Petra
Petra Algemeen 27 Sep 2018

Een zorgverzekering afsluiten als (aanstaande) moeder: handige tips

Het is aan te raden om over een goede zorgverzekering te beschikken. Vooral op het moment dat je zwanger wilt worden of kinderen hebt, is een passende zorgverzekering van groot belang. Niet alle medische kosten rondom de zwangerschap worden namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Met de juiste aanvullende zorgverzekering kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

De basisverzekering en zwangerschap

In Nederland is iedereen verplicht om minimaal over een basisverzekering te beschikken. Deze basisverzekering is voor kinderen tot 18 jaar gratis. De overheid bepaalt welke medische kosten worden vergoed in de basisverzekering. Bepaalde kosten rondom de zwangerschap zijn hierin ook gedekt.

Zwanger willen worden

Kun je niet wachten om zwanger te raken, maar lukt dit niet gemakkelijk? Vanuit het basispakket worden tot maximaal drie ivf-behandelingen vergoed.

Eenmaal zwanger

Als je eenmaal zwanger bent geraakt, kun je op een dekking van de medische kosten rekenen voor bijvoorbeeld de termijn- en twintig weken echo. Daarnaast wordt het bezoek aan de verloskundige vergoed. Als je 36 jaar of ouder bent, of een medische indicatie hebt, worden de kosten van een extra prenatale screening gedekt. Ook de combinatietest wordt vergoed als je een medische indicatie hebt.

De bevalling

Tijdens de bevalling wordt de verloskundige hulp door een verloskundige of gynaecoloog vergoed. Als de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt vanwege een medische indicatie, worden deze kosten ook door de basisverzekering gedekt. Dit geldt niet voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak.

Na de bevalling

Na de bevalling wordt de kraamzorg die je thuis ontvangt gedekt door de basisverzekering. Wel geldt hierbij een wettelijke eigen bijdrage. De hoeveelheid kraamzorg waar je recht op hebt, wordt vastgesteld door het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Meestal betreft het 80 uur in tien dagen, maar vaak worden in de praktijk minder uren besteed. De kosten van de hielprik zes dagen na de geboorte zijn ook gedekt. Daarnaast worden het bezoek en de vaccinaties bij het consultatiebureau volledig vergoed.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

baby bevallen geboorte

Aanvullende verzekering

Aangezien niet alle medische kosten rondom de zwangerschap vergoed worden via de basisverzekering, is het aan te raden om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit is mogelijk op het moment dat je van plan bent zwanger te worden. En bij sommige zorgverzekeraars zelfs op het moment dat je al zwanger bent. Welke kosten precies worden vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. De ene zorgverzekering vergelijken met de andere is daarom enorm belangrijk. Gelukkig zijn er diverse vergelijkingswebsites waar je eenvoudig kunt zien wat de extra kosten zijn voor de aanvullende dekking. Welke kosten er precies worden gedekt in de aanvullende zorgverzekering, kan enorm verschillen per zorgverzekeraar. Je kunt hierbij denken aan:

● Extra IVF-behandelingen
● Extra prenatale onderzoeken
● Fysiotherapie bij bekkeninstabiliteit
● De kosten voor ziekenhuisverblijf bij bevalling zonder medische noodzaak
● Extra kraamzorg
● Babymassage
● Consulten bij een lactatiekundige
● Uitbreiding van de kraamhulp

Ook uitvaartverzekering?

Niet echt gezellig om over na te denken maar misschien wil je ook een dekking voor onverwachte kosten voor een begrafenis of uitvaart incalculeren. Op die manier komt je gezin niet voor onverwachte kosten te staan en je kinderen verzeker je vaak gratis mee.

Geniet van je zwangerschap

De periode dat je zwanger bent, hoort een mooie periode te zijn. Probeer daarom te genieten van elk moment en bespaar ook zeker niet op deze periode. Denk je extra zorg nodig te hebben tijdens je zwangerschap? Houd hier dan rekening mee als je een zorgverzekering afsluit.

Reageer op artikel:
Een zorgverzekering afsluiten als (aanstaande) moeder: handige tips
Sluiten