Kind met buikpijn? 11 Natuurlijke remedies

Buikpijn is een kwaal die veel voorkomt bij kinderen, met name in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. De belangrijkste oorzaken zijn problemen met de spijsvertering, stress en groeipijn. Vervelend, maar niet direct oorzaken om te lijf te gaan met medicatie. Heeft je kind weer buikpijn? Overweeg dan een van deze elf natuurlijke middeltjes.

1. Drink kamillethee

Geef je kind een beker kamillethee. Je kunt hiervoor een theezakje gebruiken, of gedroogde kamille in een thee-ei. Kamillethee is een prima remedie tegen een simpele buikpijn. Het bevat namelijk ontstekingsremmende en verzachtende stofjes, waardoor buikklachten snel kunnen afnemen. Daarnaast zorgt kamille ervoor dat de spieren van spijsverteringsstelsel ontspannen, waardoor de darmbewegingen minder heftig worden. Krampjes nemen hierdoor af.

2. Geef gember

Er wordt weleens gezegd dat je je kind frisdrank met koolzuur kunt geven bij buikpijn, maar al die suiker is natuurlijk helemaal niet gezond. Een drankje als ginger ale kan helpen, door het koolzuur en de gember die daarin zit. Maar verse gemberthee is natuurlijk veel gezonder en de hoeveelheid gember daarin is ook nog eens veel groter. Het belangrijkste ingrediënt van gember is gingerol. Deze antioxidant vermindert de productie van vrije radicalen. Die vrije radicalen kunnen het lichaam beschadigen. Daarnaast vermindert het ook nog eens misselijkheid en ongemak. Ten slotte heeft het ook nog ontstekingsremmende eigenschappen. Ook zou het ervoor zorgen dat er meer spijsverteringssappen vrijkomen en maagzuur vermindert.

3. Pak een pepermuntje

Muntthee werkt verfrissend en kan buikpijn verminderen. Pepermunt heeft een bewezen kalmerend effect op de buikspieren. Ook zou het de galstroom uit de lever verbeteren. Gal is een stofje die je lichaam helpt bij de vertering van voedsel. Wil je kindje geen muntthee drinken? Ook een gewoon pepermuntje kan de maag nog weleens tot bedaren brengen. Al geldt hier natuurlijk wel voor dat je het kleine kindjes niet mag geven, vanwege kans op verstikking.

4. Warmte doet wonderen

Een warmwaterkruik of warme kersenpittenzak kan de buikpijn bij je kleine ook verminderen. Houdt de warmtebron op de buik. De warmte zorgt ervoor dat er meer bloed richting de huidoppervlakte gaat. Hierdoor wordt de pijn dieper in de buik minder voelbaar. Er zijn voor kinderen hele leuke kruiken te koop, in de vorm van een knuffel. De meeste van deze kruiken hebben een wasbare hoes, zodat de kruik heel lang mee kan!

5. Voetreflexologie

Weet je dat er in je voeten en handen duizenden zenuwen zitten? Wanneer je deze op de juiste manier masseert, kan dit ervoor zorgen dat je hele lichaam kalmer wordt. De buikregio correspondeert met de middelste boog van de linkervoet. Houd de linkervoet van je kind in de palm van je rechterhand. Houd je linkerhand onder de bal van de voet en druk met je duim op de juiste plek. Geef druk op die plek, verschuif je duim dan iets, en geef opnieuw druk. Ga zo over de hele voetzool. Wissel vervolgens van hand en herhaal dit van rechts naar links, met de duim van je rechterhand, totdat je het midden van de voetboog hebt bereikt. De druk zal de pijn in de buik moeten verlichten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje met rood haar

6. Geef ongekruid eten

Heeft je kind ondanks de buikpijn wel trek? Geef hem kleine beetjes ongekruid, kaal eten. Denk bijvoorbeeld aan toast zonder beleg, pasta zonder saus en zout, havermout, ongezoete yoghurt en witte rijst. Blijf uit de buurt van sausjes, kruiden en andere toevoegingen. Ongekruid eten zorgen minder snel voor irritatie van de maag en darmen. Ook is het makkelijker te verteren. Heeft je kindje overgegeven? Begin ook dan met voedsel zonder toevoegingen, want die verkleinen de kans op opnieuw overgeven.

7. Yoghurt als medicijn

Yoghurt kan heel effectief zijn tegen buikkrampjes. Ook bij diarree is het een populair voedingsmiddel om te testen wat het lichaam aan kan. Gezonde ingewanden bevatten goed bacteriën, die helpen bij de spijsvertering. Als je een buikvirus of diarre te pakken hebt, worden die goede bacteriën ook meegenomen richting toilet. Dit kan ertoe leiden dat herstel langer duurt. Yoghurt met levende culturen bevat actieve bacteriën die herstel ondersteunen.

8. Vezels, vezels, vezels!

Heeft je kind buikpijn vanwege verstopping? Zorg dan dat je kindje voldoende vezels eet. Vezels helpen namelijk de ontlasting zacht te houden, waardoor het poepen makkelijker gaat. Gaat je kind al naar school? Geef dan voor de fruitpauze kersen, rozijnen, abrikozen en/of pruimen mee. Al deze voedingsmiddelen zitten namelijk boordevol vezels. Drie keer per dag een half kopje vol van deze fruitsoorten moet de verstopping verminderen. Bij baby’s en peuters kun je een gepureerde variant proberen, om verstikkingsgevaar te voorkomen.

9. Lekker naar buiten!

Nog een goede remedie tegen verstopping: beweging! Door te sporten of buiten te spelen komen ook de darmen weer in beweging. Je hebt misschien de neiging om je kind in bed te stoppen als hij veel buikpijn heeft. Door stil te liggen zal verstopping echter alleen maar erger worden. Ga lekker wandelen of buiten spelen. Minder handig zijn activiteiten zoals hangen aan de duikelstang of radslagen doen. Daar kan de maag zich letterlijk van om draaien en dat is natuurlijk weinig effectief tegen verstopping.

10. Lauw water

Ook lauw water schijnt goed te helpen om de stoelgang weer op gang te helpen. Niet voor niets wordt er gezegd dat je de dag het beste kunt beginnen met een glas lauwwarm water. Heeft je kindje buikpijn? Geef dan ook een kopje lauwwarm water. Dat is sowieso al belangrijk voor het vochtgehalte. Te weinig drinken kan namelijk ook verstopping veroorzaken.

11. Kussen tegen de buik

Vind je het een beetje een eng idee om zo’n warmwaterkruik bij je kindje in bed te leggen? De kans op lekkage is klein, maar het is natuurlijk heel naar als het toch mis gaat. In plaats van een warmwaterkruik kun je ervoor kiezen om een kussen op de buik van je kindje te leggen. Laat je kindje het kussen goed vasthouden, of zorg dat je kindje op de buik ligt, met het kussen onder zich. Op deze manier wordt de buik toch warm, en wordt de pijn minder.

Twijfel je over de oorzaak van de buikpijn? Als je kindje erg veel pijn lijkt te hebben, flinke koorts heeft, of uitdrogingsverschijnselen krijgt, is het natuurlijk belangrijk om de huisarts te bellen. Bovenstaande middeltjes zijn prima als het gaat om een simpele buikpijn (een licht kwaaltje), maar als er een ernstiger achterliggende oorzaak is zijn ze niet afdoende!

Reageer op artikel:
Kind met buikpijn? 11 Natuurlijke remedies
Sluiten