Petra
Petra Zwanger worden 13 May 2016

Zwanger Worden & stoppen met anticonceptie

zwanger worden testJe partner en jij zijn eruit: jullie willen een kindje! Je stopt met anticonceptie en vanaf dan is het afwachten op een positieve test. Je kunt hier alles lezen over je cyclus, vruchtbaarheid, zwanger worden na anticonceptie en wat je het beste kunt doen en laten om snel zwanger te worden.

Zwanger worden: je cyclus nader uitgelegd

De eerste stap is het stoppen met anticonceptie. Wanneer je de pil gebruikt is dat een kwestie van de strip afmaken. Je menstruatie volgt (dus je wordt ongesteld) en vervolgens start je dan niet met een nieuwe strip. In principe ben je op het moment dat je stopt met de pil, diezelfde cyclus al vruchtbaar. Wel kan het soms even duren voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Dit verschilt uiteraard van vrouw tot vrouw.

Vruchtbare dagen in je cyclus

Als je graag zwanger wilt worden is het handig als je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, waarbij er gemiddeld op de 14e dag een eisprong optreedt. Ook dit varieert per vrouw. De grootste kans om zwanger te worden heb je als je 3 dagen voor de eisprong seks hebt. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ovulatietesten gebruiken die laten zien wanneer je meest vruchtbare dag is. De temperatuurmethode laat door middel van een verhoogde temperatuur zien wanneer je eisprong is geweest. Deze methode is gratis, maar niet zo geschikt voor vrouwen die een zeer onregelmatige cyclus hebben. Vaak geeft je lichaam ook signalen dat je eisprong eraan komt. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld wat menstruatieachtige klachten rond hun eisprong, ook verandert je afscheiding naarmate je eisprong dichterbij komt.

Tijdens je menstruatie is de kans op een zwangerschap zeer klein. Wel hebben sommige vrouwen een lange menstruatie en vroege eisprong. Hierdoor kan het gebeuren dat je tijdens de laatste dag van je menstruatie alweer in het begin van je vruchtbare periode zit.

Je cyclus leren kennen voor de grootste kans op een zwangerschap

Wanneer je zwanger wilt worden is het heel handig om je lijf en je cyclus te leren kennen. Niet elke vrouw menstrueert elke 28 dagen en heeft op precies de helft van haar cyclus eevruchtbare dagen cyclus zwangers wordenn eisprong. Om je cyclus te leren kennen kun je letten op de signalen die je lichaam geeft, of je maakt gebruik van de temperatuurmethode of ovulatietesten. Als je dit een tijdje hebt gedaan bij een regelmatige cyclus, weet je of jij je eisprong rond de 14e dag hebt, of pas rond de 20e dag. Op die manier weet je ook wanneer je in je meest vruchtbare dagen zit en dus de meeste kans maakt om zwanger te worden.

Slimme tips om snel zwanger te worden

Naast het leren kennen van je cyclus en het vrijen tijdens je vruchtbare dagen, zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten. Het is van belang om goed te eten en te drinken, bevruchting zwangerschapzodat je lichaam in een goede conditie is om zwanger te worden. Drugs zijn dan ook uit den boze omdat ze je vruchtbaarheid aan kunnen tasten. Dit geldt ook voor je partner, zijn zaadkwaliteit gaat achteruit bij het gebruik van drugs. Je kunt het beste om de dag vrijen, de kwaliteit van het zaad is dan optimaal. Een orgasme helpt daarbij, op dat moment worden de zaadjes ‘mee geholpen’ om op de juiste plek terecht te komen. Ga ook niet direct na de seks naar het toilet, maar blijf even liggen.

Een zwangerschapsforum: ervaringen delen van je kinderwens en zwangerschap

Op internet kun je een groot aantal zwangerschapsforums vinden. Bijvoorbeeld het forum van Brabbels. Op deze forums vind je vrouwen die ook graag zwanger willen worden, die met elkaar meeleven tijdens spannende wachtweken of wanneer een baby wat langer op zich laat wachten. Wanneer je graag wat meer ervaringen wilt lezen of je eigen verhaal kwijt wilt en in real life je zwangerschapswens nog voor je wilt houden, kun je op dergelijke forums meeschrijven.

Wat als zwanger worden niet lukt?

