Kramp tijdens zwangerschap

Wie heeft het nou niet gehad, kramp in de kuiten of kramp in je voeten, het is een van de normaalste zaken in de wereld en iedereen heeft er wel eens last van gehad. Het is nooit fijn om kramp te hebben, aangezien het heel pijn kan doen in sommige gevallen. Maar hoe ontstaat kramp dan eigenlijk?

Het is voor alsnog onzeker hoe kramp precies ontstaat, maar het is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels. Vaak ontstaat het na zware lichamelijke inspanning, maar er zijn ook genoeg mensen die het krijgen tijdens het slapen of tijdens het liggen in bed. De pijn die je krijgt van de kramp is afkomstig van het samentrekken van de spieren. De bekendste vorm onder sporters is vooral kuitkramp, maar wist je dat het ook kan ontstaan in de organen? De organen hebben namelijk ook spieren.

Hoe zit het nu met kramp tijdens de zwangerschap? Welke vormen zijn er en welke komen er het vaakst voor? Lees het hieronder!

Krampen tijdens zwangerschap

Het is niet fijn om kramp te krijgen en al helemaal niet tijdens de zwangerschap. In het begin van de zwangerschap zal je vooral last hebben van buikkramp. In de eerste weken wordt er het zwangerschapshormoon aangemaakt en vanaf dan weet je ook dat je zwanger bent. Sommige vrouwen zullen last krijgen van misselijkheid en er zijn ook vrouwen die last krijgen van kramp in de onderbuik, vergelijkbaar met ongesteldheid. Deze worden vooral veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder.

Het vruchtje van je kindje is nog heel klein in het begin, maar de baarmoeder groeit al om zich voor te bereiden op de groei van je baby. Hierdoor kan je al vanaf de eerste weken last krijgen. Vanaf een week of 9 kan dit nog verder toenemen, omdat de groei steeds verder gaat. Tijdens de eerste 11 weken krijgen veel vrouwen last van kramp in de onderbuik en dat zorgt voor veel verontruste telefoontjes. Veel vrouwen zijn namelijk bang dat er iets aan de hand is, zoals een miskraam of iets anders. In dit geval hoef je je vaak geen zorgen te maken en is dit volkomen normaal.

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn wel degelijk dingen die je kan ondernemen om ervoor te zorgen dat je minder kans hebt op kramp, namelijk:

  • Zorg ervoor dat je in beweging blijft zodat de bloedsomloop goed is. Je kan bijvoorbeeld even strekken of wandelen.
  • Eet genoeg bananen, dit helpt tegen de kramp.
  • Zorg ervoor dat je geen rare houdingen aanneemt.

Naar de huisarts of consultatiebureau

Iedere persoon is natuurlijk anders. De een krijgt een zwakke vorm van kramp en de ander krijgt kramp die niet meer te houden is. Daarnaast zijn er ook mensen waarbij de kramp gewoon niet weg wil gaan en dus langdurig aanhoudt. Als je denkt dat er iets mis is of als de kramp niet weg wil gaan is het verstandig om contact op te nemen met een specialist. Als je vaak kramp hebt is het verstandig om dit te vertellen aan je huisarts of consultatiebureau om te bekijken of er iets mis is. Als je echt het gevoel hebt dat de pijn niet te houden is dan is het verstandig om direct contact op te nemen met het ziekenhuis.

Reageer op artikel:
Kramp tijdens zwangerschap
Sluiten