4 tips voor een kindvriendelijke badkamer

De badkamer is een plek waar je schoon wordt, kunt ontspannen en goed voor jezelf zorgt. Maar ook voor jouw kleintje. Daarom is het belangrijk dat dit ook een veilige omgeving is, zodat je echt kunt ontspannen en je niet steeds druk hoeft te maken om de gevaren die op de loer liggen. Met behulp van deze vier tips maak je van jouw badkamer een kindvriendelijke omgeving.

Schone lucht is heel belangrijk

De badkamer is vaak een afgesloten ruimte, soms zelfs zonder raam, maar het is juist de ruimte in huis die de meeste ventilatie nodig heeft. Het is namelijk erg makkelijk om vochtbeschadiging te krijgen in deze ruimte, wat kan zorgen voor vervelende gezondheidskwaaltjes. Zorg daarom dat je altijd tijdens of na het douchen het raam open zet. Vind je dit te koud in de winter of heb je geen raam in de badkamer, laat dan een goed ventilatiesysteem plaatsen, of simpelweg een airco die fungeert als luchtfilter. Heb je al vochtschade, laat dan eerst iemand komen voor vochtbestrijding zodat jij en je kindje in een fijne badkamer kunnen zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

badeendjes in badkamer

Pas op voor hitte

Voor een fijne, veilige badkamer is het belangrijk om op de warmte te letten. Ofwel de verwarming die heel heet kan zijn op een koude winterdag, ofwel de kraan waar het water boven de 55 graden kan worden. Een temperatuur die binnen 30 seconden al voor brandwonden kan zorgen op de kinderhuid. De verwarming kun je boven kleuter- en peuterhoogte hangen, of zorg ervoor dat je de verwarming (in de badkamer) nooit helemaal opendraait. Het gevaar met de kraan is op te lossen met een thermostaatkraan, cool-touch kranen worden van buiten namelijk niet heet. Los je het liever op zonder aanpassingen? Zet dan simpelweg een maximale temperatuur op je boiler, zodat het water voor bad en douche nooit té heet is.

Niet alles is om mee te spelen

Kleuters en peuters leren de wereld nog maar pas ontdekken en doen dat het liefst door alles vast te pakken en in hun mond te stoppen. Ook in de badkamer. Zorg er dus voor dat alleen die dingen binnen handbereik zijn die ongevaarlijk zijn. Berg alle medicijnen goed op, net zoals de schoonmaakmiddelen. En zorg dat ze de prullenbak niet als grabbelton kunnen gebruiken, het is dus handig om voor een dichte prullenbak te gaan. Zorg dan wel dat er ook dingen zijn waar ze wél mee mogen spelen, zoals badeendjes of speelgoed bootjes.

Plaats een antislip mat

Wanneer je samen met je kindje wilt douchen wil je natuurlijk alles doen of hem of haar te beschermen. Dit doe je door de temperatuur goed af te stellen (niet te warm), maar het is ook slim om een anti-slip mat in de douche te leggen, zodat je zeker weet dat jullie niet uitglijden. Wanneer je kindje wat ouder is en hij of zij ook alleen in de douche staat, is dit ook een goed idee. Zo kunnen ze veilig dansen en spelen onder de douche.

Reageer op artikel:
4 tips voor een kindvriendelijke badkamer
Sluiten