Snel zwanger worden na anticonceptie en een miskraam
Na het stoppen met de pil kun je in principe direct zwanger worden. Toch merken veel vrouwen dat hun lichaam even nodig heeft om te ontpillen. Het kan enkele maanden duren voordat alle hormonen uit je lijf zijn en je lichaam haar eigen natuurlijke cyclus weer heeft gevonden. Je kunt wel gewoon zonder bescherming vrijen, er bestaat altijd een kans om zwanger te worden, ook al is je cyclus nog niet regelmatig.
Na een miskraam kun je in principe als je daar zelf lichamelijk en emotioneel aan toe bent, direct weer zwanger worden. Sommige verloskundigen geven het advies om een cyclus af te wachten, zodat er in geval van een nieuwe zwangerschap gemakkelijk berekend kan worden hoe lang je zwanger bent.
PCOS: wat betekent dat voor je zwangerschapskans?
Als je je cyclus kent, verhoogt dat je kans op zwanger worden. Helaas werkt het niet zo gemakkelijk als je pcos hebt. 5 tot 10% van de vrouwen heeft dit syndroom. Wanneer je PCOS hebt, betekent dit dat er meerdere cysten in je eierstok aanwezig zijn. Door een stoornis in de rijping van de eitjes, blijft een eisprong vaak uit. De oorzaak van pcos is vaak onbekend, wel is bekend dat overgewicht een rol kan spelen. Om toch zwanger te raken is het aan te raden om af te vallen tot een gezond gewicht. Daarnaast zijn er ook medische behandelingen mogelijk om toch een baby te krijgen ondanks het pcos-syndroom. Je gynaecoloog kan je hier alles over vertellen.
Zwanger worden na het spiraaltje en de prikpil
Heb je een spiraaltje en wil je zwanger worden, dan is de eerste stap het verwijderen van je spiraaltje. Hiervoor maak je een afspraak bij de huisarts die het spiraaltje kan verwijderen. Dit gebeurt tijdens een menstruatie. In principe geldt daarna hetzelfde als na pilgebruik: je kunt direct zwanger worden. Soms gebeurt het dat je zwanger raakt, terwijl je nog een spiraaltje hebt. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts.
Wanneer je de prikpil hebt gebruikt, kan het tot een jaar duren voordat je weer een vruchtbare cyclus hebt. Het is dan ook verstandig om tijdig met de prikpil te stoppen en een andere vorm van anticonceptie te gaan gebruiken wanneer jullie nadenken over een zwangerschap. Op het moment dat een zwangerschap echt welkom is, zijn die condooms zo aan de kant gegooid!
Vruchtbaarheid na je bevalling: sneller dan je denkt
De meeste vrouwen moeten er niet aan denken, maar vaak ben je na je bevalling alweer snel vruchtbaar. Wanneer je geen borstvoeding geeft, komt je cyclus vaak direct weer op gang en heb je ongeveer 6 weken na je bevalling je eerste menstruatie. Bij het geven van borstvoeding kan dit langer duren. Let er wel op dat borstvoeding geen betrouwbaar anticonceptiemiddel is, je weet immers nooit wanneer je hormonen weer zullen zorgen voor een eisprong. Zorg dus voor betrouwbare anticonceptie, tenzij je natuurlijk twee kindjes met een heel klein leeftijdsverschil wilt.