5x het gedrag van je peuter verklaard
Je peuter wordt een persoonlijkheid met een eigen mening. Soms wordt hij zelfs bazig en vertelt jou waar je moet zitten, welke broek hij aan wil of wat hij wil eten. Luid en duidelijk dus! Maar als het gaat om communiceren over complexe emoties en gedachten, moet je peuter echt nog wel veel leren. Dit betekent dat jij regelmatig moet proberen te interpreteren wat hij nu precies wil zeggen met zijn gedrag. Handig: 5 keer het gedrag van je peuter uitgelegd en handreikingen voor het opvoeden.
1. Je peuter wil je niet aankijken
Dit betekent kortweg dat je kleine zich schaamt. Wanneer baby’s je blik ontwijken, betekent dit dat ze simpelweg te veel prikkels hebben gehad en even pauze nodig hebben. Rond hun tweede verjaardag verandert dit. Dit is de tijd waarin je peuter leert om emoties over het eigen zelfbewustzijn te voelen, zoals schaamte. Je kind weet bijvoorbeeld dat je boos zal zijn wanneer hij je mooie vaas heeft laten vallen. Het ontwijken van je blik geeft aan dat je kind zich realiseert dat hij of zij je teleurgesteld heeft. De beste manier om hiermee om te gaan is door duidelijk en kort aan te geven wat je kind niet goed heeft gedaan, zoals ‘We scheuren geen boeken kapot’, ‘We gooien geen bal in de buurt van de vaas’ enzovoort. Help hem of haar daarnaast ook zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Plak samen de gescheurde pagina’s, of verzamel samen de stukken van de vaas. Het is goed dat je kleine weet dat iedereen wel eens fouten maakt, en dat je in zulke situaties stappen kunt ondernemen om de schade te beperken.
2. Je peuter wil al zijn knuffels in bed houden
Als je peuter per se al zijn knuffels in bed wil hebben, kan dit een signaal zijn van angst. Het is nog niet zo lang geleden dat je baby z’n knuffellapje in z’n knuistje hield als hij ging slapen. Nu wil hij het liefst zo veel mogelijke troostende dingen meenemen naar bed. Zelfs als dat betekent dat je peuter zelf eigenlijk niet meer in bed past! Toch is het begrijpelijk, want op deze leeftijd wordt de fantasie van je kind ontwikkeld. Hij kan hierdoor last krijgen van nachtmerries en opeens bang zijn voor monsters onder het bed of in de wc. Door herkenbare dingen dichtbij te houden voelt je kind zich zekerder als hij in slaap valt en als hij midden in de nacht wakker wordt. Het is belangrijk om serieus met de angst van je kind om te gaan. Die monsters uit z’n fantasie lijken levensecht. Je kan samen gaan kijken onder het bed of in de wc, om te bewijzen dat er geen monsters zitten. De kans is alleen groot dat je kind niet overtuigd raakt en denkt dat jij de monsters simpelweg niet ziet. Beter is het daarom om hem of haar zich maar gewoon met al die troostende knuffels te laten omringen. Ben je bang dat je kleine echt het bed uitrolt omdat het zo druk is? Help hem dan bij het nemen van eigen beslissingen door bijvoorbeeld te vragen welke drie knuffels en twee boekjes hij vanavond mee neemt in bed.
3. Je peuter verandert in een verwend kreng
Je altijd zo vrolijke, ongecompliceerde 2-jarige verandert plotseling in een verwend kreng met bijbehorende humeurigheid. Een onprettige verandering! Het is echter belangrijk om je te realiseren dat het vervelende gedrag waarschijnlijk een reactie is op de huidige situatie. Het is geen definitieve verandering in persoonlijkheid! Op deze leeftijd is het vaker een signaal dat je kind gewoon even niet zo lekker in z’n vel zit. Hij wil je gewoon duidelijk maken dat hij zich verveelt, moe is of aandacht nodig heeft. Het is daarom goed om in zo’n situatie te proberen uit te vinden wat er aan de hand is. Komt het gedrag door verveling? Haal dan de poppen of Lego tevoorschijn en speel samen. Of ga gezellig samen knutselen of naar het park, om lekker te ravotten. Overigens kan ook een time-out soms een goede optie zijn. Je peuter moet namelijk wel leren dat er betere manieren zijn om jouw aandacht te krijgen. Door je kind een paar minuten op een rustig plekje neer te zetten, geeft haar een duidelijke boodschap dat haar gedrag niet gewaardeerd wordt. Gun je kind die rust en tijd en laat het daarna los. Tijd om samen iets leuks te doen!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
4. Je peuter schreeuwt omdat hij op z’n broodje moet wachten
Baby’s worden ongeduldig geboren, omdat dit de beste manier is om te overleven. Ze schreeuwen en huilen dat ze nu eten willen, een schone luier nodig hebben of geknuffeld willen worden. Begrijpelijk dat ook voor je peuter geduld opbrengen nog best lastig is. Hoewel ze de afgelopen jaren al flink gegroeid is, valt er nog een hoop te leren! De prefrontale cortex, het gebied in de hersenen dat zorgt voor zelfbeheersing maakt pas de grootste ontwikkeling door als je kind tussen de 2 en 7 jaar oud is. Dus ook de capaciteit om geduldig te zijn moet nog flink ontwikkeld worden! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij zomaar direct alles moet doen wat je peuter wil. Laat in plaats daarvan weten dat je het verzoek hebt gehoord en dat je daar zo snel mogelijk mee zal helpen. Bouw daarna langzaam de tijd op tussen dat zeggen en het daadwerkelijk doen. Neem je kind daarbij mee in het proces door te vertellen welke stappen je onderneemt. Vertel bijvoorbeeld dat je eerst de afwas afmaakt, dan je handen afdroogt, de koelkast opent en vervolgens drinken voor hem of haar zal pakken. Op deze manier help je je kind bij het leren van geduld. Een nuttige eigenschap waar je kind ook later nog flink baat van kan hebben!
5. ‘Nee, dat is mijn mama!
Lijkt je kindje de hele dag door aan jou vastgeplakt te zitten? Dat kan een signaal zijn dat hij of zij niet genoeg aandacht van je krijgt, bijvoorbeeld omdat je veel werkt of omdat er net een broertje of zusje geboren is. Na zo’n grote verandering is de kans op bezitterigheid groot. Je kind roept bijna continu ‘Van mij! Van mij! Van mij!’, of dat nu over z’n speelgoed gaat of over jou. Dit kan irritant zijn, maar eigenlijk is het een goed teken. Het betekent namelijk dat je peuter vooruitgang boekt in de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid. In deze fase hangt zijn beeld van zichzelf sterk samen met de waardevolle dingen in zijn leven; zoals jij! Geef je kind daarom een extra knuffel en vertel hem dat jij natuurlijk van hem houdt. Leg daarnaast ook af en toe uit dat dit niet betekent dat hij niet hoeft te delen. Ja, je bent zijn moeder, maar dat wil niet zeggen dat je geen aandacht mag besteden aan andere kinderen. Leren delen is belangrijk!