Zo maak je je huis kindveilig
De eerste paar maanden kan je baby nog weinig. Het moment dat je kindje in beweging komt alleen sneller dan je misschien denkt. Voor je het weet kruipt je kleine over de vloer van de woonkamer. Het is belangrijk om voor die tijd al te hebben gezorgd voor een kindveilig huis. Zo kun je ongelukken voorkomen en kan je je kindje met een gerust hart op onderzoek uit laten gaan.
Wanneer moet je huis babyveilig zijn?
Kan je kind kruipen? Dan weet het ook hoe hij of zij bij de interessante kabel in de hoek, of die mooie grote knop op de stereo moet komen. Ouders denken vaak dat ze het wel op tijd in de gaten zullen hebben wanneer hun kind in beweging komt. Maar dit gaat meestal sneller dan je denkt! Vanaf het moment dat je kleine zich kan omrollen, zal het moment dat hij zich leert voortbewegen ook snel aanbreken. Wanneer de nieuwsgierigheid sterk genoeg is, zal je kleine wel een manier vinden om bij die interessante plek te komen. Houd er daarom rekening mee dat je kindje vanaf een maand of vijf in beweging komt. Zorg dat je voor die tijd je huis kinderveilig hebt gemaakt!
Beveiligen van de stopcontacten
Een belangrijke eerste stap in het kindveilig maken van je huis is het beveiligen van alle stopcontacten. Dit kan op drie verschillende manieren.
Afdekplaatjes
De goedkoopste oplossing: afdekplaatjes op de stopcontacten. Het plaatje heeft een plakstrip, waarmee je het op het stopcontact kan plakken. Een afdekplaatje heeft een speciaal mechanisme, die ervoor zorgt dat de gaatjes worden afgedekt zo gauw de stekker uit een stopcontact wordt gehaald. Zo kunnen de vingertjes van je kindje er dus niet in komen. Let er wel op dat je afdekplaatjes niet kan gebruiken bij stopcontacten waar heel zware apparaten op zijn aangesloten. Bij zulke apparaten, zoals de wasdroger of wasmachine, kan bij gebruik het afdekplaatje heet worden en smelten. Dit levert brandgevaar op.
Stopcontactpluggen
Een vaak iets minder praktische oplossing: losse pluggen steken in stopcontacten die niet worden gebruikt. Heb je een stopcontact gebruikt? Dan stop je na gebruik de pluggen er weer in, zodat je kindje de vingers er niet in kan steken. Wil je het stopcontact gebruiken? Dan pulk je de pluggen eruit, of trekt deze eruit met een bijgeleverd zuignapje. Deze werkwijze heeft een belangrijk risico: je kunt snel vergeten die pluggen er weer in te steken na gebruik van een stopcontact. Ook zijn kinderen soms handig genoeg om de pluggen er zelf uit te pulken.
Kindveilige contactdozen
De meest veilige manier om stopcontacten te beveiligen, is om alle wandcontactdozen te vervangen door kindveilige exemplaren. Bij deze wandcontactdozen zitten er in de gaten pluggen, die alleen van wijken weten wanneer beide pluggen tegelijk worden ingedrukt. Dit is voor een kindje praktisch onmogelijk, dus dit is een zeer veilige oplossing. Houd bij deze manier echter wel rekening met flinke kosten!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Veranker meubels
Een boekenkast is in de ogen van je kind een geweldig klimobject. Ook tafels en stoelen zijn geliefde klimmeubels. Op zich is een beetje oefenen natuurlijk geen probleem, maar je moet er toch niet denken dat je kindje een gevulde boekenkast over zich heen krijgt? Zorg er daarom voor dat grote en zware meubels verankerd worden tegen de muur. Dit kun je heel makkelijk zelf doen, met behulp van metalen hoekstukken die je bij iedere doe-het-zelfzaak kunt aanschaffen. Bevestig de ene kant van het hoekstuk aan de muur (boor een paar gaten en zorg voor pluggen daarin) en de andere kant aan het meubel. Zo weet je zeker dat er geen grote ongelukken kunnen gebeuren.
Beveilig de deuren
Ik weet nog goed dat ik als zesjarige mijn vingers tussen de deur van de woonkamer kreeg. Eerst de schrik, toen de pijn en toen zette ik het op een brullen. Ik had een flinke kneuzing, maar gelukkig niets gebroken. Maar natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat je kind in zo’n situatie terecht komt. Deurbuffers kunnen handig zijn. Deze zorgen ervoor dat de deur alleen gesloten kan worden wanneer deze rustig wordt dichtgedaan. Wanneer de deur wordt dichtgegooid of dichtgeslagen, blokkeert de buffer en voorkomt zo dat de deur helemaal sluit. Dat kan dus heel wat zere vingers schelen! Let ook op de andere kant van de deur, het gedeelte met de scharnieren. Ook hier kunnen kindervingertjes namelijk makkelijk tussen komen. Dit kun je voorkomen door een deurspleetbeveiliger te installeren. Deze strip, van metaal of kunststof, bevestig je voor de spleet tussen deur en deurpost. Nog een tip: door de deurklinken verticaal in plaats van horizontaal te bevestigen, wordt het voor kleine kinderen lastiger om de deuren te openen. En een haakje bovenaan de deur waar ze echt niet door mogen is natuurlijk een goedkope en snelle oplossing.
Raambeveiliging voor je kind
Het is van groot belang dat de ramen van de bovenverdieping(en) goed beveiligd zijn, om te voorkomen dat je kind eruit valt. Er zijn verschillende typen raambeveiliging beschikbaar. Zo kan je de standaard draaisluitingen van de ramen vervangen voor draaisluitingen met een slot. Om ze te kunnen gebruiken moeten die eerst met een sleutel geopend worden. Dit is voor een jong kind bijna ondoenlijk, dus erg veilig. Toch kunnen er nog steeds gevaarlijke situaties ontstaan wanneer het raam openstaat. Met een speciale raambeveiliger voorkom je dat het raam verder dan tien centimeter geopend kan worden. Zo weet je zeker dat je kind er niet uit kan vallen. Overigens hebben veel raambeveiligers wel een optie om de ramen toch verder open te zetten. Hier is dan wel altijd een extra handeling nodig, zoals het omdraaien van een sleutel. Let bij de ramen ook op de raamdecoratie. Touwtjes van bijvoorbeeld lamellen of luxaflex kunnen levensgevaarlijke situaties opleveren. Zorg dat je touwtjes uit het bereik van je kind houdt, maar kies bij voorkeur voor raamdecoratie zonder touwtjes.
Verzacht de hoekjes
Leren kruipen en lopen gaat met vallen en opstaan. Je kind zal dus regelmatig vallen. Dit is niet erg, zolang er geen scherpe punten of hoeken in de buurt zijn. Plaats daarom beschermhoekjes op de hoeken van bijvoorbeeld de eet- en salontafel en de kinderstoel. De beschermhoekjes zijn meestal vast te maken met bijgeleverde lijm, waardoor het mogelijk wordt om de hoekjes makkelijk te verwijderen wanneer je kindje groot genoeg is. Je hoeft dus niet bang te zijn voor beschadiging van je meubels.
Vergeet het traphekje niet!
Last but not least: het traphekje. Plaats bij voorkeur een traphekje onder- en een traphekje bovenaan de trap. Zo kan je kind niet stiekem naar boven klimmen, maar ook niet naar beneden vallen. Jonge kinderen zijn vaak gefascineerd door de trap. Houd er dus rekening mee dat je zult moeten opletten dat ze een manier vinden om er toch op te komen.