Eigenlijk wil je er nog niet over nadenken: je begrafenis

Ik stond er pas bij stil toen mijn vader een hersenbloeding kreeg en de artsen het ergste vreesden. Terwijl mijn vader kunstmatig in coma werd gehouden, moest ik me voorbereiden op wat kon komen. Maar hoe bereid je een begrafenis voor? Ik had geen idee waar ik moest beginnen. In mijn vaders huis haalde ik alle administratie overhoop, tot ik uiteindelijk een oud en vergeeld polisblad van zijn uitvaartverzekering vond. Waarop een verzekerd bedrag stond waar we de nog niet eens een rouwboeket van konden betalen…  Tegen alle verwachtingen in kwam mijn vader er uiteindelijk weer redelijk bovenop. Maar toen de rust een beetje was teruggekeerd, besloot ik dat ik wilde voorkomen dat mijn kinderen ooit in zo’n stressvolle situatie terecht zouden komen. Ik ging op zoek naar een goede uitvaartverzekering.

Is dat nou echt nodig?

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering. Het is echter wel goed om rekening te houden met het feit dat een begrafenis of crematie veel geld kost. Zelfs de meest simpele begrafenis kost al duizenden euro’s. Om die reden besluiten sommige mensen om spaargeld opzij te zetten, dat na hun dood gebruikt kan worden voor de betaling van hun begrafenis. Ik wist al snel dat dat voor mij geen oplossing zou zijn. Met opgroeiende kinderen loop je vaak tegen onverwachte kosten aan. Hierdoor is de kans dat je het spaargeld aanspreekt erg groot. Nog een weetje: zet je geld opzij op een rekening die alleen op jouw naam staat? Zo gauw de bank van je overlijden op de hoogte wordt gesteld, zal je rekening worden geblokkeerd totdat officieel is vastgesteld wie de erfgenamen zijn. Dit proces kan veel tijd kosten en gedurende deze tijd kan er dus niemand bij je geld komen. De begrafeniskosten betalen wordt dan ook erg lastig. Er valt dus wel wat te zeggen voor een uitvaartverzekering!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ballonnen roze in de lucht

Uitvaartverzekering voor kinderen?

Toen ik zocht naar een goede uitvaartverzekering, kwam ik erachter dat het ook mogelijk is om je kinderen (mee) te verzekeren. Sterker nog; vaak kun je kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis meeverzekeren. De premies van uitvaartverzekering worden overigens mede bepaald door de leeftijd van de verzekerde. Hoe jonger je bent, hoe goedkoper zo’n verzekering dus is. Op de website van Zorgvaart vond ik een handige lijngrafiek waarin je goed kan terugzien hoe premies bij verschillende grote uitvaartverzekeraars zijn opgebouwd. De lijngrafiek maakt het ook nog eens lekker makkelijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Ikzelf heb uiteindelijk besloten om zowel mijn man als onze kinderen mee te verzekeren op mijn polis. Die keus is vooral gebaseerd op het feit dat dit het overzichtelijkst is. Uit de eigen ervaringen met mijn vader weet ik dat goed overzicht een hoop stress kan besparen!

Nare ervaring, positieve gevolgen

Terugkijkend realiseer ik me dat de stressvolle periode waarin mijn vader op sterven lag niet alleen nare herinneringen heeft opgeleverd. De ervaring dat leven en dood nauw met elkaar zijn verbonden, heeft me nieuwe inzichten gebracht. Hoe naar ook; de dood hoort bij het leven. Check daarom af en toe even of je voldoende hebt geregeld om je nabestaanden na jouw dood verder te helpen. Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan zo’n hulpmiddel zijn. Ook het opstellen van een testament, of praten over de wensen voor jouw begrafenis kunnen hulpmiddelen zijn. Zorgvaart is een handig startpunt voor het vergelijken van verzekeringen. Het is mij in ieder geval duidelijk geworden dat het belangrijk is om af en toe over de dood te praten. Jou ook?

 

Reageer op artikel:
Eigenlijk wil je er nog niet over nadenken: je begrafenis
Sluiten