Petra
Petra Opvoeding 5 Jun 2019

Waarom voor je kind voorlezen zo belangrijk is

‘En toen leefden ze nog lang en gelukkig!’ Ik weet nog goed hoe mijn vader vroeger voor het slapengaan een verhaaltje aan me voorlas. Het duurde vaak maar een paar minuten, maar ik herinner me dat ik er altijd van genoot. Voorlezen blijkt nu ook nog eens heel veel voordelen te hebben, zelfs wanneer je kinderen stiekem al oud genoeg zijn om zelf te lezen.

1. Positief effect op het empathisch vermogen

Ik kon me vroeger levendig voorstellen dat Roodkapje een beetje bang was in het donkere bos. Bij het idee alleen al liepen de rillingen over m’n rug. Uit onderzoek blijkt dat dat inlevingsvermogen ook in het echte leven heel nuttig is. Je kunt anderen beter begrijpen wanneer je empathie hebt, wanneer je begrijpt waarom iemand iets doet. Meeleven met de hoofdpersoon in een verhaal is een uitstekende manier om het eigen inlevingsvermogen te vergroten.

2. Even ontspannen!

Een boek lezen is een goedkope en simpele manier om te ontspannen. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Zit je kind even niet zo goed in z’n vel? Een boek lezen kan helpen om even te ontsnappen uit de waan van de dag. Een goed boek zorgt ervoor dat je even aan niets anders meer denkt dan aan dat boek. Is je kind overprikkelt? Geef hem of haar de ruimte om lekker op de bank of in een hoekje te kruipen, met een goed boek. En het allerleukste is natuurlijk om samen op de bank te kruipen, zodat je je kind kan voorlezen uit zijn of haar lievelingsboek!

3.Tijd voor elkaar

Of het verhaal dat je voorleest nu wel of niet leuk of spannend is, is misschien nog niet eens het belangrijkste. Belangrijker is het moment dat je met elkaar deelt. Er is even aandacht voor elkaar, zonder afleiding. Geniet van die momenten!

4. Positief effect op de schoolresultaten

Hoe meer je kind leest of voorgelezen wordt, hoe groter zijn of haar woordenschat zal worden. Een grote woordenschat zorgt ervoor dat je kind op school beter mee kan komen. En dat geldt niet alleen bij vakken zoals taal of spelling. Ook in andere vakken speelt taal namelijk een grotere rol dan je misschien denkt. Om een verhaaltjessom goed te begrijpen, is taal bijvoorbeeld van groot belang.

5. Verhogen van de concentratie

Ik las laatst een onderzoek waaruit naar voren kwam dat een volwassene gemiddeld 200 keer per dag op z’n mobiel kijkt. Tweehonderd keer! Vaak gebeurt dit tussendoor. Terwijl je eigenlijk druk bezig bent met andere dingen, laat je je toch steeds weer afleiden door dat apparaat. En dat terwijl een goede concentratie juist bijdraagt aan goede resultaten! (Voor)lezen kan je kind helpen om zijn of haar concentratie te verhogen. Daar kan het later veel baat bij hebben!

6. Meer zelfvertrouwen

Een indirect gevolg van veel (voor)lezen is de ontwikkeling van meer zelfvertrouwen. Door het (voor)lezen weet en leert je kind meer, waardoor zijn of haar zelfvertrouwen flink kan groeien. Hoe leuk is het als je als kind aan de juf de betekenis van een heel moeilijk woord kan uitleggen?

7. Lezen is besmettelijk

Over het algemeen geldt dat wanneer ouders veel (voor)lezen, hun kinderen ook veellezers zullen worden. In veel geval kent het leesplezier een dip tijdens de puberteit, maar na die periode zal het leesplezier in de meeste gevallen gewoon weer terugkomen. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

papa leest kind voor

De beste voorleestips

Hoewel voorlezen erg leuk kan zijn, is het soms ook best een opgave om de aandacht van je kind vast te houden. Houd er rekening mee dat baby’s en peuters al na een paar minuten moe zijn van het voorlezen en afgeleid raken. Laat je hier niet door ontmoedigen. Zelfs van die paar minuten kunnen ze al genieten en wat opsteken! Kleuters en wat oudere kinderen kunnen helemaal opgaan in een verhaal en dat is natuurlijk mooi om te zien. Om het voorlezen zo leuk mogelijk te maken zijn er handige voorleestips die je kunt gebruiken.

1. Varieer in leesvoer

Sommige kinderen houden van spannende verhalen, terwijl andere weer veel liever lezen over auto’s of techniek. Zorg voor afwisseling in de boeken die je voorleest. Zo maakt je kind niet alleen kennis met allerlei soorten boeken, maar leert hij ook snel veel verschillende woorden.

2. Elke dag 15 minuten

Maak er een gewoonte van om iedere dag ongeveer 15 minuten voor te lezen. Langer mag natuurlijk ook ? Het kan best lastig zijn om dit als nieuwe gewoonte ingesleten te krijgen. Het is handig om er een vast moment van de dag voor te pakken, zodat het voorlezen gewoon mee kan in de routine. Kies bijvoorbeeld het moment tussen het tandenpoetsen en het naar bed gaan.

3. Wees niet bang voor moeilijke woorden

Het kan zijn dat je de neiging hebt om moeilijke woorden uit de tekst tijdens het voorlezen weg te laten of te vervangen, omdat je denkt dat je kind die woorden toch niet begrijpt. Dat is jammer! Vaak kan je kind uit de context van het verhaal namelijk wel opmaken wat zo’n moeilijk woord ongeveer betekent. En leert je kind dus zomaar weer een nieuw woord. Je kunt ook aan je kind vragen of hij of zij weet wat het moeilijke woord betekent. Wanneer hij het niet weet, kun je de betekenis uitleggen. En wanneer hij het wel weet, is dit natuurlijk weer een goede opsteker voor z’n zelfvertrouwen!

4. Herhaling is goed

Misschien dat je je uiterste best doet om steeds met een nieuw, origineel verhaal op de proppen te komen. Maar bij kinderen werkt herhaling vaak juist beter. Het is niet voor niets dat veel jonge kinderen een lievelingsboek hebben, dat ze keer op keer voorgelezen willen krijgen. Door boeken vaker voor te lezen, wordt het woord- en verhaalbegrip van je kind verbeterd. Herhalen is dus helemaal niet erg!

De bibliotheek is een uitkomst

Vind je het lastig om te beoordelen wat je kind leuk vindt? Heb je eigenlijk helemaal geen ruimte om al die boeken op te bergen? Of vind je al die boeken stiekem veel te duur? Voor al deze situaties is één oplossing: de bibliotheek! Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden en dan voor een bepaalde periode (vaak 3 weken) een aantal boeken mee naar huis nemen. Daarnaast hebben bibliotheken tegenwoordig ook steeds meer kinderactiviteiten, waaraan je kind (bijna) gratis mee kan doen. Denk dan bijvoorbeeld aan voorleesmiddagen, of een lesje programmeren voor peuters (ja, dat bestaat echt en is superleuk!). Zo heb je een gratis middagje uit én een tas vol boeken om mee naar huis te nemen op de koop toe. Voorlezen maar!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Waarom voor je kind voorlezen zo belangrijk is
Sluiten