een rijstwafel. Combineer rijstwafels met iets dat goed vult als je kind echt trek heeft. Zie tip 7 voor eten dat goed verzadigt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

yoghurt met rood fruit

6: Ook buiten de deur gezond eten

Bij speciale dagjes uit mag je natuurlijk best een uitzondering maken en je kind wat ongezonds laten snoepen. Probeer hier echter geen gewoonte van te maken en neem gezonde snacks of maaltijden voor je kind mee als je de deur uit gaat. Ook als je kort weggaat, is het handig om wat in je tas te hebben voor onverwachte trek.

7: Voorkom honger

Het is natuurlijk een stuk makkelijker voor je kind om minder te eten, als hij of zij gewoon niet zoveel trek heeft. Kijk daarom kritisch naar wat je je kind te eten geeft. Verzadigt het wel goed? Als je kind als ontbijt alleen een broodje chocopasta eet, is het logisch dat hij of zij na een uurtje alweer om een tussendoortje vraagt.

Dit eten verzadigt wel goed:
Vezelrijk: groentes, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, pitten
Eiwitrijk: ei, kip, vlees, vis, peulvruchten, noten, zaden, pitten
Rijk aan gezonde vetten: vette vis, avocado, olijven, noten, zaden, pitten, olijfolie, kokosolie

Geef je kind bijvoorbeeld:

  • Havermout met fruit en nootjes als ontbijt
  • Snackgroentes en een gekookt ei als tussendoortje
  • Een salade met avocado of vis als lunch

8: Geef het goede voorbeeld

Over het algemeen geldt: kinderen doen uiteindelijk wat je doet, niet wat je zegt dat ze moeten doen. Je gedrag als ouder heeft daarom een grotere invloed op hen dan wat je tegen hen zegt.

Geef daarom het goede voorbeeld. Laat zien dat je zelf goed voor je lichaam zorgt door gezond te eten.

Bron: Puur Figuur

Reageer op artikel:
Overgewicht bij je kind voorkomen (of verminderen)
Sluiten