Eieren tijdens de zwangerschap: goed of slecht?

Veel mensen houden ervan: een lekker eitje als ontbijt op zondagmorgen. Maar nu je zwanger bent, zet je hier misschien vraagtekens bij. Heeft het eten van rauwe eieren, half gekookte eieren of gebakken eieren invloed op je zwangerschap? In dit artikel wordt uitgebreid antwoord gegeven op deze vragen.

Eieren zijn gezond

Het eten van eitjes tijdens je zwangerschap is ten zeerste aanbevolen, omdat het heel gezond is voor het ongeboren kind tijdens verschillende stadia van de zwangerschap. Ze bevatten veel vitamines zoals A, B, D en foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk en vermindert de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, een hazenlip en andere problemen. Het eten van rauwe eieren wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Ze kunnen Salmonella (een bacterie) bevatten die je erg ziek kan maken. Dit kan zelfs leiden tot een miskraam of een voortijdige bevalling. Daarom wordt aangeraden om de eieren te wassen voor gebruik en te verwarmen door ze te koken of te bakken. Dit zal helpen de bacterie in het ei te doden. Vaak wordt daarom geadviseerd alleen eieren te eten waarvan het eiwit en het eigeel zijn gestold. Gebruik daarnaast verse eieren: hoe ouder het ei, hoe groter de kans dat een bacterie is binnengedrongen.

Bereiding van de eieren

Rauw ei: het eten van rauwe eieren wordt meestal niet aanbevolen voor zwangere vrouwen als gevolg van Salmonella-besmetting.
Half gekookte eieren: de kans op Salmonella-besmetting is 50% in half gekookte eieren, afhankelijk van hoe lang je het hebt laten koken en hoe zacht je het wilt hebben.
Gebakken eieren: Deze kunnen zonder gevaar gegeten worden, zolang het ei goed gebakken is. Verbrand het echter niet. Dit zorgt er namelijk voor dat de eiwitwaarde dramatisch vermindert.
Gekookt ei: Zolang deze voldoende verhit is tot de maximale temperatuur en het eiwit en eigeel verhard zijn, dan kan deze gegeten worden. Er is geen negatief effect omdat het goed gekookt is en bacteriën niet kunnen overleven bij hoge temperaturen. Vanaf 9 min ben je er zeker van dat het ei voldoende gekookt is.

Mayonaise en andere eiproducen

Als je thuis zoiets als mayonaise, koninklijke ijsvorming of meringue aan het bereiden bent, is het belangrijk om hiervoor alleen gepasteuriseerde eiproducten gebruiken. Het proces van pasteurisatie doodt de bacteriën door het ei te verhitten. Het beste kun je gedroogde, ingevroren of vloeibare gepasteuriseerde eitjes kopen.
Je mag mayonaise eten, maar het is belangrijk dat er geen rauw ei in is verwerkt. Mayonaise uit de supermarkt kun je veilig meenemen, die is namelijk gepasteuriseerd. Maar zelfgemaakte mayonaise vaak niet. Vraag daarom in een restaurant of de mayonaise zelfgemaakt is en rauwe eieren bevat. Rauw ei worden soms ook gebruikt in zelfgemaakte dressings en sauzen, zoals Bearnaise en Hollandaise saus. Informeer daarom altijd voor gebruik.

Voedsel dat rauw ei bevat

Voedsel zoals chocolademousse, Hollandaise en bearnaisesauzen, slagroom, ijs, bavarois, meringue, crème brûlée en tiramisu kunnen rauw ei bevatten. Eet deze alleen als ze zonder ei zijn gemaakt of als de eieren voldoende zijn verwarmd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

eieren koken minuten

Hoe zit het met desserts en voedsel dat rauwe eieren kan bevatten?

Een crème brûlée kan op verschillende manieren worden bereid. De basis bestaat uit room, eieren en suiker. Zolang de vla van de crème brûlée voldoende wordt verhit in de oven, is er geen risico op Salmonellabesmetting. Tiramisu, bavarois en chocolademousse worden niet verwarmd en dus kun je beter niet nemen als er rauw ei in worden verwerkt. Gelukkig zijn er recepten zonder ei of met gepasteuriseerde eiwitten. Als je het in een restaurant bestelt, is het verstandig om te controleren wat de ingrediënten zijn.
Meringue is gemaakt van eiwitten en is na verhitting nog steeds zacht aan de binnenkant. Kan een zwangere vrouw dit eten? De Salmonellabacterie wordt gedood bij 70 graden. Dus een meringue dat is bereid boven deze temperatuur kan veilig worden gegeten.

Kunnen paaseitjes kwaad?

Goed nieuws voor Pasen! Paaseieren van chocola mag je gewoon eten tijdens je zwangerschap. Wist jij dat we gemiddeld 47 paaseitjes per persoon eten tijdens deze tijd van het jaar? Meer weten over eitjes? Hellofresh maakte speciaal voor Pasen een infographic met daarin alles over eieren. Inclusief lekkere recepten!
Good to know: vrijwel alle producten die je in de supermarkt kunt vinden, worden op zo’n manier verwerkt dat er geen onbewerkte producten meer over zijn. Dus je kunt deze gewoon nuttigen. Controleer echter toch altijd voor de zekerheid of er niks in zit wat je niet wilt eten.

paaseieren hello fresh minuten

Reageer op artikel:
Eieren tijdens de zwangerschap: goed of slecht?
Sluiten