Petra
Petra Zwangerschap 11 Mar 2016

Wanneer ben je uitgerekend? Reken het nu zelf uit!

Een gemiddelde zwangerschap duurt vanaf de bevruchting 38 weken. Voor veel vrouwen is het echter makkelijker de uitgerekende datum te berekenen aan de hand van de eerste dag van de laatste menstruatie. Hier tel je dan 40 weken bij op. Deze laatste telling wordt ook gebruikt voor onze zwangerschapskalender.

Wanneer ben je uitgerekend en het belang daarvan

Het is natuurlijk fijn te weten wanneer je kindje ongeveer geboren zal worden om praktische zaken te regelen, van het inrichten van de babykamer tot het op de hoogte brengen aan de werkgever. Maar de uitgerekende datum is ook een belangrijke richtlijn om de ontwikkeling van je kind optimaal te kunnen volgen. De uitgerekende datum bepaald ook de á terme periode. Dat is een periode van 5 weken waarin de bevalling bij voorkeur zou moeten plaatsvinden. Deze periode begint 3 weken voor de uitgerekende datum tot en met twee weken erna. Het is minder gunstig als de baby voor deze periode geboren wordt, omdat niet alle organen van je kindje op dat moment zijn volgroeid. De baby is daarbij ook vaak nog te klein om de eigen temperatuur goed te houden. Een bevalling na deze periode brengt ook risico’s met zich mee. De kwaliteit van de placenta gaat na 42 weken achteruit. Via de placenta krijgt je baby zijn voeding en zuurstof. Om die reden wordt een bevalling bij een zwangerschap van 42 weken uiteindelijk in het ziekenhuis ingeleid door een gynaecoloog.

Wanneer ben je uitgerekend? Zo reken je het handmatig zelf uit

Als je weet welke dag de eerste dag van je laatste menstruatie was, tel je hier 40 weken of 280 dagen bij op. Als je uitgaat van een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen, hoef je er verder niets aan te doen. Als jou menstruatiecyclus gewoonlijk korter is, trek je voor elke dag dat jouw cyclus korter is er een dag van af en voor elke dag dat je menstruatiecyclus gemiddeld langer duurt, tel je er een dag bij op. Je kunt ook rekenen vanaf je vermoedelijke ovulatiedatum. Hoe dat in zijn werk gaat kun je lezen in dit artikel over berekenen ovulatiedatum.

Wanneer ben je uitgerekend: zwangerschap

Als je zwanger bent, wordt vroeg in de zwangerschap een termijnecho gemaakt. Deze toont ook aan hoelang je zwanger bent. Een vroege echo (als je nog geen 10 weken zwanger bent) kan alleen inwendig worden gedaan. Het zogenaamde echoscopisch onderzoek is tussen de 10 en 12 weken het meest betrouwbaar om een uitgerekende datum en zwangerschapstermijn te berekenen. Bij 7 weken zwangerschap is het echoscopisch onderzoek al mogelijk, maar vaak wordt er dan bij 12 weken nogmaals een meting gedaan. Bij 12 weken kan er een uitwendige echo worden gemaakt. De gynaecoloog of verloskundige kan aan de hand van de lengte van het kruintje tot het stuitje van je baby zien hoe oud deze is en de uitgerekende datum berekenen. Dit is mogelijk tot in de 14e week van de zwangerschap. Na de 14e week groeien baby’s op een eigen tempo en is een exacte schatting niet meer mogelijk.

Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum?

De uitgerekende datum is in de meeste gevallen niet de datum waarop je baby ook daadwerkelijk geboren gaat worden. Slechts 5% van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De meest baby’s worden tussen de 37 en 42 weken van de zwangerschap geboren. De berekening van de uitgerekende datum kan afwijken door een onregelmatige menstruatiecyclus, een kortere of langere cyclus dan de gemiddelde cyclus van 28 dagen, pilgebruik en medicijngebruik. Ook stress, gezondheidsproblemen of een meerlingenzwangerschap kunnen de geboortedatum beïnvloeden.

Wanneer ben je uitgerekend? Gebruik een online calculator

Diverse websites bieden de service van een calculator aan waarmee je binnen een paar seconden je uitgerekende datum kunt berekenen.

  • berekenbevallingsdatum.nl

Ben je nieuwsgierig naar je uitgerekende datum? Vul de calculator in op de website van berekenbevallingsdatum.nl en je weet het meteen.

  • ikbenzwanger.com

Op de website van ikbenzwanger.com reken je niet alleen uit welke datum je uitgerekend bent, je krijgt meteen alle informatie over hoeveel weken en dagen je precies zwanger bent en hoeveel dagen het duurt tot je de uitgerekende datum hebt bereikt.

Ovulatie calculator

Nog niet zwanger? Om het proces te vergemakkelijken kun je op onze website gebruik maken van de ovulatie calculator waarmee je de meest vruchtbare periode kunt berekenen. Geslachtsgemeenschap tijdens deze periode maakt de kans op een zwangerschap groot. Het is namelijk het moment waarop de eisprong plaatsvindt en bevrucht kan worden.

Reageer op artikel:
Wanneer ben je uitgerekend? Reken het nu zelf uit!
Sluiten