Petra
Petra Opvoeding 29 Sep 2018

Leren fietsen – spannend voor kind én ouder!

Een kind leren fietsen is voor ouders een goede oefening in het leren loslaten. Nee, je kunt niet de rest van je leven achter je fietsende kind aanrennen om te controleren of alles veilig is. Ikenmama vloggers en bloggers Kim, Caroline en Petra weten daar alles van en delen graag hun ervaringen met al die andere (over)bezorgde ouders!

Op de fiets naar school

“Mam, mogen wij voortaan naar school fietsen als wij straks weer thuis zijn?” hoor ik (Caroline) de tweeling op de achterbank vragen op onze weg terug van vakantie.

Ik antwoord “ Ja… maar ik weet niet of we dit gelijk vanaf de eerste dag doen.” Ik wil niet gelijk hun enthousiasme de kop indrukken maar probeer wel de juiste verwachting te scheppen. Mijn man kijkt mij begripvol aan. Ik vraag me af of het een verstandige keuze is om hiermee gelijk te starten. Als je een tweeling veilig wilt leren fietsen is het prettig als zowel papa als mama mee kunnen fietsen. Ook al vind je dat leuk om te doen, vraagt het toch de nodige inzet. De eerste keren heb ik als zenuwslopend ervaren omdat ze niet alleen onzeker zijn van zichzelf maar zich vaak ook nog laten afleiden door hun broer die vlakbij fietst.

Oefenen, oefenen, oefenen

Al meerdere malen hebben de jongens de route naar school geoefend op hun stevige Popal fietsjes, de één met zijn hippe matzwarte uitvoering, de ander met zijn legergroene . Het resultaat is dat de jongens goed hun evenwicht kunnen bewaren, vlot kunnen trappen en weten hoe ze moeten remmen. De Popal Cooper Jongensfiets heeft zowel een knijprem als terugtrap rem. De knijprem kwam goed van pas toen mijn oudste zoontje nog niet voldoende controle had om de steile brug van school af te rijden. In een reflex wist hij zichzelf met de handrem tot stilstand te brengen. Wat een opluchting was dat!

We besluiten nog een paar keer te oefenen voordat we dagelijks de drukke route in Delft naar school toe fietsen.
Het fietsen zelf gaat al redelijk goed maar we beseffen dat we de jongens moeten leren om rekening te houden met hun omgeving, de drukke stad en het omliggende verkeer. Focus houden is hierbij een uitdaging want ze laten zich graag afleiden door andere fietsers, de eendjes in de grachten, de trappers van hun fiets, hun broer en…what else!

Fietsen en opletten tegelijk…

Als ik mijn zoon steeds verder van de stoep af zie rijden, voel ik de spanning alweer stijgen tot aan mijn nek. Ik vraag mij af of de tegenligger er voorbij kan of en roep “naar de kant fietsen Jerom!!” Nietsvermoedend staart hij naar zijn fietsbel en dan..net op tijd rijdt hij naar de kant. Als we zo’n uurtje gereden hebben, besef ik dat de jongens het fietsen wel beheersen maar dat focus houden op de weg nog wel enige aandacht vraagt.

Ik besluit dat ze er klaar voor zijn om naar school te fietsen maar wél onder begeleiding van papa en mama. We bouwen dit op met een paar dagen per week, stap voor stap. De jongens springen een gat in de lucht van blijdschap als ze dit horen. Onze missie is volbracht!

Kinderfiets kopen

Aan alle ouders zou ik willen adviseren eerst stil te staan bij de hoogte van de fiets voordat je een fiets koopt. Enthousiast als ik was, kocht ik op de groei een 18 inch fiets, die na levering veel te hoog bleek te zijn voor mijn
5-jarige zoon. Daarom raad ik aan altijd eerst de Bigline XL winkel of andere speciaalzaak te bezoeken om tevoren
de fiets te testen. Deze grote winkel heeft zelfs een indoor fietspad waarop je kind een proefritje kan maken. Mocht je voorkeur er toch naar uitgaan via de Bigline webshop te bestellen, weet dan dat de winkel handige zijwieltjes bij de Popal Cooper fiets mee levert.

Hoe ikenmama-vlogger Kim het leren fietsen van haar dochtertje (net 3) ervaart? Check haar vlog!

