Petra
Petra Zwangerschap 16 Sep 2016

Schokkende cijfers zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer

Zo’n vijftig jaar geleden moesten vrouwen die gingen trouwen verplicht stoppen met werken. De gedachte was namelijk dat deze vrouwen al snel zwanger zouden worden en hun tijd maar beter aan hun echtgenoot en kinderen konden besteden. Zulke ouderwetse gedachten spelen tegenwoordig gelukkig geen rol meer. Maar als je denkt dat vrouwen geen problemen op de werkvloer meer ervaren, juich je helaas te vroeg.

Ontluisterende cijfers zwangerschapsdiscriminatie

De afgelopen jaren heeft het College voor de Rechten van de Mens onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiscriminatie. Tussen maart 2012 en maart 2016 stuurde het College een enquête naar 2000 zwangere vrouwen, met de vraag of zij last hadden van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Van deze groep vrouwen vulde 50 procent (dus 1000 vrouwen) de enquête in. De resultaten waren ontluisterend: ruim 40 procent van de respondenten had last gehad van discriminatie vanwege de zwangerschap. Dit is ongeveer hetzelfde percentage als vier jaar geleden, wat betekent dat er op dit gebied helaas nog niets verbeterd is!

Voorbeelden zwangerschapsdiscriminatie

In een ideale wereld heeft een zwangerschap geen invloed op je carrière. In de praktijk is dat dus vaak nog heel anders. Een aantal voorbeelden die de ondervraagde vrouwen gaven:

  • Een arbeidscontract dat verlengd zou worden, werd na het bekend maken van de zwangerschap opeens toch niet verlengd;
  • Door de zwangerschap liep een aantal vrouwen een promotie mis;
  • Anderen kregen geen loonsverhoging vanwege hun gemelde zwangerschap;
  • Maar liefst 11 procent van de respondenten gaf aan afgewezen te zijn na een sollicitatiegesprek waarin duidelijk werd dat de sollicitante zwanger was of wilde worden.
zwangerschapsdiscriminatie werkvloer

Problemen aanpak zwangerschapsdiscriminatie

Net als bij andere vormen van discriminatie is ook zwangerschapsdiscriminatie niet altijd hard te maken. Een werkgever kan beweren dat hij een zwangere vrouw niet heeft aangenomen, omdat een andere sollicitant beter gekwalificeerd was. In zulke situaties is het lastig om de waarheid boven tafel te krijgen. Dit maakt het extra moeilijk om dergelijke mistanden aan te pakken. Daar bovenop komt nog eens het probleem dat niet alle vrouwen discriminerende situaties naar buiten durven te brengen, omdat ze bang zijn om hun kansen op een baan of hun carrière daarmee te schaden. Adriana van Dooijeweert, de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens hoopt echter dat dit onderzoek ervoor zal zorgen dat het probleem op de politieke agenda komt. Volgens haar is het hoog tijd dat de politiek komt met een actieplan om zwangerschapsdiscriminatie terug te dringen.

Bron: nrc.nl

Reageer op artikel:
Schokkende cijfers zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer
Sluiten