Petra
Petra Wonen 24 Apr 2020

Beveilig je huis met een draadloos alarmsysteem

Er gaat niets boven veiligheid. Toch is beveiliging doorgaans niet het eerste waar men aan denkt bij een woning inrichten. Mooie meubels, comfortabel wonen, of een snelle internetverbinding, het zijn allemaal belangrijke overwegingen. Beveiliging is gewoon niet zo’n aantrekkelijk onderwerp. Het kan ook best confronterend zijn om na te denken over alle gevaren die op de loer liggen. Zet je angsten even aan de kant, en lees verder over de gevaren in en rond de woning. Het goede nieuws is dat we ook oplossingen bieden voor praktische huisbeveiliging die ook nog eens het wooncomfort kan verhogen!

Beveiliging buiten

Bij een woning beveiligen wordt vaak als eerste gedacht aan inbrekers, laten we daarom hier beginnen. Het aantal inbrekers daalt al meerdere jaren, dit betekent zeker niet dat je nu rustig achterover kunt leunen. Wat als de buren een draadloos alarmsysteem hebben, dan slaan ze die woning over en komen ze bij jou langs. Er zijn verschillende soorten draadloze alarmsystemen, in basis zullen ze verbonden worden met het lokale wifi netwerk. Dit kan direct, of via een centraal huisautomatiseringssysteem zoals de TaHoma van Somfy. Een voordeel is dat een centrale ‘bridge’ kan communiceren met diverse smart home apparaten. Zo kun je naast een alarmsysteem ook rolluiken, een hek, garagedeuropener of een smart lock op de voordeur koppelen. Veel huishoudens kiezen voor een IP camera voor buiten, daarbij moet je letten op zaken als een waterdichte behuizing, Full HD beeldkwaliteit en een betrouwbare verbinding met het netwerk. Een backup accu en lokale opslag biedt voordeel bij uitval van stroom of internet.

Naast alarmering speelt goede verlichting buiten een belangrijke rol in de beveiliging van de woning. Zorg dat toegangswegen goed verlicht zijn, continue of met een bewegingsmelder. Wanneer de verlichting wordt gekoppeld aan een centraal huisautomatiseringssysteem kun je ook notificaties laten verzenden wanneer de bewegingsmelder wordt geactiveerd.

Beveiliging buiten

Beveiliging binnen

Ook binnen in huis is beveiliging van belang. Enerzijds om indringers buiten de deur te houden, anderzijds om de veiligheid in huis te verhogen. Laten we beide toepassingen in het kort toelichten:

Mochten ongewenste personen toch tot aan de deur komen zijn er diverse mogelijkheden om ze op afstand te houden. Als eerste goede sloten op deuren én ramen, denk ook aan een anti-inbraak strip op het kozijn om de kans op forceren van de deur te voorkomen. Smart locks zijn sloten die niet meer met een sleutel maar met een code, smartphone of andere vorm van herkenning functioneren. Er zijn compleet vervangende oplossingen, of aanvullingen op een bestaand slot. Bij dit soort sloten wordt ook netjes geregistreerd wanneer de deur wordt geopend en indien van toepassing ook door wie. Dan zijn er de sensoren die je op deuren en ramen kunt installeren. Dit zijn kleine apparaatjes in twee delen die bij onderbreking zullen activeren en bijvoorbeeld een alarmsignaal laten luiden of een notificatie sturen naar een smartphone. Ook hier kan het inschakelen van de verlichting of het openen van gordijnen op afstand de veiligheid in huis verhogen. Voor meer informatie over deze producten kan je naar de Somfy website.

Los van inbrekers zijn er nog andere redenen om de woning te beveiligen. Als je in de nacht naar het toilet wilt gaan is het erg prettig wanneer de lamp automatisch inschakelt. Als er brand ontstaat in huis kan een slimme rookmelder zoals Somfy die levert ook rookmelders op andere verdiepingen activeren. Rolgordijnen met een elektrische motor zorgen ervoor dat de woning bewoond lijkt, wat indringers afschrikt. Daarnaast kun je bij een probleem in huis licht brengen in de duisternis, of professionele hulpdiensten meer zicht geven op de woning. Dit is zeker bij mantelzorg een groot voordeel.

Beveiliging op afstand

Misschien wel het grootste voordeel van huisautomatisering is dat je zelf niet thuis hoeft te zijn, de beveiliging werkt namelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week. Je kunt via een mobiele telefoon buiten de woning de status controleren of functies activeren. Denk aan beelden van de IP camera bekijken, maar ook de thermostaat wat hoger zetten voor je naar huis toe gaat. Het mobiele toestel moet beschikken over draadloos internet, maar hoeft niet gekoppeld te zijn aan het wifi netwerk in huis. Dit biedt ook veel voordeel voor mantelzorgers. Dit kunnen familieleden zijn of andere betrokkenen die hulpbehoevende personen op afstand kunnen bijstaan. Hierbij zijn er diverse instellingen mogelijk om de privacy van personen te waarborgen. Zo is er een Somfy Indoor beveiligingscamera met een klepje af te sluiten is, zo weet de bewoner dat niemand stiekem kan meekijken. Het is ook mogelijk om met een slimme deurbel personen aan de deur te woord te staan, zelfs wanneer je niet aanwezig bent. Stel, een oudere moeder die slecht ter been is, kan de deur gesloten houden tot de dochter de postbezorger te woord heeft gestaan via de intercom functie van de deurbel.

Er liggen dus niet alleen veel gevaren op de loer, er zijn gelukkig ook veel oplossingen mogelijk om je huis te beveiligen.

Reageer op artikel:
Beveilig je huis met een draadloos alarmsysteem
Sluiten