Petra
Petra Opvoeding 2 Aug 2019

Een kleuter die zich verveelt – 4 oplossingen

Waar wij als ouders vaak ontzettend genieten van de vakanties (geen werk, geen school, rust!), kunnen kinderen er moeite mee hebben. Kinderen, en dan vooral jonge kinderen, raken snel gewend aan de dagelijkse routine van het naar school gaan. Op het moment dat die routine er niet is, tijdens het weekend of de vakantie, ligt verveling op de loer. Hier vier leuke oplossingen voor dat probleem!

Verveel ‘alert’

Voor we naar de oplossingen gaan, wel een belangrijke vermelding vooraf: vervelen is helemaal niet erg! Door verveling leren kinderen zichzelf te vermaken en zelf op zoek te gaan naar dingen om te doen. Denk je dat jouw kind niet creatief is? Laat hem of haar zich dan een poosje flink vervelen en je zal versteld staan van de ideeën waarmee jouw ‘niet-creatieve’ kind mee op de proppen komt! Natuurlijk is het maken van die omslag niet altijd even makkelijk, en op zulke momenten kun je ze een steuntje in de rug geven met onderstaande ideeën.

1. Vergroot de fantasie

Kinderen die ‘doen alsof’- spelletjes fantastisch vinden, zijn er goed in om zichzelf te vermaken. Wanneer er niemand is om mee te voetballen of te fietsen, hebben zij hun eigen verbeelding nog. Het vergroten van de fantasie kun je als ouder ondersteunen door een beroep te doen op de verbeelding. Een paar voorbeelden:

– Heb je heel veel klussen te doen en eigenlijk geen tijd om je kind te vermaken? Laat je kind doen alsof het een marsmannetje is en laat hem of haar meekijken bij het klussen. Zo kan die ‘alien’ mooi leren wat wij aardbewoners hier allemaal doen;

– Staat er een hele lange rij bij de kassa? Laat je kind doen alsof hij of zij inkopen doet voor een eigen kookshow op tv. Tijdens het wachten kan ze mooi bedenken wat ze allemaal ter voorbereiding van die show nog moet doen, welke kleding hij of zij zal dragen, hoe lang het programma zal duren enzovoort.

Nadat je je kind een aantal keren een leuk scenario hebt gegeven, kun je hier langzamerhand mee ophouden. Vraag je kind simpelweg welke fantasie er nu bij hem of haar bovenkomt. Sommige kinderen zijn of worden echte dromers. Tijdens lange autoritten staren ze urenlang uit het raam, terwijl er in hun hoofd de fantastische gebeurtenissen plaats vinden. Andere kinderen hebben wat meer ondersteuning nodig in het fantasiespel. Maar oefening baart kunst!

2. Beloon spelen in z’n eentje

Op school heeft je kind volop speelmaatjes. Thuis is hij op zichzelf, of eventueel een broertje of zusje, aangewezen. Dat kan tijdens de vakantie wat aanpassingsvermogen vergen! Verveling ligt dan op de loer en dat is best logisch. Om dit te voorkomen kun je je kind vanaf een paar weken voor de vakantie al wat laten wennen aan spelen in z’n eentje. Laat hem een puzzel maken, een kasteel bouwen met LEGO en door plaatjesboeken bladeren. Geeft je kind aan dat hij niets te doen heeft? Dan kun je hem even helpen met het bedenken van een activiteit, maar laat hem vooral ook zelf nadenken. Begin met 15 of 20 minuten alleen spelen, en voeg daar wekelijks 5 of 10 minuten aan toe. Uiteindelijk zou een kind zich een uurtje in z’n eentje moeten kunnen vermaken, al verschilt dit natuurlijk per kind. Maar de kans is groot dat je verbaasd zal zijn hoe lang je kind zichzelf kan vermaken. Vergeet niet om ondertussen wel een oogje in het zeil te houden. Fijn dat je op deze manier tijd hebt voor eigen klusjes, maar belangrijk dat je weet waar je kleuter zich mee bezighoudt!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje op schommel

Puzzelstukjes

Grappig idee: heeft je kind een bepaalde tijd alleen gespeeld? Beloon hem of haar dan met bijvoorbeeld een puzzelstukje. Is de puzzel compleet? Ga dan samen iets leuks doen!

3. Kijk verder dan speelgoed

Op het moment dat een kind zich verveelt, is de kans klein dat hij of zij geïnspireerd raakt door het eigen speelgoed. Je kind wordt dan pas enthousiast van iets unieks. Zorg er daarom voor dat je kind weet dat er, als hij of zij erom vraagt, volop leuke huishoudelijke spullen zijn om aan de slag te gaan. Denk aan lege wc-rollen, een grote kartonnen doos, pasta, papieren zakken, knopen, en ga zo maar door. Nu denk je misschien: handig, ik vul vast een doos met zulke dingen, om te pakken wanneer m’n kind zich verveelt. Doe dat niet! Je neemt dan de kans weg om zelf met leuke, spannende ideeën te komen en op ontdekkingstocht te gaan. Misschien bedenkt je kind dat hij van die grote lege doos een garage voor z’n autootjes wil bouwen. Dan is het veel uitdagender om zelf op zoek te gaan naar spullen die daarvoor gebruikt kunnen worden. Laat je kind het lekker zelf uitzoeken! ?

4. Wees creatief!

Zitten je kinderen al een kwartier op de bank, te zuchten dat ze niet weten wat ze moeten doen? Dan is het prima dat je wat suggesties aandraagt. Wees daarin alleen niet te makkelijk. Ja, natuurlijk kan de tv aan, of kunnen ze naar YouTube gaan kijken. Maar op deze manier los je het probleem veel te snel en veel te makkelijk voor ze op! De volgende keer zullen ze weer wachten tot jij met ideeën komt, zonder dat ze zelf iets verzinnen. Op de korte termijn werkt dit dus prima, maar op de lange termijn heb je er niets aan. Probeer dus de creativiteit van je kind aan te spreken. Handig: ga op zoek naar projectjes waar ze heel lang plezier van hebben. Leuk voorbeeld is een eigen groentetuintje of – bak of een bloementuintje. Al vanaf een jaar of 5 kan je kind zelf de plantjes water geven, onkruid wieden, zaadjes planten en voedsel of bloemen uit de tuin halen. Ze kunnen zelfs een heel dagboek bijhouden over de voortgang van hun planten! Geef je kind daarbij ruimte om zelf te beslissen wat er geplant gaat worden. Verwacht overigens geen wonderen: soms is zo’n project een schot in de roos en soms is je kind er al snel zat van. Maar het is zeker het proberen waard en stimuleert het creatieve denken!

Reageer op artikel:
Een kleuter die zich verveelt – 4 oplossingen
Sluiten