Top-5 leerzame apps voor kinderen
Kinderen zijn vaak gek op beeldschermen. Tegenwoordig kan de gemiddelde éénjarige al een heel eind weg swipen op de iPad en weet een tweejarige precies hoe hij YouTube tevoorschijn tovert op de telefoon van papa. Het wordt afgeraden om kinderen lang met beeldschermen bezig te houden, maar af en toe een kwartiertje op tablet of telefoon is geen probleem. Sterker nog; je kind kan er zelfs wat van leren! Hierbij onze top-5 leerzame apps voor kinderen.
1. Squla
Squla is een bekende aanbieder van lesmateriaal. Het wordt zelfs op veel scholen gebruikt als aanvullend lesmateriaal. De slogan van Squla is ‘Leuk leren’ en dat maakt de applicatie zeker waar. Je kind kan opgaven doen op de website van Squla, maar ook in de app zijn de meeste van deze oefeningen prima te doen. Wel belangrijk om te weten is dat je voor het gebruik van Squla een account nodig hebt. Zit je kind op een school of kinderopvang waar Squla gebruikt wordt? Dan kan hij of zij in de meeste gevallen tijdens schooltijden (8,30 – 15.00 uur) op het schoolaccount gratis gebruik maken van de mogelijkheden. Wil je ook na schooltijd of in het weekend toegang tot het materiaal? Dan is een betaald account noodzakelijk. Gelukkig is hierin veel variatie mogelijk: je kunt kiezen voor een voordelig jaarabonnement, maar ook een maand lidschap kiezen. Zo blijft het lekker flexibel en kun je, wanneer je kind er (even) zat van is het lidmaatschap ook weer opzeggen. Zet de app eventueel op een aparte telefoon, bijvoorbeeld met een E-Sim bij Simyo. Zo kan je kind naar hartenlust oefenen, en heb je je eigen telefoon gewoon voor jezelf!
2. Leer Mij Woorden
Wil jouw peutertje ook graag op de tablet? Download dan eens de app ‘Leer Mij Woorden’. Met behulp van deze app kan je kleine namelijk woorden leren. Er zijn twee verschillende manieren om dat te doen. Je kunt woorden leren met behulp van steeds een nieuw plaatje, van bijvoorbeeld een koe of varken. Wanneer je kind op het plaatje tikt, klinkt er een stem die de naam van (in dit geval) het dier op het plaatje uitspreekt. Je kindje kan dan vervolgens zelf proberen het woord goed uit te spreken. De tweede variant is een ‘Raad het plaatje’. Deze variant is geschikt voor kinderen die hun weg al weten in het eerste spel. In dit tweede spel worden er steeds vier afbeeldingen getoond, waarbij een stem bijvoorbeeld zegt ‘Waar is de appel’. Je kindje moet dan vervolgens op het plaatje van de appel tikken, om door te kunnen naar de volgende opgave. De app ‘Leer Mij Woorden’ is gratis te downloaden in de App Store en Play Store, maar houd er dan wel rekening mee dat je kind alleen kan oefenen met de categorie ‘dieren’. Je kunt de app uitbreiden met andere categorieën door éénmalig 3,49 te betalen. Als je kind de app leuk vindt is die uitbreiding echt de moeite waard. Dan kan je ukkie ook oefenen met bijvoorbeeld voertuigen, fruit en kleuren.
3. Reken Tafel Spel
Vanaf groep 3 gaat je kind de tafels leren. Het leren van die tafels vormt een belangrijke basis voor de toekomstige rekenkunsten van je kind. Daarom is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Het opdreunen van tafels is alleen heel saai, waardoor de meeste kinderen niet zoveel zin hebben om te oefenen. Gelukkig zijn er manieren om het leren van die tafels wat leuker te maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de app ‘Reken Tafel Spel’. De app laat steeds een afbeelding zien, met daaronder een som. Je kind kan vervolgens uit vier antwoordopties kiezen. Het doel is natuurlijk om het juiste antwoord te kiezen. De app is eigenlijk heel simpel, maar wel doeltreffend omdat het het oefenen van de tafels voor je kind een stuk leuker maakt. Ook de prijs is overigens prettig. De tafels van 1 tot en met 6 kan je kind gratis oefenen. En voor ruim een euro kunnen ook de tafels van 7 en 12 geoefend gaan worden.
4. Dr. Panda
Houd je kind van afwisseling? Peuters en kleuters zullen erg genieten van Dr. Panda. En hun ouders overigens ook, want met Dr. Panda zijn ze wel even zoet! De ontwikkelaars achter Dr. Panda brengen namelijk steeds weer nieuwe uitbreidingen uit voor deze app, die geschikt is voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud. In de app leert je kind spelenderwijs allerlei nieuwe vaardigheden. Nummers herkennen bijvoorbeeld, en tellen van 1 tot 10. Maar ook het alfabet komt uitgebreid aan bod: het leren herkennen van de letters, de juiste volgorde en de juiste uitspraak. Ook van een spelletje ‘zoek de verschillen’ leert je kind ongemerkt meer dan je denkt. Zulke creatieve uitzoekklusjes verbeteren het probleemoplossend vermogen en de cognitieve vaardigheden. De app van Dr. Panda is beschikbaar via de App Store en in principe gratis, maar er zijn heel veel in-app aankopen mogelijk. Het is handig om uit te zoeken waar de interesses van je kind liggen, zodat je op basis daarvan eventuele uitbreidingen aanschaft. Ook een abonnement nemen behoort overigens tot de mogelijkheden. Dan ontvang je bijvoorbeeld maandelijks nieuwe updates en uitbreidingen, zodat je kind weer verder kan met nieuwe onderdelen.
5. TinyTap
TinyTap is een app die ook door veel docenten gebruikt wordt. Het is namelijk een applicatie die diverse mogelijkheden biedt, doordat je als gebruiker zelf nieuwe spellen kunt maken en alle gemaakte spellen zijn vrij toegankelijk. Zo kan je kind bijvoorbeeld de Engelse termen voor kledingstukken oefenen, leren wat democratie nou precies is, of een interessante muziekquiz doen. Je kunt zoeken op onderwerp, of je laten verrassen door gewoon door de lijst met spelen te scrollen. Ook leuk; zelf een game of quiz ontwerpen! Dit kan voor wat oudere kinderen een mooie manier zijn om te laten zien dat ze de lesstof hebben begrepen. Om TinyTap te kunnen gebruiken, dien je eerst kosteloos een account aan te maken. Daarna kun je spellen spelen; op de laptop, maar ook via de app. Zelf een spel ontwerpen kan alleen via de app. Extra leuk is dat de game, als je er tevreden mee bent, gedeeld kan worden op sociale media. Zo kan je kind z’n eigen game laten spelen door anderen!