Hierdoor krijgt je baby last van verstopping

Heeft je kindje last van verstopping (obstipatie)? Dan is het slim op het voedingspatroon van je baby onder de loep te nemen. En wanneer je borstvoeding geeft: check ook je eigen voedingspatroon! Verstopping kan namelijk diverse oorzaken hebben.

Genoeg poepluiers?

Als jonge ouder zal het je verbazen hoeveel je denkt, praat en je zorgen maakt over poep. Als je kindje regelmatig een volle luier heeft, betekent dit meestal dat de darmen goed werken en dat ze voldoende voeding krijgt. Het is dus logisch dat je je bij het uitblijven van een poepluier zorgen gaan maken. Voeding is de belangrijkste veroorzaker van obstipatie. Laten we daarom het dieet van je kindje eens goed bekijken.

Een vloeibaar dieet: melk

Pasgeborenen hebben bijna nooit last van verstopping. Alle voeding die je kindje binnenkrijgt is vloeibaar, waardoor het makkelijker geabsorbeerd en verteerd wordt. Baby’s tussen de 0 en 4 maanden oud hebben gemiddeld 3 of 4 poepluiers per dag. Belangrijker nog dan frequentie, is de textuur van de poep. Kort gezegd: goede poep is zacht. Als de poep hard is, is dit een signaal dat het langer in de buik is gebleven dan eigenlijk gewenst is.

Poepluiers bij borstvoeding

Krijgt je kindje borstvoeding? Dan is er helemaal geen peil te trekken op de frequentie van poepluiers. Bij het uitblijven van zo’n poepluier, kan je al snel denken dat obstipatie een rol speelt. Toch is daar dan meestal geen sprake van. Sommige baby’s poepen na iedere voeding. Andere doen er een paar dagen over. Dit laatste komt meestal doordat baby’s borstvoeding heel makkelijk kunnen verteren. Het grootste deel van de melk wordt geabsorbeerd, waardoor er weinig ‘restafval’ is. Hierdoor hebben jonge baby’s vaak niet zoveel poepluiers. Heb je toch het idee dat er sprake is van verstopping? Als je borstvoeding geeft, is het slim om naar je eigen dieet te kijken. In de moedermelk zitten namelijk altijd sporen van eten dat je zelf hebt gegeven. Misschien zijn er bepaalde voedingsmiddelen waarop je kindje sterk reageert? Als er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is, is het slim om de boosdoener eerst uit je dieet te schrappen.

Borstvoeding en koemelkallergie

Verstopping bij een baby die borstvoeding krijgt, kan ook een symptoom zijn van een koemelkallergie. In dat geval is het advies aan de moeder om melk(producten) uit het dieet te schrappen. Een goede (tijdelijke) vervanging van koemelk zou dan bijvoorbeeld sojamelk kunnen zijn. Aan de andere kant kan jouw dieet soms ook helpen om verstopping bij je kindje te verhelpen. Zo kan het helpen om zelf een paar pruimen te eten. De stoffen daaruit komen weer in de moedermelk terecht, en kunnen de obstipatie soms verhelpen.

Verstopping bij flesvoeding

Baby’s die alleen flesvoeding krijgen, lopen meer kans op obstipatie. Sommige ingrediënten in het melkpoeder zijn voor de spijsvertering van je kindje lastiger verteerbaar. Gevolg: meer en steviger ontlasting. De verstopping kan ook bij flesvoeding ontstaan door een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Als dat wordt vastgesteld, dan is het belangrijk dat je kindje voeding krijgt zonder melk. Overigens is het aan te raden om pas van voeding te veranderen, wanneer de arts dit adviseert. Zelf experimenteren is niet altijd even handig. Zo kun je de neiging hebben om over te stappen op melkpoeder met weinig ijzer erin, omdat dit de verstopping zou kunnen verminderen. Alleen is de kans dan groot dat je kindje onvoldoende ijzer binnenkrijgt. Sommige voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten kunnen inderdaad verstopping veroorzaken. In melkpoeder zit echter zo weinig ijzer, dat het bijna onmogelijk is om daardoor last te krijgen van obstipatie.

baby met zakdoek op het hoofd

Obstipatie bij vaste voeding

Vanaf het moment waarop je kindje ook vast voedsel gaat eten, zal de poep flink veranderen. Vastere voeding levert namelijk ook vastere poep op. Daarnaast is het maagdarmstelsel inmiddels volgroeid en kan het daardoor langer voedsel vasthouden. Het lichaam doet er langer over om het voedsel te verteren, waardoor de kans groot is dat je ook minder poepluiers ziet.

Voeding die verstopping veroorzaakt

Het is een bekend ABC: Appelmoes, Bananen, Cornflakes. Te veel van deze voedingsmiddelen veroorzaakt verstopping. Ook melkproducten zoals kaas en yoghurt kunnen bij baby’s zorgen voor obstipatie. En voedsel met weinig vezels, zoals wit brood en pasta, dragen ook niet bij aan een snelle spijsvertering. Al deze voedingsmiddelen kun je je kindje over het algemeen best geven, maar altijd met mate. En kies waar mogelijk voor een gezondere variant, met meer vezels. Overigens zet het Voedingscentrum vraagtekens bij de voedingsmiddelen die verstopping zouden kunnen veroorzaken of verhelpen. Zolang je alles met mate eet, zou het effect gering zijn. Het is wat dat betreft ook een kwestie van zelf uitproberen. Misschien zijn er specifieke voedingsmiddelen waar je baby sterk op reageert?

Voeding die verstopping kan oplossen

Poept je baby minder vaak, of is de poep hard? De volgende voedingsmiddelen kunnen deze problemen verlichten:

• Vezels zijn heel belangrijk. Graan bevat veel vezels, die de stoelgang van je kindje weer op gang kunnen brengen. Geef in plaats van gewone pasta bijvoorbeeld volkoren pasta. Of kies in plaats van witte voor bruine rijst;
• Fruit bevat ook vezels. Fruitsoorten met extra veel vezels zijn onder meer peren, pruimen en perziken. Ook sap van deze vruchten kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan perensap: lekker, maar ook vezelrijk;
• Ook groente bevat vezels. Groentesoorten met heel veel vezels zijn bijvoorbeeld broccoli, bonen en spruitjes. Van broccoli kun je makkelijk een lekker babyhapje maken. Je kunt hier eventueel ook een pan vol van maken, de boel daarna in de blender doen en de puree in kleine bakjes of zakjes in te vriezen.
• Voldoende water drinken helpt ook bij de spijsvertering. Let er wel op dat een baby met een vloeibaar dieet van flesvoeding of borstvoeding ook weer niet té veel water drinkt. Dan raakt het maagje namelijk vol met water en zal je kleine minder melk drinken. Terwijl in de melk juist ook voedingsstoffen zitten die je kindje nodig heeft. Probeer dus een balans te vinden.

Laatste reactie
1 reactie totaal
Petra

Een banaan schijnt dus helemaal geen verstopping te veroorzaken. Altijd anders gedacht!

Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Hierdoor krijgt je baby last van verstopping
Sluiten