Petra
Petra Algemeen 10 Nov 2018

Waarom krijgen we nog maar 1,6 kind?

Ja, ik weet het; het is nogal een vreemde titel boven deze tekst. Maar toch klopt het wel degelijk wat er staat. In Nederland krijgen vrouwen gemiddeld namelijk 1,6 kind. Zit jij boven of onder dat gemiddelde?

Nederland scoort laag

Als het om aantal kinderen gaat, scoort Nederland wereldwijd laag. In Afrika hebben vrouwen gemiddeld 7 kinderen. Maar ook vergeleken met andere landen in Europa komen Nederlandse vrouwen niet ver. Dit is een trend die al een paar jaar gaande is. Wetenschappers proberen een oorzaak te vinden voor die trend. Het nieuwste idee: het lage geboortecijfer zou komen door de krapte op de woningmarkt. Vooral eind twintigers komen lastig aan een woning. En laat dat nou net de leeftijdscategorie zijn waarin mensen het vaakst gaan nadenken over het krijgen van kinderen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

gapende baby

Hoge eisen aan partner

Die krapte op de huizenmarkt lijkt niet de enige oorzaak te zijn van ons lage geboortecijfer. Wij vrouwen schijnen namelijk ook steeds hogere eisen aan onze partnerg te stellen. Hierdoor hebben we de neiging om het krijgen van kinderen uit te stellen, want ‘misschien komt er nog wel een geschiktere kandidaat langs’. Het risico hierbij is dat we de kinderwens te lang uitstellen, met alle gevolgen van dien. Verder studeren we ook nog eens steeds langer. Voordat we de juiste diploma’s en de goede baan hebben zijn we vaak jaren verder. Dan is er simpelweg niet zoveel tijd meer om kinderen te krijgen.

De gevolgen van deze cijfers

Nu vraag ik mezelf af: is dat lage gemiddelde geboortecijfer erg? Wat maakt het nou uit hoeveel kinderen we krijgen? Nou, volgens een aantal wetenschappers heel veel. Zij gebruiken voor hun verklaring het woord ‘vervangingsniveau’. Wanneer het aantal nieuwgeborenen zakt onder het vervangingsniveau, dan betekent dit dat er minder mensen worden geboren dan dat er sterven. In ongeveer de helft van alle landen liggen de vruchtbaarheidscijfers momenteel onder dat vervangingsniveau. Ook in Nederland is dit het geval. Hierdoor neemt op termijn het aantal Nederlanders dus af. Dat is trouwens niet helemaal zwart-wit: door bijvoorbeeld emigratie en immigratie wijzigt ons bevolkingsaantal ook. Er zijn dus meer factoren die hier op van invloed zijn.

Wil jij 1,6 kind?

Wanneer ik om me heen kijk, lijkt ons gezin van 3 kids inmiddels te behoren tot de grotere gezinnen. Die norm van gemiddeld 1,6 kind lijkt hier in de omgeving ook nagestreefd te worden. Al denk ik niet dat dit altijd een bewuste keus is. Je hebt het nu eenmaal niet altijd zelf voor het zeggen, al wil je nog zo graag. Hoe zit dat bij jou? Herken jij dat gemiddelde cijfer vanuit je eigen omgeving? En is het aantal kinderen dat jij hebt een bewuste keuze, misschien wel ingegeven doordat je geen woning of baan kon vinden? Praat mee!

Reageer op artikel:
Waarom krijgen we nog maar 1,6 kind?
Sluiten