Helaas, soms laat een zwangerschap wat langer op zich wachten. In de helft van de gevallen lukt het niet meteen. Ongeveer 60% van de vrouwen raakt binnen een half jaar in verwachting. Wanneer je na een jaar niet zwanger bent, wil dat niet zeggen dat er iets aan de hand is. Het kan ook dat je elke maand nét op het verkeerde moment seks hebt. Je kunt, als je zeker weet dat je regelmatig, op het juiste moment seks hebt en je verder gezond bent, na een jaar wel een bezoek brengen aan de huisarts. Je kunt dan via de huisarts of gynaecoloog verder onderzoek krijgen. Op die manier hoop je erachter te komen waarom een zwangerschap uitblijft en vooral wat je eraan zou kunnen doen. Een aantal oorzaken zijn te verhelpen waardoor je met wat hulp toch zwanger kunt raken. Wanneer je ouder dan 35 jaar bent, dan kun je ook eerder een afspraak maken. Op de website van Freya vind je heel veel nuttige informatie.

zwanger worden buik

Snel zwanger worden na anticonceptie en een miskraam

Na het stoppen met de pil kun je in principe direct zwanger worden. Toch merken veel vrouwen dat hun lichaam even nodig heeft om te ontpillen. Het kan enkele maanden duren voordat alle hormonen uit je lijf zijn en je lichaam haar eigen natuurlijke cyclus weer heeft gevonden. Je kunt wel gewoon zonder bescherming vrijen, er bestaat altijd een kans om zwanger te worden, ook al is je cyclus nog niet regelmatig.

Na een miskraam kun je in principe als je daar zelf lichamelijk en emotioneel aan toe bent, direct weer zwanger worden. Sommige verloskundigen geven het advies om een cyclus af te wachten, zodat er in geval van een nieuwe zwangerschap gemakkelijk berekend kan worden hoe lang je zwanger bent.

PCOS: wat betekent dat voor je zwangerschapskans?

Als je je cyclus kent, verhoogt dat je kans op zwanger worden. Helaas werkt het niet zo gemakkelijk als je pcos hebt. 5 tot 10% van de vrouwen heeft dit syndroom. Wanneer je PCOS hebt, betekent dit dat er meerdere cysten in je eierstok aanwezig zijn. Door een stoornis in de rijping van de eitjes, blijft een eisprong vaak uit. De oorzaak van pcos is vaak onbekend, wel is bekend dat overgewicht een rol kan spelen. Om toch zwanger te raken is het aan te raden om af te vallen tot een gezond gewicht. Daarnaast zijn er ook medische behandelingen mogelijk om toch een baby te krijgen ondanks het pcos-syndroom. Je gynaecoloog kan je hier alles over vertellen.

Zwanger worden na het spiraaltje en de prikpil

Heb je een spiraaltje en wil je zwanger worden, dan is de eerste stap het verwijderen van je spiraaltje. Hiervoor maak je een afspraak bij de huisarts die het spiraaltje kan verwijderen. Dit gebeurt tijdens een menstruatie. In principe geldt daarna hetzelfde als na pilgebruik: je kunt direct zwanger worden. Soms gebeurt het dat je zwanger raakt, terwijl je nog een spiraaltje hebt. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Wanneer je de prikpil hebt gebruikt, kan het tot een jaar duren voordat je weer een vruchtbare cyclus hebt. Het is dan ook verstandig om tijdig met de prikpil te stoppen en een andere vorm van anticonceptie te gaan gebruiken wanneer jullie nadenken over een zwangerschap. Op het moment dat een zwangerschap echt welkom is, zijn die condooms zo aan de kant gegooid!

Vruchtbaarheid na je bevalling: sneller dan je denkt

De meeste vrouwen moeten er niet aan denken, maar vaak ben je na je bevalling alweer snel vruchtbaar. Wanneer je geen borstvoeding geeft, komt je cyclus vaak direct weer op gang en heb je ongeveer 6 weken na je bevalling je eerste menstruatie. Bij het geven van borstvoeding kan dit langer duren. Let er wel op dat borstvoeding geen betrouwbaar anticonceptiemiddel is, je weet immers nooit wanneer je hormonen weer zullen zorgen voor een eisprong. Zorg dus voor betrouwbare anticonceptie, tenzij je natuurlijk twee kindjes met een heel klein leeftijdsverschil wilt.

Reageer op artikel:
Zwanger Worden & stoppen met anticonceptie
Sluiten