Petra
Petra Zwangerschap 30 Apr 2020

5x de kinderkamer decoreren met een klein budget

Kleine kindjes worden snel groot! Voor je het weet past je baby niet meer in het wiegje en moet er een ledikantje komen. Maar al snel past je kindje ook daar niet meer in. Tijd voor een peuterbed! En dan lijken die babyroze gordijnen voor de ramen en dat schattige dekbedovertrek met roze hartjes opeens ook heel kinderachtig. En die commode is toch ook eigenlijk niet meer nodig? Kortom; er zijn van die momenten waarop je de boel het liefst helemaal op de kop zet. Maar dat moet dan natuurlijk wel net binnen je portemonnee  passen. Gelukkig kun je met een klein budget ook een groot effect bereiken, zolang je het goed aanpakt. Dit zijn vijf simpele manieren om de kinderkamer te decoreren, geschikt voor een klein budget!

1. Nieuwe dekbedovertrekken

Een bed neemt al gauw een paar vierkante meter van de slaapkamer in en mag dus met recht een eye catcher genoemd worden. En nee, natuurlijk wil je vijfjarige, stoere zoon niet meer onder een dekbed slapen met een motiefje met babykonijntjes. Een nieuw dekbedovertrek kan het aanzicht van de hele kamer veranderen. Is de kinderkamer bijvoorbeeld niet zo groot? Ga dan op zoek naar dekbedovertrekken in lichte kleuren en weinig motief. Met een dekbedovertrek in één lichte kleur, valt het bed minder op. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind juist wil dat het bed opvalt. Begrijpelijk, want je slaapt toch het lekkerst onder een dekbedovertrek van je favoriete voetbalclub, huisdier of auto? Een dekbedovertrek kan daardoor ook echt een leuk cadeau zijn voor de verjaardag van je kind. Kijk maar eens naar de leuke overtrekken op Smulderstextiel.nl. Voor jou is zo’n overtrek misschien maar een gebruiksvoorwerp, maar voor je kind kan het veel betekenen. Dus kun je beter het nuttige met het aangename verenigen. Jij blij, en je kind blij!

2. Andere gordijnen

Nog een lap stof die stiekem flink wat plaats inneemt in de kamer: het gordijn. Gordijnen zijn ideaal om mee te variëren als decoratie. Houd daarmee wel rekening met de slaapgewoonten van je kind. Weet je bijvoorbeeld dat je kind alleen goed slaapt als het echt donker is in de slaapkamer? Dan kun je dus beter niet kiezen voor gordijnen die veel licht doorlaten. Hoe leuk het motiefje ook is! Overigens kun je dan wel prima kiezen voor een combinatie van raamdecoratie. Bijvoorbeeld houten jaloezieën, in combinatie met lichte gordijnen met een leuk motief. Met behulp van de jaloezieën kun je het licht volledig buitensluiten, maar op donkere dagen is het sluiten van die leuke gordijnen vaak meer dan voldoende. Houd er bij het kiezen van raamdecoratie rekening mee dat slaapkamers regelmatig gelucht moeten worden. Het is dus praktisch wanneer je makkelijk bij het raam kunt, om het te openen of te sluiten.

3. Varieer met vloerbedekking

Tegenwoordig hebben de meeste mensen laminaat liggen op de vloeren in de slaapkamer. Laminaat is relatief makkelijk schoon te houden, waardoor de kamer minder snel stoffig wordt. Zeker wanneer je kind last heeft van allergieën of astma is het daarom aan te raden om geen vloerbedekking in de slaapkamer te leggen. Zo voorkom je dat het stof zich ongemerkt ophoopt in de zachte vloerbedekking. Ook met die vloerbedekking kun je overigens flink variëren. Het aanbod aan verschillende kleuren laminaat is tegenwoordig bijvoorbeeld heel groot. Of kies voor kliktegels met een bepaald motief. Vind je zo’n laminaatvloer toch wat kaal? Dan kun je natuurlijk altijd op jacht gaan naar een leuk kleedje. Er zijn hele schattige kleden te vinden, met grappige cartoon dieren. Of ga op zoek naar een speelkleed, waar je kind op kan spelen met autootjes of poppen. Ook zo’n kleed kan een leuk verjaarscadeautje zijn. En voor een klein prijsje kun je al een leuk en origineel kleed aanschaffen, terwijl je er de hele kamer een andere uitstraling mee kan geven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

4. Neutrale muren

Het komt vaak voor: aanstaande ouders krijgen te horen wat het geslacht van hun kindje is, en gaan daarna helemaal los in de kinderkamer. De traditionele kleuren (roze voor een meisje en blauw voor een jongen) worden nog steeds veel gebruikt. Wel worden er steeds vaker neutralere kleuren gebruikt, zoals pastelkleuren. Voel je de drang om de muren van de kamer roze of blauw te verven? Onderdruk die neiging dan wanneer je op de kleintjes let. Neutrale kleuren zijn voor de portemonnee vaak namelijk veel voordeliger. Je hoeft de kleuren dan namelijk minder snel aan te passen. Voordeliger is het om te kijken naar wat je eventueel op en aan de muren hangt. Een mooie ingelijste tekening, of een vrolijk schilderij kunnen echte sfeerbepalers zijn in de kamer. Een trend die je momenteel ook veel ziet zijn origami figuren, gemaakt van hout, die je aan de muur kunt hangen. Doordat deze figuren niet massief zijn, geven ze een ruimtelijk effect, maar toch veel sfeer. Wil je de neutrale muren toch wat originaliteit meegeven? Verdiep je dan in de wereld van de muurstickers. Een muur vol wolkjes, hartjes, of levensgrote wilde dieren; er kan gigantisch veel. Wil je de stickers op een gegeven moment weer verwijderen? Houd er dan wel rekening mee dat het verwijderen oppervlakkige schade aan de muren kan geven, waardoor het allemaal net wat duurder uitvalt dan was gepland.

5. Alles uit de kast

Het loont de moeite om, voordat je begint met de inrichting van de kinderkamer, alvast na te denken over kastruimte. Al die kleding en dat speelgoed wil je toch het liefst netjes kunnen opbergen? Misschien heb je de neiging om daarom maar een grote linnenkast aan te schaffen. Op zich kan dat best praktisch zijn, want je kunt daar natuurlijk veel spullen in kwijt. Zo’n grote linnenkast neemt alleen ook heel veel ruimte in. Als de kinderkamer al niet zo groot is, is dat natuurlijk wel erg jammer. Kijk daarom vooral even verder dan de (dure) linnenkast. Er zijn tegenwoordig namelijk heel wat leuke en originele opbergsystemen te vinden. Kies bijvoorbeeld voor een open vakkenkast, waarbij je de vakken (gedeeltelijk) vult met stoffen lades. De open vakken in de kast geven een ruimtelijk effect, terwijl je door de lades toch heel wat opbergruimte creëert. In de babykamer is daarnaast een wandplank boven de commode erg handig. Wandplanken zijn er ook in allerlei soorten, maten en uitvoeringen, maar ze zijn allemaal even praktisch. Het is dé plek om luiers, Sudocrem en babyolie neer te zetten, zodat je niet hoeft te bukken wanneer je een schone luier voor je baby wilt pakken. En is je kindje die schattige Nijntje wandplank ontgroeid? Dan heb je voor een klein bedrag zo een ander exemplaar. Zo wordt variëren met decoratie in de kinderkamer wel heel erg leuk! 


Reageer op artikel:
5x de kinderkamer decoreren met een klein budget
Sluiten