Petra
Petra Opvoeding 20 Mar 2018

Verschil salaris man en vrouw – al van kinds af aan!

Er zitten verschillen in hoogte van de salarissen van mannen en vrouwen. Dit is al uit meerdere onderzoeken gebleken en al langer bekend. Momenteel is er slechts één leeftijdscategorie waarin vrouwen meer verdienen dan mannen en dan gaat het om de groep rond de 24 jaar. In deze periode zijn de meeste vrouwen klaar met studeren en volop aan het werk, terwijl de mannen nog druk zijn met het studentenleven. In alle overige leeftijdscategorieën verdienen mannen meer dan vrouwen. En, heel erg; dit blijkt zelfs te gelden voor kinderen!

Jongen krijgen meer zakgeld

Deloitte deed onlangs naar de hoeveelheid zakgeld die kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar gemiddeld per maand krijgen. Wanneer zij hun zakgeld overgemaakt krijgen, ontvangen jongens gemiddeld 19,20 euro. Meisjes slechts 17,94 euro. Wanneer de kinderen hun zakgeld contact krijgen, is het verschil nog groter. Jongens krijgen gemiddeld 14,97 euro per maand en meisjes krijgen 12,16 euro. Een flink verschil dus. Overigens is dit verschil er al langer, want ook uit oudere onderzoeken kwam de ongelijkheid al naar voren. Toch is er nog steeds geen eenduidige verklaring voor het verschil.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

besparen kinderen kortingscode

Vrouwen slechte onderhandelaars?

Tot voor kort werd altijd aangenomen dat vrouwen minder vaak over hun salaris onderhandelen dan mannen, waardoor dit verschil in loon ontstond. Uit recent onderzoek bleek dit echter helemaal niet zo te zijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen flink onderhandelen over hun salaris, maar uiteindelijk krijgen vrouwen die felbegeerde loonsverhoging gewoon niet. Hoe dit komt is onduidelijk. Maar blijkbaar spelen deze oorzaken dus al vanaf jonge leeftijd een rol.

Zo voorkom je verschil in lonen

Een eerste stap om die verschillen in loon op te lossen, is door je bewust te zijn van het patroon. Dit geldt ook al bij jonge kinderen. Het is geen probleem om een ouder kind meer zakgeld te geven dan een jonger kind. Maar zorg er wel voor dat ieder kind op dezelfde leeftijd ongeveer dezelfde hoeveelheid zakgeld krijgt. Volgens ander onderzoek onderhandelen jongens al op jonge leeftijd over hun salaris. Zo kijken ze je lief aan en beloven in ruil voor een goede verhoging wekelijks het gras te maaien. Meisjes hebben deze neiging minder. Het kan goed zijn om dit te stimuleren, want jong geleerd is oud gedaan. Wie weet krijgt jouw dochter het later op de werkvloer voor elkaar om die loonkloof te dichten en gewoon net zo veel te verdienen als mannen – of lekker nog een extra beetje meer 😉

Benieuwd naar ervaringen met zakgeld

Zijn jouw kids al oud genoeg om zakgeld te krijgen? Hoeveel krijgen ze? En, eerlijk: krijgt jouw zoon meer zakgeld dan je dochter? Of herken je het probleem over loonverschillen helemaal niet? Laat het nu weten via de comments. We zijn benieuwd!

Reageer op artikel:
Verschil salaris man en vrouw – al van kinds af aan!
Sluiten