Hoe betaal je straks de studie van je kind? [sparen stappenplan]

Daar ligt je kleine, lekker te slapen in het ledikant. Voordat je zelf naar bed gaat, kijk je nog even of alles goed gaat. Legt het dekentje goed, pakt de speen van de grond. Je werpt nog een laatste blik op je kind, draait je om om de kamer uit te lopen en denkt dan opeens: ‘Maar hoe ga ik later de studie van mijn kind betalen?!’ Een herkenbare situatie? Waarschijnlijk juist niet, want op zo’n moment lijkt een studie nog ver weg. Toch is het goed om bijtijds stil te staan bij sparen voor je kind.

Schenken aan je kind

Een vierjarige voltijds studie kost momenteel bijna 30.000 euro. Er zijn niet veel ouders die dit bedrag zomaar op hun bankrekening hebben staan! En dan zijn in dit bedrag nog niet eens alle kosten meegerekend. Als jouw kind bijvoorbeeld op kamers wil gaan en/of een tijd in het buitenland wil studeren komt daar nog een fiks bedrag bovenop. Het grote voordeel van vroeg beginnen met sparen is dat je zo een flinke termijn hebt om vermogen op te bouwen. Daarbij is het wel van belang om rekening te houden met de Belastingdienst. Het is een flinke tegenvaller wanneer bij geld schenken aan je kind een gespaard bedrag uiteindelijk deels verdwijnt doordat er belasting over wordt geheven!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

jongen schrikt

Stappenplan schenken

Ben je van plan om een spaarpotje voor je kind aan te leggen? Dat is natuurlijk altijd een goed idee. Het kan best zijn dat jouw kind uiteindelijk helemaal geen studie gaat volgen. Maar ook dan zal hij of zij het geld later vast goed kunnen gebruiken. Het is toch fijn als je je kind wat startkapitaal mee kan geven? Met onderstaand stappenplan hoeft dat niet moeilijk te zijn.

Stap 1. Welk bedrag wil je sparen?

Welk bedrag zou je willen schenken aan je kind? Het is handig om dit eerst helder te hebben. Denk niet direct dat een bedrag toch niet haalbaar is. Wanneer je het sparen over een langere termijn kan uitsmeren, blijkt er vaak best veel mogelijk!

Stap 2. Wanneer start je?

Hoe jonger je kind, hoe meer tijd je hebt om te sparen. Je kunt hier dus eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Heeft sparen dan geen nut meer wanneer je pas start als je kind ouder is? Natuurlijk wel! Sparen is altijd nuttig. Houd er wel rekening mee dat je in dat geval minder tijd hebt om het streefbedrag bij elkaar te krijgen. Je zal dus maandelijks een groter bedrag opzij moeten zetten en dan is het natuurlijk de vraag of dat haalbaar is.

Stap 3. Hoe ga je sparen?

Sparen is niet ingewikkeld. Open een spaarrekening en begin met geld opzij zetten. Je kunt er echter ook voor kiezen om te gaan beleggen. Dit kan heel rendabel zijn, mits je dit goed aanpakt. Het is daarom aan te raden om hiervoor eerst goed advies in te winnen. Houd daarnaast bij het sparen ook rekening met de maximale belastingvrije bedragen. Zo mag je in 2019 maximaal €5428 belastingvrij aan je kind schenken. Daarnaast is het mogelijk om kinderen die tussen de 18 en 40 jaar oud zijn eenmalig een belastingvrij bedrag van maximaal €26.040 te schenken. Dat geld kan je kind bijvoorbeeld gebruiken voor de koop van een eigen woning. Ook grootouders kunnen jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan hun kleinkinderen. Deze bedragen wijzigen jaarlijks, dus het is aan te raden om dit goed te checken.

Stap 4. Houd het sparen vol!

Ben je eenmaal begonnen met sparen? Dan is het een kwestie van stug doorgaan. Het is echter wel goed om rekening te houden met eventuele slechtere tijden. Misschien kun je nu met gemak maandelijks €300 voor je kind opzij zetten. Maar wat doe je als je onverwachts werkloos raakt, of in de ziektewet terecht komt? Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Het kan nuttig zijn om hierover advies te vragen bij een financieel adviseur. Je kind heeft er het meeste aan wanneer jij het zelf goed hebt geregeld!

Reageer op artikel:
Hoe betaal je straks de studie van je kind? [sparen stappenplan]
Sluiten