Petra
Petra Zwanger worden 19 Nov 2014

Zwanger worden na curretage? Lees deze tips!

Als het over een curretage gaat, dan is dat een kleine gynaecologische ingreep. Deze wordt uitgevoerd nadat het zwanger zijn door een miskraam werd onderbroken. De ingreep wordt vaker uitgevoerd bij vrouwen. Nadat er een miskraam heeft plaatsgevonden wordt deze ingreep uitgevoerd om miskraamweefsel uit de baarmoeder te verwijderen. Maar er zijn nog meer redenen om de ingreep uit te voeren. Het wordt ook gedaan bij vrouwen die te sterk of zeer onregelmatig menstrueren en ook wanneer er goedaardige poliepen in de baarmoeder zijn. Bij een vleesboom wordt de ingreep ook uitgevoerd, maar ook als er na een bevalling een deel van de moederkoek achter is gebleven of wanneer er sprake is van baarmoederslijmvlieskanker.

Na een curretage opnieuw zwanger worden

Wanneer er een miskraam en een curretage hebben plaatsgevonden is er voor veel vrouwen de vraag wanneer ze opnieuw zwanger mogen worden. In totaal is er bij ongeveer 10% van de zwangerschappen een miskraam. Bij deze 10% wordt de blijheid van een zwangerschap al vlug omgedraaid in verdriet. Maar de meeste stellen willen toch weer snel zwanger proberen te worden zodat ze snel een kindje hebben. Als er na een miskraam en een curretage opnieuw een zwangerschap geconstateerd moet worden, is het van belang dat er gekeken wordt naar een gezonde levensstijl. Er moet gezond gegeten worden, alcohol kun je beter laten staan en alle medicijnen die je neemt moet je van tevoren met een arts bespreken zodat je zeker weet dat het ook gebruikt mag worden. Medicatie kan consequenties hebben voor je kindje dus wees voorzichtig. Het is altijd goed dat wanneer je na een curretage opnieuw zwanger wilt worden, dat het besproken wordt met een gynaecoloog. Veel factoren zijn namelijk afhankelijk van hoe lang je zwanger was. Het advies is vaak om pas aan een nieuwe zwangerschap te beginnen als je minimaal één keer ongesteld bent geweest. Bij sommige vrouwen is dat al na een paar weken, bij anderen duurt het wat langer. Dit kan er voor zorgen dat vrouwen ongeduldig worden, maar als je graag wil dat het goed verloopt, heb dan ook geduld want snelheid speelt hierin geen rol! De gezondheid staat hierbij voorop. Je vraagt je ook af wat er mis is gegaan, waarom is er een miskraam opgetreden? Zorg er voor dat je er met anderen over spreekt zodat je het ook kunt verwerken.

Zwanger worden na een curretage erfelijk?

Wanneer je na een miskraam en een curretage opnieuw zwanger wil worden, heb je vaak de schrik te pakken. Je bent bang dat het weer mis gaat. Het is wel zo dat wanneer je eenmaal een miskraam hebt meegemaakt dat de kans dat er de volgende keer opnieuw een miskraam komt lichtjes verhoogd is. Maar dit moet geen belemmering zijn om het opnieuw te proberen. Zorg dat je er voor de volle 100% samen voor kunt gaan en let goed op je gezondheid. Bij vragen kun je altijd een arts raadplegen die je hierbij kan helpen en adviseren.

Reageer op artikel:
Zwanger worden na curretage? Lees deze tips!
Sluiten