Petra
Petra Verlies 5 Oct 2019

Dit zijn (niet) de oorzaken van een miskraam

De eerste fase van de zwangerschap is spannend, want in deze periode is de kans op een miskraam het grootst. Je hoort her en der verhalen over welke zaken een miskraam kunnen veroorzaken. Maar kloppen deze verhalen wel? We zetten de feiten en mythes op een rijtje!

Kans op een miskraam

De kans op een miskraam is niet zo groot als dat je misschien denkt. Voor vrouwen die jonger zijn dan 35 is de kans 10 tot 12 procent. Ben je tussen de 35 en 39 jaar oud? Dan is de kans 18 procent. Boven de 40 neemt de kans overigens wel flink toe. Vrouwen die tussen de 40 en 44 jaar oud zijn, hebben 34 procent kans op een miskraam. Fijn om te weten: zie je op een vroege echo (week 6 of 7 van de zwangerschap) de hartslag van je kindje op de echo? Dan neemt de kans op een miskraam af tot 5 procent, ongeacht je leeftijd.

Oorzaak: problemen met chromosomen

Tot wel 70 procent van de miskramen in het eerste trimester worden veroorzaakt door een afwijking in de genen van de foetus. In het tweede trimester is dit ook nog de oorzaak in 20 procent van de zwangerschappen die eindigen in een miskraam. Wanneer de chromosmen uit de eicel samensmelten met de chromosomen van de zaadcel, wordt het embryo gevormd. Dat samensmelten gaat meestal goed, maar soms gaat het samenvoegen niet goed. Dan stopt de ontwikkeling van het embryo. Dat wil dus niet zeggen dat er iets mis is met eicel of zaadcel. De kans dat het een volgende keer weer misgaat is klein.

Oorzaak: chronische aandoeningen

Bepaalde ziektes kunnen de kans op een miskraam verhogen. Dan gaat het vooral om de aandoeningen die het voor het bloed moeilijk maken om naar de baarmoeder te stromen. Dan krijgt de foetus namelijk onvoldoende zuurstof binnen. Denk dan aan ziektes zoals diabetes, lupus, maar ook infecties in de baarmoeder. Weet je dat je een chronische aandoening hebt die de kans op een miskraam kan verhogen? Dan kan geprobeerd worden om de aandoening zo goed mogelijk in toom te houden, zodat de kans op succes groter wordt.

Oorzaak: Hormonale problemen

In sommige gevallen produceert je lichaam onvoldoende progesteron. Dit hormoon is noodzakelijk voor de baarmoeder om de foetus te ondersteunen en de placenta z’n werk te laten doen. Dit probleem komt gelukkig niet vaak voor, waardoor er ook niet op getest wordt. Dit gebeurt pas wanneer je zonder aanwijsbare oorzaak meerdere miskramen krijgt. Wordt de disbalans in dit hormoon ontdekt? Dan zal geprobeerd worden om met behulp van medicatie de kans op een succesvolle zwangerschap toe te laten nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangere vrouw op straat

Oorzaak: te veel cafeïne

Vrouwen die meer dan 200 milligram cafeïne per dag drinken (gelijk aan twee koppen gewone koffie of vijf blikjes cola) blijken uit onderzoek twee keer zo veel risico op een miskraam te lopen dan vrouwen die helemaal geen cafeïne drinken. Onduidelijk is nog waardoor dit precies veroorzaakt wordt. Onderzoekers denken dat dit chemische stofje de placenta binnendringt en daar de celgroei kan beïnvloeden. Waarschijnlijk is 1 kop koffie of glas cola per dag geen probleem, maar het advies is om hiermee toch voorzichtig te zijn. Veel risicofactoren kun je zelf niet of nauwelijks beïnvloeden, maar deze dus wel!

Oorzaak: alcohol, nicotine en drugs

Heb je een paar glazen wijn gedronken voordat je wist dat je zwanger was? Maak je geen zorgen: dat is niet de hoeveelheid waar we het nu over hebben. Maar wanneer je de foetus regelmatig blootstelt aan grote hoeveelheden alcohol, nicotine of drugs, hebben deze stoffen een giftige uitwerking. Dus stop met roken, drinken en drugsgebruik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden!

Dit veroorzaakt geen miskraam!

Hoewel miskramen vaak voorkomen, weten vrouwen vaak niet wat de oorzaken hiervan zijn. Er blijken nogal wat verhalen in omloop te zijn die geen waarheid bevatten. We zetten een aantal zaken die normaal gesproken géén miskraam veroorzaken op een rij.

Mythe: te veel sporten

Er wordt soms gezegd dat het optillen van een zwaar object (zoals een volle boodschappentas of een peuter) een miskraam kan veroorzaken. Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat dit het gevolg kan zijn. Sterker nog; de meeste experts denken dat sporten tijdens de zwangerschap de kans op een miskraam juist kan verminderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat zowel moeder als kind gezonder zijn. Zo zorgt sporten voor vermindering van stress, pijn, verkleint het de kans op diabetes en bouwt het het uithoudingsvermogen op dat je nodig hebt voor de bevalling.

Mythe: invloed van je humeur

Door al die hormonen kun je tijdens de zwangerschap flinke last hebben van humeurigheid. Gelukkig is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat slechte stemmingen een miskraam kunnen veroorzaken. Heb je het gevoel dat je in een diep dal zit? Dan is het wel belangrijk om dit te bespreken met je huisarts. Maar liefst 10 tot 20 procent van alle zwangere vrouwen ervaart namelijk depressieve klachten. Hoewel die klachten dus geen oorzaak zijn voor een miskraam, is het natuurlijk wel belangrijk om ze te behandelen.

Mythe: te veel stress

Wat stress betreft zijn de onderzoeksresultaten niet altijd hetzelfde. Toch lijkt het erop dat stress geen directe oorzaak is van een miskraam. Dagelijkse spanningen, zoals strakke deadlines op het werk of zorgen over de zwangerschap, zijn nog nooit gelinkt aan miskramen. Als het mis gaat dan komt dit door grote gebeurtenissen, zoals de dood van je partner of ouder. Maar zelfs in die extreme gevallen van stress is de link met een miskraam nog niet bewezen. Overigens zijn vrouwen die last hebben van veel stress ook sneller geneigd om te roken, drinken of drugs te gebruiken. En die zaken kunnen de kans dat het mis gaat wel vergroten.

Reageer op artikel:
Dit zijn (niet) de oorzaken van een miskraam
Sluiten