Voedingskussen [voor comfortabel voeden en slapen]

Een voedingskussen is een ideaal hulpmiddel om tijdens het voeden van je baby comfortabel te kunnen zitten of liggen. Weet je echter dat het aan te raden is om zo’n voedingskussen al aan te schaffen tijdens je zwangerschap?

voedingskussen zwangerschapskussen

Toepassingen van het voedingskussen

Het voedingskussen is, zoals de naam al zegt, oorspronkelijk bedacht als ondersteuning tijdens de voeding. Zowel bij het geven van borstvoeding als bij het geven van flesvoeding kan het een handig hulpmiddel zijn. Geef je borstvoeding? Dan kan het zeker ‘s nachts bijvoorbeeld heel prettig zijn om liggend te voeden. Het kussen kan dan ondersteuning geven voor zowel jezelf als voor je baby. Als je baby wat ouder is, kan een U-vormig kussen voor hem of haar fungeren als een soort ligbankje. Je baby zal dan zelfs al snel in staat blijken te zijn om zelf het flesje vast te houden! De afgelopen jaren is de functie van het voedingskussen echter wat verschoven. Het kussen bleek namelijk niet alleen heel geschikt voor na de zwangerschap, maar ook al tijdens de zwangerschap. In die periode kan het voedingskussen (dan vaak zwangerschapskussen genoemd) namelijk ondersteuning geven in bed. Met een groeiende buik is het daarom bijna een niet te missen hulpmiddel om comfortabel te kunnen slapen.

Verschillende vormen voedingskussen

Vanwege die wijziging in gebruik, is het voedingskussen ook in steeds meer verschillende vormen en grootten beschikbaar. Welk formaat het meest prettig is, hangt onder meer af van het doel van het kussen en van je slaaphouding. We zetten hieronder de vormen voor je op een rijtje.

Lang voedingskussen

Een lang voedingskussen wordt ook wel lichaamsvoedingskussen genoemd. Deze kussens zijn (zoals de naam al zegt) lang, meestal bijna net zo lang als je lichaam. Ze kunnen in bed daardoor tegelijk je boven- als je onderlichaam ondersteunen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat ze weinig ondersteuning bieden in de rug. Lange voedingskussens zijn er in rechte en in flexibele vorm. De rechte versie behoudt zijn vorm, terwijl je de flexibele in allerlei bochten kunt leggen. Eén belangrijk nadeel van dit type kussen: het neemt veel ruimte in beslag. Er zal dus weinig ruimte overblijven voor je partner in bed…

Total body zwangerschaps- of voedingskussens

Dit type kussens is er in twee versies: de C-vormige en de U-vormige. Beide versies zijn groot, waardoor ze je hele lichaam kunnen ondersteunen. Met de C-vormige versie slaap je door je hoofd op de bovenste ronding te leggen, terwijl je de onderste ronding tussen je benen klemt. Het bovenste uiteinde van de C draait zo tegen je rug, waardoor ook deze ondersteunt wordt. Het U-vormige voedingskussen is vooral ideaal voor rugslapers. Je slaapt met je hoofd op het onderste stukje van de U en de beide ‘poten’ geven ondersteuning in zowel de rug als bij de benen. Ook op de zij slapen lukt trouwens goed met dit kussen. Je klemt dan je benen en arm(en) om de ene poot.

C-vormig voedingskussen
Een C-vormig voedingskussen

Voedingskussens in de vorm van een wig

Dit type voedingskussen is wat kleiner dan de bovenstaande versies. Het kussen kan de vorm hebben van een stuk kaas of van een halve maan. Het zwangerschapskussen in de vorm van het stuk kaas is heel handig, omdat het praktisch overal onder geschoven kan worden. Slaap je op je zij? Dan schuif je het kussen met de dunne kant zo onder je buik. Het is echter ook een prima kussen om gewoon op te zitten. Dat dit kussen niet zo groot is, is tegelijk zowel een voor- als een nadeel. Het voedingskussen neemt weinig ruimte in beslag, maar ondersteunt je lichaam ook slechts op een plek.

De gebruikte materialen voor zwangerschapskussens

Behalve keuze in vormen, is er ook volop keuze in materialen. Voor veel kussens wordt gebruik gemaakt van piepschuimbolletjes. Deze hebben als voordeel dat ze zich snel naar je lichaam vormen en daardoor voor veel comfort zorgen. Een groot nadeel echter is het lawaai dat ze kunnen maken. Wanneer je beweegt, zal je voedingskussen beginnen te knisperen en kraken. Als je een onrustige slaper bent is dit kussen dan misschien ook niet de beste optie. Je zou dan kunnen kiezen voor een vulling van polyester. Dit materiaal kraakt namelijk niet, waardoor je rustig kunt slapen. Wel heeft het weer een ander nadeel: polyester ademt niet. Hierdoor kan het al snel een zweterige boel worden. Dit is voor jezelf niet prettig, maar zeker ook niet voor je baby, wanneer hij of zij gevoed gaat worden. Ook memory foam, een ander materiaal dat gebruikt wordt voor voedingskussens, geeft ditzelfde probleem.

Tips voedingskussen kopen

Ben je overtuigd van het nut van een voedingskussen? Lees dan hieronder de tips over het kopen van het juiste kussen:

  • Bedenk goed wat het doel is van het kussen. Wil je het vooral gebruiken tijdens de zwangerschap, of juist voor tijdens het voeden? Let daarbij dan vooral op de grootte van het kussen;
  • Let op het gebruikte materiaal. Ben je hoogzwanger in de zomer? Dan is een kussen van materiaal zoals polyester niet aan te raden. Het is dan waarschijnlijk al warm genoeg zonder dat kussen;
  • Hoeveel ruimte heb je in bed/in huis? Voedingskussens zijn er in veel formaten, maar een heel groot kussen in een klein bed is waarschijnlijk niet de handigste optie…;
  • Veel voedingskussens zijn wit, maar sommige zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren of met een motiefje. Zeker wanneer je het kussen gebruikt bij het geven van borstvoeding, zullen er al snel vlekjes in komen. De kans is groot dat een kussen met een motiefje in zo’n geval langer mooi blijft dan een compleet wit kussen.

Waar kun je een voedingskussen kopen?

Uiteraard zijn voedings- en zwangerschapskussens, van merken zoals DooMoo Buddy of FormFix, verkrijgbaar bij de babyspeciaalzaak. Let echter ook op aanbiedingen bij bijvoorbeeld Kruidvat, Prenatal of Hema. De prijs van het voedingskussen hangt af van kwaliteit, grootte en gebruikte materialen. Het hoeft echter geen dure aanschaf te zijn, er zijn namelijk ook kussens goedkoop te verkrijgen. Hoewel dit meestal wel kleinere kussens zijn, kunnen ook deze al een wereld van verschil maken als het gaat om comfortabel slapen. Let vooral op de aanbiedingen in folders en online. Schaf je een voedingskussen online aan, dan is het handig om rekening te houden met het feit dat je het kussen vooraf niet kunt voelen. Let in zo’n geval ook op de voorwaarden die een webshop stelt aan het retour sturen van artikelen. Mag het kussen bijvoorbeeld nog retour als het al uitgepakt is? Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je lang plezier hebt van het voedingskussen, dus vergelijk goed voordat je tot aanschaf overgaat!

Reageer op artikel:
Voedingskussen [voor comfortabel voeden en slapen]
Sluiten