Zo fiets jij veilig met je baby!

Fietsen met jonge kinderen op je fiets kan nog best spannend zijn. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je kindje goed vast zit en comfortabel zit, zodat je zonder stress naar je bestemming kunt fietsen. Wat je allemaal nog meer kan doen om de veiligheid van je kind op de fiets te garanderen? We vertellen het je in dit artikel!

Bescherming

Een helm op het hoofd van je baby is geen overbodige luxe. Extra bescherming van het hoofdje is namelijk erg belangrijk bij jonge kinderen. Kleintjes bezeren zich nu eenmaal sneller bij een valpartij. Naast een fietshelm is een jasbeschermer ook een absolute must. Kinderen kunnen namelijk zonder dat je het doorhebt met hun voeten tussen de spaken komen. Maak de voetjes ook altijd vast in de daarvoor bestemde stepjes. Is je kindje al wat ouder en inmiddels te groot voor het kinderzitje? Schaf dan losse voetsteuntjes aan die je aan je fiets kunt bevestigen. De voeten kunnen dan rusten op deze steuntjes. Bungelende beentjes voorkom je op die manier.

Speciale fiets

Om zeker te weten dat alles goed gaat met je kind achter- en/of voorop de fiets, kan je ook een fiets aanschaffen die hier speciaal voor gemaakt is. Dit kan een bakfiets zijn, maar (nog beter) een elektrische mamafiets. Deze fiets heeft niet voor niets het woord ‘mama’ in de naam. Met deze fiets heb je een steuntje in de rug, een stevige tweepoot standaard en een ruime instap waardoor je makkelijk op- en af kan stappen. Zelfs met een kindje voor- én achterop. Oftewel, deze fiets zorgt dat jij veilig met je kids van A naar B komt. Een bakfiets is natuurlijk ook geen verkeerde keuze. Zeker als je meerdere jonge kids hebt biedt de bakfiets uitkomst. Ze kunnen namelijk allemaal tegelijk mee op de fiets. Daarnaast kun je ook makkelijker een oogje in het zeil houden aangezien de bak aan de voorzijde van de fiets is bevestigd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bakfiets stella

Fietsstoeltje voorop

Bij de zoektocht naar het ideale fietsstoeltje zul je je verbazen over het enorme aanbod en het eindeloze aantal opties. Binnen dit aanbod kun je in ieder geval onderscheid maken tussen zitjes voor aan het stuur en zitjes voor op de bagagedrager. Beide posities hebben zowel voor- als nadelen. Als je kiest voor een fietsstoeltje voorop de fiets, kan je kindje al vrij vroeg mee op de fiets. Dit type is namelijk geschikt voor jonge kinderen. Kan je baby goed en zelfstandig rechtop zitten? Dan past hij of zij in een fietsstoeltje voorop de fiets. Op die plek kun je je kindje ook goed in de gaten houden tijdens het fietsen. Een nadeel is dat een voorzitje op- en afstappen iets lastiger maken. Ook zijn scherpe bochten niet altijd even makkelijk.

Fietsstoeltje achterop

Gaat je voorkeur uit naar een fietsstoeltje achterop? Dan is het belangrijk je te realiseren dat deze minder geschikt is voor hele jonge kinderen. Dit type kent ook zo zijn voor- en nadelen. Zo biedt een achterzitje nét wat meer beschutting tegen regen en wind. Je kindje zit namelijk lekker beschut achter je rug. Een ander groot voordeel is dat een achterzitje je minder beperkt tijdens het fietsen. Zo is op- en afstappen geen enkel probleem, net als scherpe haarspeldbochten. Een nadeel is wel dat je je kind wat moeilijker in de gaten kan houden. Regelmatig achterom kijken of even stoppen om te checken of je kindje nog goed zit is daarom aan te raden.

Neem jij ook je kids mee op de fiets? Wat doe jij om je fietstochten met de kids zo veilig mogelijk te maken?

Reageer op artikel:
Zo fiets jij veilig met je baby!
Sluiten