4x de waarheid over zonnebrandcrème

Het is volop zomer (een flinke bui hier en daar nagelaten…), dus we genieten volop van het buitenleven en de zon. Helaas blijft die zon ook altijd een potentieel gevaar: blootstelling aan uv-straling veroudert de huid en vergroot de kans op huidkanker. Voldoende zonnebrandcrème smeren is dus van groot belang. Maar over zonnebrandcrème gaan zoveel verhalen rond, dat ik me soms afvraag wat er nou waar is en wat niet. Tijd om dat uit te zoeken!

1. Wordt je niet bruin als je zonnebrandcrème smeert?

Een veelgehoorde uitspraak is dat je wanneer je smeert minder snel bruin wordt. Vooral voor liefhebbers van een zongebruinde huid is dit dan een reden om niet te smeren. De uitspraak blijkt echter niet (helemaal) waar te zijn. Zonnebrandcrème met factor 50 houdt 98% van alle uv-straling van de zon tegen, maar zelfs dan zal je langzaamaan bruin worden. Wanneer je niet, of met een lager factor smeert zal je sneller bruin worden. De vraag is of dat bruine kleurtje de moeite waard is als je het afzet tegen de hoeveelheid slechte straling die je huid moet incasseren…

2. Moet je je kids ieder uur insmeren?

Ik heb moeders om me heen al een aantal keren horen zeggen dat ze hun kinderen ieder uur insmeren. Toch blijkt dit niet nodig te zijn. Goede zonnebrandcrème behoudt tot ongeveer 2 uur na smeren de op de fles genoemde beschermingsfactor. Om de twee uur smeren is dus ruim voldoende om goed beschermd te blijven. Een uitzonderingsgeval is wanneer je het zo warm hebt dat je veel zweet. Het is aan te raden om wat vaker een nieuwe beschermingslaag aan te brengen. En liggen je kinderen lekker in het zwembad? Vergeet dan niet om na het zwemmen direct een nieuwe laag crème aan te brengen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

zonnebrandcrème fabel kinderen

3. Is binnenshuis smeren ook nodig?

Laat ik nu altijd hebben gedacht dat je binnenshuis niet bang hoeft te zijn voor uv-straling. Ik had namelijk ooit eens gehoord dat je, wanneer je achter glas zit, niet bruin kunt worden. Dat laatste klopt, maar het blijkt dat dit niet wil zeggen dat het eerste ook waar is. Glas houdt namelijk wel uv-B tegen, maar geen uv-A. En juist die uv-A is zeer schadelijk voor je huid. uv-A-stralen dringen diep door in je huid, waar het DNA wordt beschadigd en de huidveroudering laten versnellen. Uiteindelijk kunnen ze huidkanker veroorzaken. Waan je dus niet veilig voor de zon als je achter glas of in een serre zit. Dit geldt overigens ook voor bewolkte dagen, waarop je de zon niet of nauwelijks ziet. Een gedeelte van de uv-A-stralen zal namelijk door de wolken heen dringen.

4. Zijn je kinderen zonder crème veilig in de schaduw?

Op zwoele zomerdagen met een koele bries is het vaak heerlijk vertoeven in de schaduw. In de volle zon is het te warm, maar in de schaduw kunnen je kids zich vaak prima vermaken. En ook voor je baby kan het heerlijk zijn. Denk echter niet dat de schaduw voldoende bescherming biedt tegen de zon. Uv-stralen reflecteren namelijk en kunnen via-via daardoor alsnog de schaduw (en de tere kinderhuidjes) bereiken. Daarom is het van groot belang om je kinderen in te smeren, ook wanneer ze in de schaduw zitten. Let bij baby’s extra goed op: hun huidje is slecht bestand tegen de felle zonnestralen. Verbranden is een reëel gevaar, zelfs in de schaduw! Zorg er daarom voor dat je kids niet te lang buiten zijn, houdt ze bij voorkeur binnen tussen 12.00 en 15.00 uur (omdat de zonkracht dan op z’n sterkst is) en vergeet ze niet goed in te smeren!

Photo by Wendy Aros-Routman on Unsplash

Reageer op artikel:
4x de waarheid over zonnebrandcrème
Sluiten