Petra
Petra Gezondheid baby 4 Sep 2019

6x de naakte waarheid over je baby

Het is best ingewikkeld, de verzorging van een pasgeboren baby. Een volle poepluier betekent een flinke schoonmaakklus. Maar hoe pak je dat nou precies aan? Het bespreken van ‘dat daar beneden’ is voor veel mensen wat ongemakkelijk. Maar ja, de realiteit is dat we toch wel wat informatie nodig hebben om de verzorging goed op te pakken.

Vragen bij het consultatiebureau

Eerst een advies: heb je vragen over de geslachtsdelen van je baby? Stap dan over je gene heen en leg je vragen voor aan de kraamverzorgende of op het consultatiebureau. Maak je geen zorgen: die mensen hebben al die vragen al lang een keer gehoord. Ook ik heb het zelf kunnen ervaren als moeder van drie. Na twee jongens kregen we een meisje. De eerste keren was ik steeds weer even verbaasd als ik de luier afdeed en daar geen piemeltje zag… Het schoonmaken bleek ook wat anders in z’n werk te gaan en daarom besloot ik toch op het consultatiebureau te vragen hoe ik dat het beste kon doen. Twijfel je? Vraag de deskundige, want domme vragen bestaan niet! We zetten een aantal veelgestelde vragen en antwoorden voor je op een rij.

1. Waarom plast mijn baby altijd net op het moment dat ik de luier afdoe?

Dit kan bij zowel jongens als meisjes gebeuren, maar bij meisjes is de impact vaak wat minder groot. Bij een jongentje gaat het met een beetje pech de hele kamer door. Het plassen wordt veroorzaakt doordat baby’s nooit hun hele blaas leegplassen. Als je dan de luier afdoet, komt koele lucht in aanraking met de geslachtsdelen, waardoor de neiging ontstaat om te gaan plassen. Overigens is het zo dat je baby wel 20 keer per dag plast. De kans dat dat dus een keer gebeurt tijdens het verschonen van de luier is groot.

2. Kan een baby een erectie krijgen?

Ja, dat is inderdaad mogelijk. Dit is een fysieke reactie waar je kindje geen controle over heeft. Soms wordt het zelfs waargenomen op echo’s. Handig, want dan is het gelijk duidelijk dat het een jongetje wordt. Voordat de puberteit start, worden erecties niet veroorzaakt door seksuele gevoelens. Bij je baby is het slechts een teken dat z’n lichamelijke conditie prima is. Een erectie wordt veroorzaakt doordat het penisweefsel zich vult met bloed. Er kunnen allerlei oorzaken waardoor dat bloed stroomt, bijvoorbeeld door het wisselen van een luier of tijdens het badderen. Een erectie kan ook een teken zijn dat de blaas van je kindje vol zit. Houd dan een luier bij de hand, want voor je het weet zit je eronder!

3. Hoe kan ik het piemeltje het beste schoonmaken?

Sommige ouders vragen zich af of het nodig is om onder de voorhuid van de penis schoon te maken. Dit is echter pas noodzakelijk vanaf het moment dat de voorhuid makkelijk naar beneden kan worden getrokken. Meestal is dit pas vanaf een jaar of vijf. Als je in de periode daarvoor toch onder de voorhuid schoonmaakt, kan dit parphimosis veroorzaken. Deze aandoening wordt ook wel Spaanse kraag genoemd, omdat de voorhuid dan als een kraagje strak achter de rand van de eikel vast komt te zitten. Dit is erg pijnlijk, omdat het bovenste stuk van het piemeltje dan te weinig bloed krijgt. Is de top van het piemeltje van je kind ongewoon rood? Dan is het goed om de huisarts te bellen. Overigens kan dit ook ontstaan door een infectie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby muts en knuffels

4. Wat moet ik doen als er poep tussen de geslachtsdelen zit?

Een flinke poepluier kan ervoor zorgen dat de ontlasting in alle spleetjes en plooitjes terecht komt. Gelukkig is dit niet zo’n groot probleem. Het weefsel in de vagina houdt zichzelf namelijk schoon. Zelfs de meest vieze luier kan hierdoor weinig kwaad doen. Gebruik een billendoekje om het ergste vuil weg te halen. Doe dit wel door van voor naar achter te vegen, anders kan je kindje een blaasontsteking krijgen. Plakkerige ontlasting kun je het makkelijkste verwijderen door je kindje lekker te laten badderen. Probeer nooit om de binnenkant van de vagina schoon te maken met een washandje of billendoekje. Hierdoor kan de ontlasting namelijk verder naar binnen geduwd worden en schade veroorzaken.

5. Mijn zoon heeft een balletje dat nog niet is ingedaald. Komt dat nog goed?

Bij bijna drie procent van de volgroeide jongetjes is er bij de geboorte sprake van dat één of beide balletjes nog niet zijn ingedaald. Bij prematuurtjes is dit zelfs wel dertig procent. In de meeste gevallen lost zich dit binnen een jaar vanzelf op. Zijn de balletjes nog niet (allebei) ingedaald als je kindje 6 maanden oud is? Bespreek het dan op het consultatiebureau. In sommige gevallen blijken de balletjes wel gewoon ingedaald te zijn, maar liggen ze gewoon erg dicht tegen het lichaam. Dit kan je heel makkelijk zien als je je kindje in een warm badje doet. De warmte van het water zal ervoor zorgen dat de balletjes weer naar beneden zakken en zichtbaar worden. Als er na een jaar nog geen sprake is van volledige indaling, is vaak een operatie nodig. Daarbij worden de balletjes naar beneden gehaald en daar vastgenaaid. Het is belangrijk dat dit gebeurt, omdat de kans op kanker bij niet-ingedaalde balletjes waarschijnlijk groter is.

6. Kan mijn baby een schimmelinfectie hebben?

Ja, dat is zeker mogelijk. Schimmel groeit het best in een warme, donkere, vochtige omgeving, dus vieze luiers zijn favoriet. Het is dus een veel voorkomend babykwaaltje. Heeft je kindje uitslag op z’n billen of geslachtsdelen en gaat het niet weg binnen een paar dagen? Als de uitslag donkerrood is en wat verdikt, is er waarschijnlijk sprake van een schimmelinfectie. De huisarts kan een antischimmelmiddeltje voorschrijven. Zowel jongens als meisjes kunnen een schimmelinfectie krijgen, en deze kan ook op andere delen van het lichaam verschijnen. De schimmel kan via het spijsverteringsstelsel vanuit de luier zelfs in de mond terecht komen. Dan is er sprake van spruw, een witte uitslag op de tong of in de mond. Ook hiervoor kan de arts een antischimmelmiddel voorschrijven. Als je nog borstvoeding geeft, zal ook jijzelf zo’n middeltje voorgeschreven krijgen. Om schimmelinfecties te voorkomen is het belangrijk om de billen van je kindje zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen. Verwissel natte luiers regelmatig en laat je kindje af en toe even met blote billetjes liggen.

Reageer op artikel:
6x de naakte waarheid over je baby
Sluiten