Iets minder hard is ook prima!

Ook ik (Petra) heb al heel wat zenuwslopende ervaringen met kids die leren fietsen:

Ik moedig haar keihard aan en probeer daarmee mijn eigen angst te overstemmen: mijn dochter van 6 heeft een nieuwe fiets. En mijn dochter is nergens bang voor. Dus lekker rustig een stukje fietsen zit er niet in. Voordat ik goed en wel op de fiets zit is zij al een halve kilometer op weg. En zie haar dan nog maar eens in te halen… Hijgend en puffend (goed voor de conditie!) race ik achter haar aan, terwijl ik alle gevaren om haar heen in de gaten hou. Let op die auto! Oh nee, die scooter rijdt veel te hard! Pas op, die voetgangers willen oversteken! Als ik niet zo buiten adem was zou ik haar de waarschuwingen toeschreeuwen. Als ik eenmaal bij haar ben, staat ze grijnzend naast haar fiets: ‘Leuk he, mama, een rondje fietsen!’

Veiligheid voor alles

Tijdens zulke fietstochtjes is er slechts één ding waar ik troost uit put: aan haar fiets zal het niet liggen. Ze heeft namelijk sinds kort een stabiele, stevige fiets, waarop ze prima kan rijden. Op haar vorige fiets slingerde ze nog flink. Eerst dacht ik dat dat aan mijn dochter zelf lag, maar nu ik haar zie fietsen op haar nieuwe fiets van Popal zie ik duidelijk verschil. Ze was ook wel toe aan een nieuwe fiets: de vorige was inmiddels vierdehands. Haar beide broers hadden er al flink wat kilometers op gemaakt en we kochten ‘m tweedehands. En hergebruik is natuurlijk alleen maar goed. Zeker wanneer zo’n beginnende fietser nog regelmatig valt, waardoor er weer schade is. Schade aan een oude fiets is toch altijd minder erg dan aan een nieuwe. Toch besef ik nu dat zo’n nieuwe fiets ook voordelen heeft. Je wilt je kind toch het liefst zo veilig mogelijk de weg op laten gaan?

Voeten op de grond

Om veilig te kunnen fietsen is het belangrijk om een ding goed in de gaten te houden: kan je kind met de voeten op de grond? Stoppen wordt namelijk een stuk lastiger wanneer dit niet het geval is. Bij het afremmen neemt de stabiliteit af, de fiets begint te wiebelen, en de kans dat je kind opeens aan de verkeerde kant van de weg rijdt is groot. Zulke gevaarlijke situaties wil je natuurlijk voorkomen. Net als Caroline merkte ik dat het niet handig is om fietsen op de groei te kopen. Met behulp van onderstaand overzicht kun je globaal bekijken welke maat het beste past bij jouw kind:

• 2,5 – 4 jaar oud: 12 inch fietsbanden
• 4 – 6 jaar oud: 16 of 18 inch fietsbanden
• 6 – 8 jaar oud: 18 of 20 inch fietsbanden
• 8 – 11 jaar oud: 20 of 22 inch fietsbanden
• 12 jaar en ouder: 24 of 26 inch fietsbanden

Je kind op de fiets: durf jij het aan?

Naast het feit dat kinderen vaak het liefst zo hard mogelijk fietsen, herkennen wij alle drie de gevaren van het verkeer. Hoe goed je kind ook kan fietsen, al die gevaren van andere verkeersdeelnemers kun je natuurlijk niet uitbannen. Houd er ook rekening mee dat kinderen snel afgeleid raken. De meeste kinderen zijn pas vanaf een jaar of 8/9 in staat om echt goed op de weg te blijven letten. Gaat je kind alleen de weg op? Zorg er dan voor dat het gaat om een bekende route, die je eerder al samen hebt gereden. Zo komt je kind niet voor verrassingen te staan.

Ben jij net als wij zo’n overbezorgde moeder die stiekem doodsangsten uitstaat wanneer je kind op de fiets stapt. Of heb jij er juist helemaal geen moeite mee? Laat hieronder een reactie (of een goede tip! ;)) achter.

Reageer op artikel:
Leren fietsen – spannend voor kind én ouder!
Sluiten