Keelpijn tijdens zwangerschap

Kwaaltjes. Je bent het nu wel zat aan het worden en dat begrijpen wij maar al te goed, maar het hoort helaas bij de zwangerschap. Elke week weer een ander kwaaltjes, elke dag weer ergens anders last van, het blijft irritant. Tijdens de tweede trimester van je zwangerschap zal de rust een beetje terugkeren, maar de kwaaltjes blijven wel. Een van die ergerlijke, maar aanhoudende, kwaaltjes is keelpijn. Je zal merken dat je tijdens je zwangerschap niet een keer, maar wellicht meerdere keren hier last van hebt. Het kan voorkomen bij 10 weken zwangerschap, maar ook bij 20 of 34 weken. Kortom; tijdens de gehele zwangerschap;)

Nu kan het zijn dat je te maken hebt met keelpijn. Waar komt deze keelpijn dan toch vandaan, ondanks dat je alles hebt geprobeerd om het niet meer te hebben? Wat kan je tegen deze keelpijn doen? En blijft deze keelpijn de hele zwangerschap aanhouden of gaat dit ook nog een keer weg? Het lijkt me wel een goede vraag om dat te stellen, aangezien je toch wel wilt weten waar je aan toe bent. Er zijn verschillende tips die je kan volgen. Hieronder gaan we daar op in.

Keelpijn en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je gemerkt dat je snel last krijgt van bepaalde zaken, zo ook van keelpijn. De meeste kwaaltjes die je tijdens je zwangerschap te verduren krijgt kan je niet voorkomen en zullen ook uiteindelijk vanzelf over moeten gaan. Er zijn zelfs bepaalde kwaaltjes die je je hele zwangerschap zal blijven hebben. Een van de kwaaltjes die je, hopelijk, niet de hele zwangerschap zal hebben is dus keelpijn. Wanneer je zwanger bent en keelpijn hebt dan kan je bepaalde dingen doen. Je kan ervoor zorgen dat je tabletjes neemt of gorgelt met zoutwater. Meer over tips om van je keelpijn af te komen bespreken we in een hoofdstuk hieronder.

Waarom krijg je last van keelpijn?

Dit heeft een simpele reden. Je afweer is namelijk verlaagd tijdens je zwangerschap. Dit houdt dus in dat je immuunsysteem is aangetast en dat je dus sneller last krijgt van bepaalde dingen. Je hebt dus de kans dat je snel keelpijn krijgt en dat dit de hele zwangerschap kan duren. Natuurlijk is dat bij iedere vrouw anders en het is dus gewoon afwachten tot het weg gaat.

De kans is ook groot dat je last krijgt van een keelontsteking door de aanhoudende keelpijn. Maar wat kan je hier nu tegen doen? Hieronder lees je tips die je kan volgen!

Tips tegen keelpijn

Wanneer je al een tijdje last hebt van je keelpijn, of dit nu uren of dagen zijn, wil je natuurlijk wel weten hoe je hier vanaf komt. De heel tijd met keelpijn rondlopen is ook geen pretje en je wilt natuurlijk niet dat het iets ergers veroorzaak. Misschien is je eerste vraag wel of keelpijn gevaarlijk kan zijn voor je zwangerschap. Het antwoord daarop is: Nee, tenzij er iets anders speelt. Een normale keelpijn zal geen invloed hebben op de zwangerschap.

Ten eerste moet je weten dat keelpijn vanzelf weer overgaat en het een kwestie van afwachten is, maar je kan natuurlijk wel wat dingen proberen om er sneller vanaf te komen. Dit zijn vaak dingen die vanzelfsprekend zijn geworden en vaak ook wel helpen. Misschien lukt het niet om er direct vanaf te komen, maar je kan wel proberen om het te verzachten.

  • Een van de beste manieren om van keelpijn af te komen is te gorgelen met zoutwater. Pak een glas lauw water met een theelepel zout en gorgel een paar keer.
  • Thee met honing of melk met honing is ook een wondermiddel. Drink dat de hele dag door en je zal merken dat je keelpijn minder wordt.
  • Tabletjes tegen de keelpijn willen vaak ook helpen. Vraag na welke tabletten toegestaan zijn.

Wat helpt het beste tegen keelpijn?

Zoals je hierboven hebt kunnen zien geven wij eigenlijk de beste tips tegen het verhelpen (of verzachten) van keelpijn. Natuurlijk kan je begrijpen dat het soms niet direct helpt en er zijn tips die wat beter helpen dan de ander. Hetgeen wat het beste helpt in mijn ervaring is thee of melk met honing. Dit verzacht namelijk de keel en geeft je een beter gevoel. Wanneer je dit de hele dag door drinkt zal je merken dat de keelpijn veel minder wordt of in ieder geval verzacht. Zorg er wel voor dat je cafeïne-vrije thee drinkt, aangezien cafeïne geen goede invloed zal hebben op je zwangerschap.

Naar de dokter?

Wanneer je denkt dat er iets anders aan de hand is dan een gewone keelpijn, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Is het na een tijdje nog niet weg? Neem dan gewoon contact op. Het kan geen kwaad om extra advies te vragen en zij zijn altijd bereid om dat advies te geven.

Reageer op artikel:
Keelpijn tijdens zwangerschap
Sluiten